Hirdetés
Archivum

Bravúrgyõzelem és csoportelsõség:

:

Hirdetés

A magyar válogatott megnyerte a C-csoportot a 2019-es Európa-bajnokságon és ezzel minden további eredménytõl függetlenül bejutott a belgrádi negyeddöntõbe. Válogatottunk a második csoportmeccsén 59-51-re gyõzte le Olaszországot.

Gratulálunk!

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A nap elsõ mérkõzésén a C-csoportban Szlovénia megtréfálta Törökországot. Ez speciális versenyhelyzetet hozott, hiszen úgy dobták fel a labdát, hogy egy gyõzelemmel bebiztosíthattuk elsõ helyünket a négyesben és ezzel automatikus negyeddöntõs részvételünket. Az elsõ negyedben 6-6-ig fej-fej mellett haladt a két gárda, majd a játékrész közepén a mieink ragadták magukhoz az irányítást. Elképesztõen magas szinten koncentrált a magyar válogatott. A teljes elsõ etapot nézve mindössze egy eladott labdánk volt. A duplákat tekintve pedig 10-bõl 5 kísérlet utat talált a gyûrûbe és 10-bõl 8 büntetõt is bedobtunk. Igazi csapatként küzdve már hat pontszerzõt regisztrálhattunk. Az elsõ szakasz végén megérdemelten vezettünk 18-11-re. A második negyedben még küzdõsebb mederbe terelõdött az összecsapás, de a játék minden fontos elemében pontosabbnak bizonyultunk kapkodó, ideges riválisunknál. A legnagyobb elõnyt 25-14-nél rögzíthettük. Egészen a félidõ hajráig úgy nézett ki, hogy akár nagyobb arányú vezetéssel is fordulhatunk a hosszabb pihenõre. Ekkor azonban mintha szerepet cseréltek volna a csapatok. Becsúszott néhány ki nem kényszerített hiba, amit könyörtelenül megbüntetett jó távoli dobásokkal riválisunk. A félidõre 12-0-val 26-25-re fordítottak az olaszok.

A harmadik negyedben egészen 33-31-es olasz vezetésig ezen küzdõs, pontszegény kosárlabda dominált. Egyik fél sem tudott a másik fölé kerekedni. Ekkor már benne volt a levegõben, hogy egy futással el lehet dönteni a találkozót. Nagyjából három és fél perc lehetett hátra, amikor Studer Ágnes két büntetõjével egyenlítettünk. A folytatásban Yvonne Turner juttatta vezetéshez a mieinket, majd Horti Dóra négy pontja érkezett. 30 percen után 39-31-re mentünk. Azóta már tudjuk, hogy ez a 8-0 a folytatást alapjaiban határozta meg. A negyedik negyedben a magyar csapat rendkívül higgadtan, profin, döntõ pillanatokban remek döntéseket hozva menedzselte elõnyét. Az olaszoknak 52-49-nél akadt egy nagy felzárkózása, de érkezett válaszul Határ Bernadett és Raksányi Krisztina 2+1-es megoldása. 57-49 után pedig már nem engedtük ki a gyõzelmet. A szív, az akarat, a hit és az egység jutalma 59-51-es siker és továbbjutás lett. Gratulálunk!

Horti Dóra 13 pontot jegyzett, Yvonne Turner 10 ponttal, 11 lepattanóval dupla-duplát ért el, Határ Bernadett 10 egységig jutott. A magyar válogatott vasárnap Törökország ellen folytatja, ezt követõen pedig a C-csoport elsõ helyezettjeként utazik a belgrádi negyeddöntõbe. Itt az A-csoport másodikja vagy a B-csoport harmadikja lesz a rivális.

Eredmény

Olaszország – Magyarország 51-59 (11-18, 15-7, 7-14, 18-20)

Statisztika

Hirdetés