Hirdetés
Magyarország

Bourges-i Euroliga buborék után, bajnoki folytatás előtt a Sopron – interjú Gáspár Dáviddal:

:

Hirdetés

Négy hét szünet után folytatódik a bajnokság a Sopron Basket számára. A listavezető szombaton 18 órától a Ludovika-FCSM Csatát fogadja. A soproniak utoljára a bourges-i Euroliga buborékban léptek pályára, ahol veretlenségüket megőrizve csoportgyőztesként vívták a legjobb nyolc közé jutást. Gáspár Dávid vezetőedzőt kértük rövid helyzetértékelésre a folytatás előtt.

Az első kérdéssel nem szeretnélek befolyásolni. Neked mi volt a legnagyobb tanulsága, visszajelzése a bourges-i hétnek?

Ami elsőre eszembe jut, hogy a jó kezdés – 4-0-val mentünk be a bourges-i buborékba – abszolút nem változtatta meg a csapat hozzáállását. Sem a koncentráció, sem a versenyszellem, sem az erőbedobás tekintetében. Nem arról szólt, hogy a korábbi eredmények ismeretében mi kiengedve vagy hátradőlve játszottunk, hanem úgy mentünk bele, mint ha nem lenne győzelmünk.

Nagyon pozitív dolog, hogy minden mérkőzésnek ezen erények birtokában ugrottunk neki és nyomtuk végig azt a tornát. A tanulság az, hogy ténylegesen olyan csapatnak vagyok a vezetőedzője, ahol mindenki egy felé húz és ezek az értékek közösek.

Úgy alakult a szezon január közepéig, hogy a négy Euroliga mérkőzést és a közvetlen üldözőitek ellen a bajnoki rangadókat is hazai pályán vívtátok. Ilyen szempontból értékes tapasztalat, hogy idegen környezetben sem ingott meg a csapat.

Valóban. Elmondható, hogy az első négy Euroliga mérkőzésünket hazai pályán játszottuk. Ez egy előny, amivel élni is kell és ezt abszolváltuk. Ahogy utaltál rá, kérdés volt, hogy idegenben, ráadásul Bourges-ban, ami egy nagyon erős hazai pálya a helyi csapatnak, vajon hogy sikerül funkcionálni. Jó választ adtunk arra, hogy ilyen közegben is tudunk eredményesen teljesíteni.

Érdekes figyelni az Euroliga különböző egyéni és csapatstatisztikai rangsorait. Sehol sem álltok az élen, tehát nem lehet az mondani, hogy egy-egy játékos vagy játékelem uralna le mindent. 

Ha jól tudom, a magyarországi statisztikákban is hasonló mutatkozik meg. Mindig is ez volt a cél. Csapatsportról beszélünk, a játékosok is így gondolkoznak és nem az egyéni érdekek dominálnak. Ezt a kettőt természetesen nem lehet és nem is kell különválasztani. Nagyon lényeges, hogy az egyének jól teljesítsenek, de nem szabad, hogy azzal a társuk vagy a csapat működésére hatással legyenek. Valóban ez most a statisztika mutatókban is látható.

A Basket Landes elleni találkozó arra is alkalmat kínált, hogy a nemzetközi összecsapásokon kevesebb lehetőséget kapók pályára kerüljenek. Több fiatalnak akár komoly mérföldkövet is jelenthet az a délután.  

Ez egy visszajelzés számukra, hogy érdemes keményen dolgozni és azokon a nehézségeken átmenni, ami a fiataloknak a játékossá érése során zajlik. Kitartóak voltak, megérdemelték azokat a játékperceket. A csapat jól teljesített, végig kontroll alatt tartottuk a mérkőzést. Amikor ők beszálltak, akkor sem esett vissza a színvonal, a játék képe.

Büszke vagyok rájuk és ahogy felvetetted, bízom benne, hogy ez jó lökést ad nekik. Megelégedettséget nem kell, hogy okozzon, inkább egy pozitív megerősítést, hogy ezen az úton érdemes haladni.

Zárásul, az elmúlt hetek milyen munkával teltek?

Négy játékosunk szerepelt az Eb-selejtezőkön: Fegyverneky Zsófia és Határ Bernadett a magyar, Jelena Brooks és Tina Krajisnik a szerb válogatottban. Varga Alíz és Varga Sára az U20-as válogatottal dolgozott. Ennek megfelelően limitált létszámban voltunk jelen.

A bourges-i buborék után a játékosok pihenőt kaptak. Ennek hossza játékosoként változott. A pihenő után egyéni technikai képzések zajlottak, illetve kondicionális és erőfejlesztést végeztünk. A kisebb létszám miatt nagyobb fókuszt lehetett adni ezeknek a területeknek. Erre a hétre kiegészültünk, minden játékos a fedélzeten és az 5:5 elleni játék, illetve taktika fejlesztés a hangsúlyos.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés