Hirdetés
Magyarország

Bravúros játékkal a DVTK jutott a Magyar Kupa döntőjébe

Atomerőmű KSC Szekszárd - DVTK 66-83 (13-26, 19-28, 19-12, 15-17)

Killik László Női Magyar Kupa, elődöntő
Miskolc, DVTK Aréna
Praksch Péter Árpád, Nagy Viktor, Györfy Rúben (Hartyáni Zsolt)

Atomerőmű KSC Szekszárd : Miklós -, Studer 11/3, Bálint -, Krnjic 13, Goree 10. Csere: Morgan -, Gereben 8, Mányoky -, Friskovec 2, Horváth -, Holcz -, Milic 22.

DVTK: Vorpahl 10/6, Green 15, Aho 6/3, Kiss 5, Jovanovic 23/9. Csere: Kányási 11/3, Tóth -, Bernáth 13/9, Bacsó -, Oláh -.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

Hirdetés

A 2022-es Killik László Női Magyar Kupa második elődöntőjében a rendező DVTK 83-66-ra, bravúros játékkal győzte le az Atomerőmű KSC Szekszárd együttesét.

A mérkőzés feldobását követően rögtön Milica Jovanovic követett el személyi hibát, így a Szekszárd oldalról támadhatott. Az akciót Sara Krnjic fejezte be sikeresen, így a KSC át is vette a vezetést. Válaszként miskolci oldalról Kiss Angelika közeli tempója, majd Jovanovic ziccere érkezett (2-4). A folytatásban Krnjic harcolta ki két büntetődobás jogát, azonban kettőből csak egyet sikerült értékesítenie, vagyis csapata továbbra is egy pontos hátrányban maradt. Zseljko Djokics együttese maximálisan koncentrált a védőtérfélen, azonban Jovanovic és Green támadásait ezután se tudták megállítani. A negyed feléhez közeledve ismét Krnjic szerzett pontokat büntetőkből – az állás 6-8-ra változott és mind a hat pontot a szekszárdi centerlégiós szerezte. Ekkor Bernáth Réka és Cyesha Goree váltott kosarakat, de mivel Bernáth megint csak betalált, a miskolciak öt pontra növelték előnyüket. 8-13-nál Zseljko Djokics vezetőedző időkérése következett. Az eligazítást követően a szekszárdi együttes továbbra sem találta a ritmust, Zala Friskovec kihagyott ziccerét Gereben Lívia eladott labdája követte, amiből Jovanovic dobott triplát – a diósgyőri légiós ekkor már hét pontnál járt. Ezután a bírók Miklós Melindának fújtak sportszerűtlen faultot, amiért Bernáth dobhatott büntetőt. 8-19-nél a felek közötti különbség átlépte a tíz pontot, így a szekszárdiak kértek ismételten időt. Azonban még ezután sem tudták megállítani a rendezők légiósát, Milica Jovanovic már 11 pontnál járt. 10-23-nál Aho Nina dobhatott két büntetőt. A negyed hátralévő idejében mindkét együttesnél három-három pont adódott hozzá az eddigi álláshoz, vagyis a második játékrész 13-26-ról folytatódhatott.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

A következő negyed elején megnövekedett a játék keménysége. Az első találat is csak két perc után született meg, a változatosság kedvéért Bernáth Réka szerzett kosarat távolról. Szekszárdi oldalról azonban nem érkezett válasz, a pontszerzést ezután is a miskolciak folytatták, míg nem a differencia húsz pontra növekedett – 15-35-nél Kányási Veronika sikeres közeli dobását láthattuk. A KSC szerencsétlenebb periódusát végül Goree és Milic találatai szakították meg, ez azonban nem törte meg Völgyi Péter tanítványainak lendületét – ezúttal Kiss Angelika pontjai következtek. Ziccere után 19-37-re változott az állás, majd a következő akciója során faultolták, így két büntetőt dobhatott. Bár büntetőiből csak egy ment be, csapattársa, Leslie Vorpahl a következő támadás során triplát szerzett, vagyis a kijelzőn olvasható eredmény 19-41-re váltott. A folytatásban Tóth Franka állt Nikolina Milic útjába szabálytalanul, amiért a szekszárdiak légiósa kettőt dobhatott – mivel a bírók megint csak sportszerűtlen hibát ítéltek a védekezés során, így a vendégek ráadásul oldalról jöhettek. Ezt az akciót is Milic fejezte be sikeresen, húsz pont alá hozva együttesét. 24-41-nél Völgyi Péter vezetőedző kért időt, amiből visszatérve Milic dobhatott újabb két büntetőt. Miután mind a kettőt bedobta az Euroliga klasszis, védekezésben is remekül lépett fel, így a labda ismét a Szekszárdhoz került. Rendes kosarat azonban nem tudtak szerezni Zseljko Djokics játékosai, amit a DVTK meg is bosszult. 26-44-nél Vorpahl hárompontosát láthattuk, amire Milic-től jött a válasz. A szekszárdiak légiósa ekkor az egyetlen volt, aki a lelket tartotta csapatába – egymagában 16 pontot jegyzett neve mellé a 30-ból. A félidő hajrájába érkezve Cheridene Green dobhatott két büntetőt. Mind a kettő bement neki, amivel a különbség ismételten húsz pont fölé nőtt (30-51). A maradék időben mind a két fél 2-2 pontot szerzett, ezzel pedig 32-54 lett a félidő eredménye – Zseljko Djokics együttesének 22 pontot kellett ledolgoznia a továbbjutáshoz.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

A nagyszünet utáni negyedet Studer Ágnes büntetői indították, majd Nikolina Milic találata következett. Érdemben azonban továbbra sem tudott közelebb férkőzni Zseljko Djokics együttese – a DVTK találataival húsz ponton tartotta ellenfelét. A második félidőből szinte másodpercre pontosan három perc telt el, amikor Cyesha Goree játékot megállító sérülést szenvedett. Ekkor az eredményjelző 36-56-ot mutatott. Mivel a labda a Szekszárdé volt, így ezután is ők támadhattak, az akciót pedig Nikolina Milic fejezete be sikeresen középtávolról. Ez azonban továbbra sem volt számottevő, ugyanis ezúttal Aho Nina, illetve Bernáth Réka találatai következtek távolról, hárompontosaikkal pedig 38-62-re változott az állás. Ekkor Goree térhetett vissza a pályára, sérülése szerencsére nem bizonyult súlyosnak, így folytathatta a játékot. Három percre a negyed végétől 38-66-ot regisztrálhattunk, Milica Jovanovic triplája után. A miskolciak továbbra is rendíthetetlenül tartották hatalmas előnyüket, a Szekszárd pedig továbbra sem találta a ritmust. Egy támadás során Sara Krnjic konfliktusba bonyolódott az ellenfélnél játszó Cheridene Green-el, amiért a bírók technikai faultot ítéltek Krnjic-nek. A büntetés egy büntető volt, amit Bernáth értékesített. 43-66-nál ismételten Nikolina Milic akcióját láthattuk, amivel immár a 22-ik pontját szerezte meg. Ez láthatóan löketet adott csapatának, ugyanis a következő védekezésben is pontosítottak, támadásban pedig Gereben Lívia értékesített egy 2+1-es akciót. 45-66-nál diósgyőri időkérés következett. A folytatásban megint csak Gereben kosarán volt a sor, majd a bírók újabb technikai hibát ítéltek – ezúttal Kiss Angelika kapta a faultot, amiért Studer Ágnes dobhatott büntetőt. Ez továbblendítette Zseljko Djokics együttesét és a negyed végére 15 pontra sikerült felzárkózniuk, a záró szakasz 51-66-ról kezdődhetett.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

A mérkőzés utolsó tíz percét Jovanovic triplája, illetve Green indításból szerzett ziccere indította, amivel a DVTK vissza is állította az eddigi, húsz pontos különbséget. 51-71-nél Zseljko Djokics vezetőedző kért rögtön időt csapatának. Visszatérve Gereben indított támadást, amit végül két büntetődobás jogával sikerült befejeznie – a szekszárdiak fiatal bedobója csupán egyet értékesített. A Diósgyőr főbb pontgyártója ezután is Milica Jovanovic volt, akit a KSC-s játékosok továbbra sem tudtak megállítani. Ennek ellenére támadásban a szekszárdiak is feltámadtak, és ismét 15 pontra zárkóztak fel, amikor Völgyi Péter kért időt (58-73). A folytatásban újabb sportszerűtlen hibát fújtak a bírók. Ezúttal Cyesha Goree ellen, így Jovanovic dobhatott büntetőt, találata után pedig 58-76-ra változott az eredmény. Szekszárdi időkérés következett, miután a különbség megint csak visszaugrott húsz pontra. Ezután a DVTK-nak már nem volt oka siettetni a játékot. Minden másodpercet kihasználva játszották támadásaikat, megtartva ezzel nagyszámú előnyüket. A találkozóból alig két perc volt hátra, azonban a második döntős kiléte többé már nem volt kérdéses. Völgyi Péter Milica Jovanovic-ot végül sikeres büntetői után cserélte le, a Diósgyőr légiós összesen 23 dobot pontig jutott, amivel magabiztosan járult hozzá csapata sikeréhez. A szekszárdiak teljesítményén Sara Krnjic és Zala Friskovec pontjai szépítettek, azonban a 17 pontos különbség a mérkőzés végére is megmaradt a felek között. A DVTK negyven percen keresztül maximálisan koncentrált, magabiztos játékot játszott, és végül bravúros, 83-66-os győzelmet aratott az Atomerőmű KSC Szekszárd csapata ellen.

Fotó: MKOSZ / Girgász Péter

 

 

Hirdetés