Hirdetés
Magyarország

Bravúros győzelemmel kezdte a bajnokságot az E.ON ELTE BEAC

E.ON ELTE BEAC - Atomerőmű KSC Szekszárd 71-66 (12-16, 18-17, 18-18, 23-15)

Bajnokság, 1. forduló
Budapest, Gabányi László Sportcsarnok
Goda László, Varga-Záray Katalin, Major Ádám

E.ON ELTE BEAC: Vojtulek 16, Angyal 19/3, Green 28/9, Juhász -, Orosz -. Csere: Katona -, Radócz 5/3, Tóth 3, Zsámár -, Koch -, Milkovics -, Benke -.

Atomerőmű KSC Szekszárd: Boros 9, Vivians 18/6, Goree 11, Studer 5/3, Bálint -. Csere: Hebard 15, Mányoky 1, Wallace 7/3, Szűcs -, Holcz -, Horváth -, Miklós -.

Fotó: Girgász Péter / E.ON ELTE BEAC

Hirdetés

Megkezdődött a 2022/2023-as szezon a hazai élvonalban. Az első forduló során az Atomerőmű KSC Szekszárd az E-ON ELTE BEAC csapatával mérkőzött meg. Az újbudai találkozón végül bravúros hazai siker született, Mészárosné Kovács Andrea együttese 71-66-os győzelmet aratott.

Relatívan eseménymentesen indult a BEAC – Szekszárd találkozója. Az első találat ugyanis közel két perc elteltével született meg – Cyesha Goree 2+1-es akciójával a vendégek kerültek lépéselőnybe. Válasz egy jó ideig nem is érkezett a BEAC oldaláról. Következőnek szintén Vivians, illetve Boros volt sikeres, amivel 8-0-ra változott az állás. Ekkor a hazaiak is megszerezték első pontjaikat (2-8). A folytatásban viszont Mészárosné Kovács Andrea együttese lépett fel határozottabban. Sorozatban 7 pontot szereztek, míg ellenfelük csupán kettőt. Ezzel 1 pontra zárkóztak fel (9-10). Kiegyenlíteni azonban továbbra sem tudtak, és ahogy közeledett a negyed vége, a különbség ismételtek növekedni kezdett. 9-15-nél Wallace volt sikeres vendég oldalon. A játékrész végül mégiscsak a BEAC pontjaival végződött, és Green hárompontosának köszönhetően így 12-16-ról kezdődhetett a második felvonás.

A következő tíz percet rögtön Green sikeres 2+1-es akciója indította. Ezzel a hazai gárda ismét egy pontra zárkózott fel. A Szekszárd viszont továbbra sem hagyta magát. Hebard sorozatban kétszer is betalált, amivel az állás 15-20-ra változott. A folytatásban azonban lassult a pontszerzés, percek elteltével is csupán egy-egy kosár született. Ekkor következett Vojtulek jól időzített ziccere, amivel három pontra jött fel a hazai együttes. 19-24-nél Boros Júlia akcióját láthattuk, melyet Mészárosné Kovács Andrea időkérése követett. Visszatérve már fej-fej mellett haladtak a csapatok. Kosárra-kosár volt a válasz, így az 5 pontos különbség továbbra is változatlan maradt. Bár a BEAC szépen tartotta magát, a játék képe alapján mégis inkább a szekszárdiak akarata érvényesült. Kettő percre a nagyszünettől 23-29-et mutatott a kijelző, vagyis a differencia ismét nőni kezdett. Ez jó ébresztő volt a hazaiak számára. Angyal Barbara lépett fel erélyesebben és 4 pontot faragott le csapata hátrányából. Fél percre a második negyed vége előtt már 27-31-et mutatott az eredményjelző, amikor a BEAC kért időt eligazításra. A maradék időben mindkét fél egy-egy találatot szerzett, ezzel pedig 30-33-ra változott a félidő eredménye.

A második félidőt Radócz Fanni hárompontosa vezette fel, melyet Angyal Barbara sikeres ziccere követett. Ezzel az ELTE BEAC nem csak kiegyenlítette, de a mérkőzés kezdete óta előszőr meg is fordította  mérkőzést (35-33). Ekkor szekszárdi időkérés következett. A folytatásban azonban a BEAC tovább növelte előnyét – Vojtulek sikeres büntetőjével három pontra nőtt a különbség. A hazaiak ezt követően is magabiztosan kosárlabdáztak. Érezhető volt a lelkesedés, nem csupán a támadásaikon, de a védekezésükön is. Green és Angyal újabb találataival 40-33-ra változott az állás. Ekkor vált csak igazán izgalmassá a találkozó, igazi ki-ki mérkőzésnek lehettünk szemtanúi. A csapatok minden egyes labdáért, pozícióért megküzdöttek. 42-36-nál Vivians faultolták, amiért a Szekszárd légiósa kettőt dobhatott. Két sikeres találat után már csak 4 pont volt együttese hátránya (42-38). A BEAC legnagyobb erőforrása a Morgan Green volt, aki 23 perces játékideje alatt 20 pontot szerzett csapatának. Teljesítménye nagyban közrejátszott, hogy a harmadik negyed végéhez közeledve is a hazaiak élvezhették a 4 pontos előnyt. 45-41-nél azonban a Szekszárd húzóemberének büntetői következtek. Vivians dobhatott kettőt, melyből ugyanennyit értékesített. Ezzel 2 pontra zárkóztatta fel együttesét (45-43), időkérésre kényszerítve a hazaiakat. Visszatérve is Vivians akarata érvényesült – újabb találatával kiegyenlítette a mérkőzést (45-45). Vivians kiváló teljesítményét ezután Hebard váltotta fel, akinek köszönhetően a Szekszárd ismét átvette a vezetést. A negyed végül 48-51-el zárul a vendégek javára.

A záró szakasz elején az Atomerőmű határozottan tartotta a tisztes távolságot. Míg nem 52-53-nál a BEAC egy pontra felzárkózott, majd Tóth Franka sikeres közelijével át is vette a vezetést. 54-53-nál azonban mégis a hazaiak kértek időt eligazításra. A szusszanásnyi idő egyértelműen jót tett Mészárosné Kovács Andrea együttesének, hiszen visszaérkezve már feléjük billent a mérleg – 59-53-nál már hat pontos előnyre tettek szert. Ezután Cyesha Goree-tól érkezett a válasz, ez viszont továbbra sem volt elég a felzárkózáshoz. Az újbudai gárda minden idegszálával arra fókuszált, hogy megtartsa kialakított előnyét. Ez egészen a mérkőzés hajrájáig sikerült is. Az utolsó perchez érkezve azonban a Szekszárd ismét 1 pontra zárkózott fel (67-66). Ezzel megkezdődött a végjáték, amikor is a bírók vették kezükbe az irányítást. Mindkét oldalon sorozatban hívták a faultokat, a BEAC horvát légiósának (Vojtulek) dobás közben ítéltek egyet, amiért a játékos kettőt dobhatott. Mivel mind a két dobás sikeres volt, így újból ‘kényelmesebb’ helyzetbe kerültek a fehér-feketék. Fél percre a találkozó vége előtt Zseljko Djokics két időt is kért csapatának, a végeredményen azonban már nem tudott változtatni. Bravúrosan játszott az E.ON ELTE BEAC, ami egy még bravúrosabb eredményhez vezetett. Mészárosné Kovács Andrea együttese hazai pályán aratott 71-66-os győzelmet az Euroligában is szereplő Atomerőmű KSC Szekszárd ellen, megszerezve ezzel első győzelmét a 2022/ 2023-as bajnokságban!

Hirdetés