Hirdetés
3x3

Bővebb keret és több verseny, 2022-re készül a 3×3-as válogatott – interjú Károlyi Andreával:

:

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés

A közelmúltban lett nyilvános, hogy Medgyessy Dóra gyermeket vár, ami a 3×3-as válogatott életében is új fejezetet nyit A 2022-es esztendőhöz közelítve Károlyi Andrea, szövetségi kapitányt kérdeztük a tervekről.

Kezdjük azzal, ahogy a beszélgetést felvezettem. Múlt héten lett sajtónyilvános, hogy Medgyessy Dóra gyermeket vár. Mit jelent a 3×3-as válogatott szempontjából ez a hír?

Gratulálok Medgyessy Dórának ezúton is! Bár hölgyek esetében korról nem beszélünk, de Megyónál már benne volt a gyermekvállalás lehetősége. Beszéltünk is erről, hogy szeretne kisbabát. Tehát úgy vág neki a szezonnak, hogy addig tart, ameddig. Ilyen szempontból amiatt, hogy gyorsan véget ért az 5:5-ös szezonja, szerintem nagyon boldog. A 3×3-as válogatottnak 2014 óta tagja és nyolc nyarat dolgozott végig, így jót fog tenni neki a kihagyás és az, hogy másfelé koncentrálhat. Természetesen ismerve Megyót, amíg tud, biztos, hogy ott lesz és az energiájával segíti a csapatot. Hogy a kisporonty érkezése után mi lesz, arra csak akkor lehet válaszolni, amikor már gyakorló anyukává válik. Megyóék családját nézve remélhetőleg ez nagyon gördülékenyen fog menni és szerintem nem végleg tette le a labdát ezzel.

A 3×3-as válogatott szempontjából ez azt jelenti, hogy új játékosokat is meg fogunk próbálni. Ezen egyébként is mindig gondolkozni kell, ilyen szempontból nem ismeretlen a helyzet. Meglátjuk, hogy az újak közül kik válnak be. Ha a tervezett februári összetartásunk megvalósul, akkor oda a kilenc fős kerethez teljesen újként Budácsik Dorka érkezne a Vasas Akadémiától. Ő régebben már játszott 3×3-at U18-ban. A DVTK-ból Tóth Franka már egyszer dolgozott velünk és februárra ismét behívót kapott. A másik hét játékos pedig eddig is tagja volt a bő keretnek, tehát Bach Boglárka (Vasas Akadémia), Böröndy Vivien (Ludovika-FCSM Csata), Cyesha Goree (Atomerőmű KSC Szekszárd), Papp Dia (Vasas Akadémia), Theodoreán Alexandra (TFSE-MTK), Tóth Orsolya (Vasas Akadémia) és Török Ági (UNI-Győr – MÉLY-ÚT). Dr. Teszler Sándor csapatvezetőnkkel beszéltük azt, hogy 5:5 kerettag játékosokkal is bővülhetnénk, de ezzel kapcsolatban semmi konkrétumot nem szeretnék mondani, mert itt az egyeztetések még nem zajlottak le. Jelen pillanatban így állunk.

Ha valaki ránéz a névsorra, akkor gyakorlatilag 20 és 32 éves kor között minden generáció megjelenik. Tervezetten nyitottál egy ilyen széles ablakot a keretben vagy csak így hozta az élet?

Nem vagyok az a típus, aki ennyire tudományosan beleveti magát az ilyen kérdésekbe. Komolyra fordítva a szót, nem ez volt a fő válogatási szempont. Inkább így hozta az élet, de mindenképpen jó, ha ennyire széles a spektrum. Nem csak fiatalok vagy kizárólag rutinosak alkotják a keretet, hanem vegyesen.

Mielőtt rátérnénk a részletekre. Hogy alakul a 3×3-as válogatott februári összetartása és mikor kezdődhet a nyári program?

Mivel a DVTK nem jutott tovább az Európa Kupában, így a rájátszás azon fordulója elől nem kell kitérni. Ez azt jelenti, hogy február 3-5. lehet az összetartás időpontja. Mindenképpen február elejére tervezzük, hogy utána legyen pihenőidő a játékosoknak, mielőtt a csapatok elkezdik a felkészülést a Magyar Kupára és a bajnoki végjátékra.

Tavaly május közepén, 15-én és 16-án volt az első FIBA 3×3 Women’s Series verseny. Ha 2022-ben is ekkor kezdődik a szezon, akkor a nyári összetartásnak a május 10-i héten el kellene indulnia. Április utolsó napjaira van kiírva a döntő utolsó meccse, tehát így még pihenőidő is lenne a lányoknak.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Nyárra mi a tervezett program? A bővebb keret és a korábbi tapasztalatok arra engednek következtetni, hogy sűrűbb menetrenddel számolsz.

Így van. Ennek a nyárnak úgy fogunk nekimenni, hogy ami a csövön kifér. Ez a lányoktól komoly áldozatot követel meg. Bár nem szeretem ezt a szót, mert az eddigiek alapján nem olyan volt a válogatott program, hogy bárki is úgy élné meg: áldozatot kellene hoznia. Az tény, hogy nem lesz könnyű nyarunk. Sok minden függ a különböző selejtezőktől. Az Európa-bajnokságra biztos, hogy selejtezőt kell játszani, mint a korábbi években.

A világranglistán már nem vagyunk előkelő helyen. Gyakorlatilag nincsenek hazai tornáink és az azokkal járó pontok, így fokozatosan csúszunk le. Emiatt kérdéses a világbajnoki részvétel. Azt viszont még nem tudom, hogy a Covid előtti évhez hasonlóan idén is az lesz-e a koncepció, hogy 17 csapat a ranglistáról jut ki a világbajnokságra és három hely lesz kiadó selejtezőn.

Ez azt jelenti, hogy a világbajnokságra csak selejtezőn keresztül juthatnánk ki?

Összesítésben a 17. helyen állunk a világranglistán, Európába a 11. pozícióban vagyunk. A fiúknál jobb helyen és ennek is lehet jelentősége. A rendező ország és a világranglista első nyolc helyezettje automatikus résztvevő a világbajnokságon. Utána elkezdik nézni, hogy például a női 9. helyezett nemzetnek a férfi csapata benne van-e az első nyolcban. Ha igen, akkor ők női csapattal nem mehetnek. Így nézegetik szépen sorban, párba állítva a válogatottakat.

Ez alapján nem tudom megmondani, hogy odaérhetünk-e. A selejtező kiírását sem ismerjük. Visszagondolva két éve Spanyolország volt az egyetlen magasan rangsorolt európai csapat Puerto Ricóban és ők magabiztosan jutottak tovább Ausztrália, illetve Új-Zéland mellett. Így a selejtező sem lenne egy járhatatlan út a mai ismereteink szerint.

A két nagy seregszemle mellett a FIBA 3×3 Women’s Series adná a szezon vázát?

Igen. A világbajnokság június 26-tól lesz Antwerpeben. Utána közvetlenül várható az Európa-bajnokság selejtezője és szeptember elején Grazban az Európa-bajnokság. Közben pedig a FIBA 3×3 Women’s Series versenyei lesznek.

Ha szeretnénk pontokat gyűjteni, akkor el kell indulni gyakorlatilag az összes ilyen tornán. Sőt, ha lehet, akkor nem egy, hanem két csapattal. Ez úgy nézne ki, hogy május-júniusban két csapattal versenyeznénk. Júliusban egy csapattal, mivel ki kell adni a pihenő időt a játékosoknak, de ott is minden tornán az aktuálisan rendelkezésre állókból egy négyest szeretnénk indítani.

A FIBA 3×3 Women’s Series kapcsán Németország nyári példája az én fantáziámat nagyon mozgatja. Egy hasonló út bejárható lenne? Emlékezhetünk rá, hogy a grazi selejtezőn bepróbálkoztak Satou Sabally-val. Akkor nem jártak sikerrel, utána viszont egy összeszokott keretből válogatva gyakorlatilag mindenhol elindultak és végül történelmi szezont zártak.

Ez valóban jó példája a 3×3-nak. Amit mindig is mondok, ha csak nem egy amerikai válogatottról van szó, nem lehet egy-egy nagy névvel sokra menni. Amikor viszont ott van négy kevésbé ismert név, de ők végig versenyzik a nyarat, akkor annak megvan az eredménye. Láthattuk, hogy Párizsban Európa-bajnoki ezüstérmesek lettek.

És megnyerték a FIBA 3×3 Women’s Series igencsak hiányos mezőnnyel lebonyolított bukaresti döntőjét…

Rengeteg pontot adott az a bukaresti döntő. Ebben a FIBA 3×3 Women’s Series-ben ez a kiemelten fontos, hogy nagyon sok pontot lehet gyűjteni. Mivel mindent ez határoz meg, akkor be kell állni a sorba és nekünk is járni végig ezekre a tornákra.

Maradva a FIBA 3×3 Women’s Series-nél. A közelmúltban jelentette be a FIBA, hogy privát csapatok is indulhatnak. Ez mit jelent a sorozatnak? Mekkora változást hozhat?

A válogatottakat a nemzeti szövetségek nevezik és finanszírozzák az utazásukat. Nem tudom, hogy ezt egy privát csapat – ha csak nincs egy tehetős szponzorunk – miként tudja egy teljes nyár során ide-oda utazva megoldani. Sok olyan van, amikor környező országokból átjárnak egymáshoz csapatok. Kis túlzással beülnek egy autóba és mennek, de egy ilyen világsorozatnál folyamatosan repülve, azt csak egy szövetség vagy egy támogató tudja biztosítani.

A FIBA közleményében egy japán csapat szerepelt, de ez náluk egy nagy szponzor közreműködésének köszönhető. Meglepne, ha több ország előállna ilyen kezdeményezéssel, így nem számítok nagy változásra.

Végére egy másik nehéz téma. Jelen ismereteid szerint 2022-ben várható több pontszerző hazai verseny?

Nem látom azt, hogy ráállnánk arra az útra, amin Románia vagy Oroszország jár és olyan tornasorozat lenne itthon, ami sok pontot hoz. Az előbb kiemelt országokon túl például most februárban Franciaország is rendez egy tornát, ahova meghívtak minket, de ez a Magyar Kupa előtti héten lesz és oda a játékosokat már végképp nem lehet kikérni. Itthon 2019-ben volt kísérlet hazai bajnokságra, de sok pontot nem adott.

Hirdetés