Hirdetés
Magyarország

Bourges-i buborékban zárja az Euroliga alapszakaszt a Sopron Basket – interjú Gáspár Dáviddal:

:

Hirdetés

Az Euroliga csoportkörében négy mérkőzés után veretlen Sopron Basket jövő héten a franciaországi Bourges-ban zárja a sorozat alapszakaszát. Hétfőn a házigazda Bourges, pénteken a Basket Landes lesz a rivális. Gáspár Dávidot, a soproniak vezetőedzőjét kérdeztük a várakozásairól és az elmúlt időszak tapasztalatairól.

Egy kisebb pihenő után december 29-én játszottatok ismét mérkőzést. Azóta egészen pontosan hét alkalommal léptetek pályára. Milyen célokat fogalmaztál meg ezekre a bajnoki találkozókra?

Karácsony környékén iktattunk be szünetet, voltak játékosok, akik egy hetet, voltak, akik három és fél napot hagytak ki. Nagyon nagy szükség volt erre, hogy fizikálisan és mentálisan regenerálódjanak. Kezdetben a cél az volt a kis szünetet követően, hogy visszarázódjunk abba a ritmusba, edzés ütembe és mérkőzés-sorozatba, amiben mind a mai napig vagyunk. Azt gondolom, hogy az első meccsen még érezni lehetett egy kis tompaságot, ami szerintem teljesen természetes. Napról napra ahogy egyre többet edzettünk, visszarázódtunk a megfelelő mederbe. Onnantól a cél az volt, hogy bővítsük a repertoárt, illetve a meglévő dolgokat még pontosabban, tökéletesebben és gyorsabban hajtsuk végre. Úgy tudnám összefoglalni, hogy a játékunk fejlesztése, minőségben előre lépés volt a cél ebben az időszakban.

Beszélgetésünk előtt elolvastam az elmúlt mérkőzéseket követő nyilatkozataidat. Összességében elismerően beszéltél a csapatról. A mérkőzéseken belüli kisebb ritmusvesztés volt az egyetlen visszatérő kritikai elem.

Igen, valóban így történt. A mérkőzéseken voltak olyan periódusok, amikor nem a megfelelő koncentrációval, pontossággal, keménységgel és szervezettséggel játszottunk. Az a cél, hogy ezeket a periódusokat minél jobban lecsökkentsük és minél több olyan ciklusa legyen a meccsnek, amikor az előbb említett hibák nem jelentkeznek. Nyilván tisztában vagyok azzal, hogy a mérkőzéseken belül vannak hullámvölgyek és az ellenfél is hatást gyakorol a játékunkra, de edzőként nekem az a feladatom, hogy ezeket a periódusukat minél jobban redukáljam és felkészítsem a csapatot arra, hogy minél jobban reagálják le.

A decemberi Euroliga meccsekhez képest nagy változás lesz Határ Bernadett visszatérése, illetve ezzel együtt az, hogy Glory Johnson már nem segíti a csapatot. Párhuzamba lehet állítani a két játékost olyan szempontból, hogy számíthattok annyi hozzájárulásra Határ Bettitől, amennyit Glory Johson beugróként decemberben tudott vállalni?

Kezdjük onnan, hogy Bettinek még egészen biztosan több időre van szüksége, hogy abban a formában tündököljön, amiben volt az eddigiekben. Eléggé megviselte a betegség. Ez igaz a formájára és az erőállapotára. Addig, amíg ez nem áll helyre, nem lesz optimális, addig nem is definiálhatjuk őt, mint egy topformában lévő játékos. Egy biztos, hogy napról napra, hétről hétre lép előre és sokat dolgozik. Mindamellett, hogy továbbra is fenntartjuk az orvosi kontrollt, mert ez egy olyan típusú betegség volt, amivel nem szabad játszadozni.

A kérdésedre a válaszom az, hogy úgy gondolom, el fogja tudni látni ezt a feladatot. Nyilván limitálva vannak a percek, mert nem úgy bírja a mérkőzés lüktetését, mint korábban illetve a formáját is meccsről meccsre fogja visszanyerni. Egy biztos, hogy taktikailag és játékintelligenciában én őt abszolút előrébb sorolnám, mint Glory-t. Neki mások voltak az erényei. Én nagyon örülök, hogy Betti is a rendelkezésünkre áll. Nagy értéke a csapatunknak és mindenki azon van a stábban, hogy segítse ezen az úton és minél gyorsabban a régi énjét lássuk.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Ha a centerekről beszélünk, akkor Tina Krajisnikot mindenképpen kiemelném. Megkockáztatom, hogy élete formájában játszik. 

Egyetértek. Többször is elhangzott és meg is dicsértük, hogy milyen szépen dolgozik idén. Abszolút él a lehetőséggel, jól használja ki azokat a játékperceket, amivel növekedett a pályán töltött ideje Betti hiányában. Motivált, ambíciózus játékos. Ez szerintem minden megmozdulásán látszik. Sokat dolgozik, komoly edzésmunkát végez. Ennek az ötvözete, amit most látunk tőle. Büszke vagyok rá és örülök, hogy ilyen szépen teljesít!

A csütörtöki volt a 21. tétmérkőzéseket idén. Egy hagyományos szezonban is nagyjából itt tartanátok, de ez nem egy átlagos évad. Felborult a mérkőzések szokott rendje, a játéknapok beosztása többször egyedi megoldásokat kívánt. Mennyire bírják ezt fejben, koncentrációval a játékosok. Kell néha úgymond rájuk szólni?

Összességében úgy kell fogalmazzak, hogy átlagon felüli az, ahogy koncentrálnak és amilyen elhivatottak a játékosok. Nem volna igaz, ha azt mondanám, hogy nem kellene rájuk szólni. Nyilván emberek és ők is nagyon sokszor besokallnak, de egy dolgot mindig tudnak, hogy mi a cél. Ha még vannak esetlegesen dekoncentráltabb periódusok is, könnyebben át tudnak lendülni, mert értik, hogy mit miért csinálunk és miért hangzik el az utasítás a részünkről a nagyobb figyelemre, nagyobb koncentrációra. Élmény velük dolgozni, nyilván vannak olyan periódusok, amik kicsit nehézkesebbek és át kell lendíteni őket.

Mennyiben befolyásolhatja a csoport dinamikáját, hogy Törökországban és Magyarországon év végén, illetve év elején sorra játszották a mérkőzéseket, míg Franciaországban három hét szünetet iktattak be?

Feltételezem, attól függetlenül, hogy nem játszottak, kemény edzésmunkát végeztek a csapataik. Abban is biztos vagyok, hogy az edzések által a taktikai repertoárt sikerült bővíteniük. Ezt az elmúlt mérkőzések alapján, amiket most lejátszottak, észleltük. Elképzelhető, hogy a meccsritmusból egy kicsit kiestek, de amire mi megérkezünk ez az állapot el fog múlni, hiszen két mérkőzést azóta már megvívtak. Azt gondolom, hogy a dinamikáját tekintve nem fog hátrányként kihatni a játékukra.

Most egy kicsit más lesz az időbeosztások, mint decemberben. Hétfőn és pénteken játszotok. Mire kell figyelni és miként telik a két mérkőzés között a program?

Minden edzésidőpontot ki fogunk használni. A keddi napot regenerációra, a szerdát és a csütörtököt pedig a Landes-ból való felkészülésre használjuk. Itt lesz videó-elemzés, illetve taktikai felkészülés és dobóedzés. Ez fogja jellemezni a munkát. Egy hotelben leszünk “bezárva”, ezért is szeretnénk kimozdulni. Nyilván az edzések intenzitásával játszva tudjuk kimozdítani a lányokat. Szeretnénk minden edzésidőpontot kihasználni. Egyébként, ha nem buborékban lennénk, akkor is hasonlóan tennénk.

Zárásul, mennyire lehet építeni a decemberi tapasztalatokra és milyen újdonságokra számítasz a riválisoktól?

Annyiban egészen biztosan különbözni fog, hogy a már előbb említett taktikai bővülés várhatóan jellemezni fogja a Bourges-t és a Landes csapatát, illetve játékoskeretben történtek változások. A Landes-ba Nevena Jovanovic igazolt, illetve a Bourges-nál Elin Eldenrink visszatérhetett sérülés után. Két olyan játékosról beszélünk, akik főszereplővé tudnak előlépni. Eldebrink esetében ez hatványozottan igaz. Egészen biztos, hogy a külső sor és a külső mozgások, pick and rollok sokkal erőteljesebbek lesznek a Bourges-tól és megtartják azt a kemény high-low játékot, ami Chartereau, Yacoubou között megvolt. Igazából azt mondanám összefoglalva, hogy még összetettebb és nehezebb feladatunk lesz.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés