Hirdetés
Nagyvilág

Bővülnek a lehetőségek az olimpiai és a világbajnoki kvalifikációra:

:

Hirdetés

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) Végrehajtó Bizottság szerdán ülésezett, melyen a női kosárlabda válogatottak versenyeztetését tekintve egy rendkívül fontos változtatásról született döntés. Bővülnek a lehetőségek az olimpiai és a világbajnoki kvalifikációra.

“A jelenlegi női versenyrendszer felülvizsgálatát követően, azzal a céllal, hogy a feltörekvő nemzeti szövetségeknek megfelelő lehetőséget biztosítsanak, a Végrehajtó Bizottság elfogadta a Versenybizottság javaslatát egy új verseny bevezetésére.” – fogalmaz a FIBA sajtóközleménye.

Ez az új verseny pedig nem más lesz, mint egy előselejtező-sorozat, melyre a női szakágban eddig nem volt példa. A rendszer lényege, hogy megmarad ugyan a jelenlegi szisztéma az olimpiai és a világbajnoki selejtezőt illetően, de a FIBA mind a négy régiójában a négy legjobb válogatottnak, amelyik nem kvalifikálta magát az éppen aktuális olimpiai vagy világbajnoki selejtezőre, kiírnak egy előselejtezőt. Ezekre 2024 augusztusától kerül sor kétévente.

Minden régióból az előselejtező győztese részvételi jogot szerez az aktuálisan következő olimpiai vagy a világbajnoki selejtezőn.

Hirdetés