Hirdetés
Európa

Bravúros győzelemmel indította az Európa Kupát a SERCO UNI Győr

Maccabi Bmot Ashdod - UNI Győr 72-73 (20-18, 20-23, 16-18, 16-14)

Európa Kupa, 1. forduló
Ashdod, Hakirya Aréna
Maria Ignatiou, Kirile Tvauri, Kyriacos Christou (Panagiotis Ntavaris)

Maccabi Not Ashdod: Brown 15, Cohen 10/6, Walker-Kimbrough 29/6, Yizchaki 5, Jakobson 4. Csere: Dayan 3/3, Hagag -, Lapu -, Osigwe -, Sahar 6/6.

UNI Győr: Bach 7/3, Dubei 5/3, Ellenberg-Wiley 21/15, Mompremier 6, Török 3/3. Csere: Oroszová 7/3, Williams 6, Dombai 13/6, Nagy 5/3, Weninger -.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Bravúros győzelemmel indította a 2022/2023-as Európa Kupa szezont az UNI Győr. Cziczás László együttese idegenben, az Ashdod otthonában aratott 73-72-es sikert.

A találkozót Bach Boglárka büntetője indította, amire Kalani Brown válaszolt 2+1-es akciójával. Ezután, Török Ágnes triplájával az UNI Győr 3-4-nél fordított. Már a mérkőzés első perceiben fej-fej mellett haladtak a csapatok. Nem sokkal később ugyanis a hazaiak fordítottak – ismét Brown volt sikeres (6-4). Következőnek Betrice Mompremier palánk alatti befejezését láthattuk. Az izraeliek támadásait azonban továbbra sem tudták megállítani Cziczás László tanítványai, és 10-8-nál még mindig a hazaiak élvezhették a pár pontos előnyt. Ekkor viszont Bach talált be távolról, ezzel pedig újból a győriek felé billent a mérleg (10-11). A folytatásban, a Győr oldalán a Williams – Dubei duó brillírozott, amivel a vendégek előnye 5 pontra nőtt. Ekkor viszont ritmust váltott az Ashdod. Sorozatban hat pontot szereztek, amivel végül kiegyenlítettek (16-16). Ezután is kosárra-kosár volt a válasz, a vezetést azonban nem tudta visszavenni a sárga-kék együttes. A negyed utolsó egy perce következett. A kijelző 18-18-at mutatott, a labda pedig a hazaiaké volt. Utolsó támadásukat Shatori Walker-Kimbrough fejezte be sikeresen, vagyis a második felvonás 20-18-ról folytatódhatott.

A következő tíz percet Tal Sahar hárompontos találata vezette fel, amivel az izraeliek előnye 5 pontra növekedett. A győriek viszont végig ott maradtak ellenfelük sarkában. Támadásban ismét Williams lépett fel határozottabban, – ezúttal Oroszová kíséretével – s így bár az előny továbbra is az Ashdodnál maradt, a különbség nem volt ledolgozhatatlan (23-21). A folytatásban szintén fej-fej mellett haladtak a csapatok, a Győr azonban nem tudta ledolgozni a keletkezett pár pontos hátrányt. 31-28-nál a hazaiak időkérése szakította meg a játékot, amiből visszatérve Brown szerzett találatot. 33-30-nál ezúttal Dombai kosarát láthattuk. Ezután Cziczás László együttese egyre inkább felzárkózott. Előszőr csak 1 pontra, majd 35-36-nál a győriek ismét megfordították a mérkőzést. Az Ashdod viszont nem adta el a harcot. 38-38-nál kiegyenlítettek, mely időkérésre kényszerítette a vendégeket. A pályára visszatérve Aaryn Ellenberg vette kezébe az irányítást. Egy hárompontost süllyesztett az ellenfél hálójában, mely után ezúttal az izraeliek kértek időt eligazításra (38-41). A félidő utolsó másodperceiben még Kalani Brown szerzett egy ziccer-kosarat, amivel az állás 40-41-re változott. A csapatok végül innen fordulhattak.

A harmadik negyed legelején inkább a csapatok védekezése került fókuszba. Másfél percig nem is született találat, majd a vendégek indítottak rohamot. Egy győri 10-0-ás periódus után az állás 40-50-re változott. Ezután következett Ilze Jakobsone kosara, majd egy izraeli időkérés. Visszatérve azonban a hazaiaké lett a főszerep, az Ashdod együttese ugyanis 4 pontra zárkózott fel (47-51). Cziczás László tanítványai azonban egy pillanatra sem hagyták magukat Keményen dolgoztak a pályán, és stabilan őrizték pár pontos előnyüket. Igazi küzdelmek zajlottak a parketten, a játékvezetők pedig engedték a fizikális játékot. A játékrész utolsó egy percébe érkeztek az események. A kijelző 54-59-et mutatott és Alexandra Cohen büntetői következtek. Cohen végül mindkét dobását értékesítette, ami három pontra hozta fel az izraeli együttest. Ez az 56-59-es állás végül megmaradt egészen a harmadik negyed végéig.

A mérkőzés záró szakaszát szintén fej-fej mellett kezdték meg a csapatok, az előnyt viszont továbbra is az UNI Győr élvezhette. Újabb két perc elteltével 60-61-et mutatott az eredményjelző. Ekkor ismét a védekezésre került a hangsúly, míg Shatori Walker-Kimbrough távolról be nem talált. Hárompontosával az Ashdod csapata vette át a vezetést, majd a különbséget Yaara Yizchaki, illetve Walker-Kimbrough kosara növelte tovább (67-61). Nagyon kellettek a pontok Cziczás László együttesének, tanítványai azonban nem találták a ritmust. Egyre inkább lassultak a Győr támadásai, védekezésben pedig pontatlanságok miatt kaptak kosarakat. A rosszabb sorozatot végül Dombai Réka triplája szakította meg. 69-64-nél így hazai időkérés következett. Visszatérve minden energiát mozgósított a Győr, ami végül elég volt nemcsak a fordításhoz, de végül az egy pontos győzelem megszerzéséhez is. Hatalmasat küzdött a Győr és végül bravúros, 73-72-es győzelmet aratott az Ashdod otthonában, megszerezve ezzel a 2022/2023-as szezon első Európa Kupa győzelmét. A Győr legeredményesebb játékosa Aaryn Ellenberg lett 21 ponttal, Beatrice Mompremier pedig 14 lepattanót szedett.

Hirdetés