Hirdetés
Archivum

Bravúros soproni gyõzelem az Euroligában:

:

Hirdetés

Megszerezte elsõ gyõzelmét az Euroliga idei kiírásában az UNIQA Sopron. Sterbenz László együttese 73-67-re verte a Salamancát.

A soproni csapat bravúrosan kezdett, 29-13-ra nyerte az elsõ negyedet, a második szakaszban pedig a 21 pontot is elérte az elõnye. A folytatásban rendezte sorait a Salamanca és a harmadik negyedtõl kezdve nagy ütemben csökkentette hátrányát. A záró szakaszban az utolsó 5 percbe érkezve a spanyolok 64-61-re fordítottak. A soproni csapatnak azonban volt szíve és tartása. A legjobbkor jött 66-66-nál Crvendakic triplája, majd Fegyverneky Zsófi ziccere újra 5 pontos elõnyt eredményezett, ahonnan már nem volt visszaút a spanyoloknak. A soproni keretbõl hatan is kétszámjegyû pontot érték el. Fegyverneky 15 ponttal és 9 gólpasszal lett a legeredményesebb.

BÕVEBB BESZÁMOLÓ:

A Salamanca elleni mérkõzést egy hosszú interjúval vezettük fel, ahol Sterbenz László vezetõedzõ betekintést engedett abba, hogy a soproni klubnál miként számolnak az Euroliga szerepléssel kapcsolatban. A spanyol együttesben kétarcú riválist ismerhettünk meg. Az elsõ fordulóban Kassán csúnyán beragadtak, de utána hazai pályán a Lille-t magabiztosan verték. Mivel végül nem készült országos televíziós közvetítés, így kicsit több nézõt is elbírt volna a helyszínen a hazai Euroliga bemutatkozás. Azok a soproni szurkolók, akik viszont kilátogatottak az összecsapásra, parádés kezdést láthattak.

Halvarrson és Fegyverneky pontjaival 50 másodperc után 5-0-ra vezetett a Sopron. Három és fél perc elteltével pedig 11-2 állt az eredményjelzõn. Érezhetõen megfogta ez az erõs kezdés a spanyolokat, akik szerencsére ugyanazt a vérszegény játékot nyújtották, mint két hete Kassán. A 10 pontot Simon triplája után 18-7-nél lépte át a differencia. Az elsõ negyed utolsó percében pedig Simon 2+1-es helyzete és Crvendakic triplája már 29-13-ra módosította az állást.

A második etap elején kulcsfontosságú volt, hogy ne engedje vissza a meccsbe a Sopron a riválisát. Ezt sikerült megtenni, sõt túl is szárnyalni. A Salamanca 34-20-as felzárkózását követõen egy 7-0-s futással 41-20-nál az álomszerû 21 pontot is elérte a különbség. A félidõ hajrájában Gemelos és Liston egyéni megoldásaival ugyan 15 egységre visszajöttek a spanyolok, de Simon utolsó másodpercekben elért triplája méltóképpen zárta le a félidõt.

A harmadik szakasz elején várhattuk, hogy a spanyolok mindent megtesznek a minél gyorsabb felzárkózás érdekében. Természetesen arra is kellett figyelni, hogy lényegesen több variációs lehetõségük van. Szigorítottak a védekezésükön, mely ellen közel 3 percig nem tudott eredményes lenni a Sopron. Ez idõ alatt 44-32-re zárkóztak fel. A legjobbkor jött Sara Krnjic duplája, de 46-36-nál így is idõt kellett kérnie Sterbenz Lászlónak. A harmadik negyed legkisebb különbségét 46-41-nél jegyezhettük fel, amit viszont Halvarsson duplája és Ciglar triplája követett. Újra visszaállt a 10 pontos különbség, de a játékrész végén a spanyolok büntetõkkel 53-47-ig zárkóztak fel.

A negyedik negyed elején gyorsan 2 pontra felkapaszkodtak a spanyolok, de ekkor nem adta át a vezetést a Sopron. Lélektanilag nagyon fontos pillanat volt, hogy a negyed elsõ lendületébõl nem szerzett elõnyt a Salamanca. Sõt, Ciglar 5 pontjával, illetve Crvendakic büntetõjével 59-54-re módosult az állás. A vendégek idõt kértek és bár nem hallottuk, hogy mi hangzott el, de a folytatásban a játék képe alapján úgy tûnt, hogy a távoli dobásokra hívták fel a figyelmet. Gemelos elsõ vállalása még lejött, de a második pontosnak bizonyult, csakúgy, mint Rodriguezé. Egy gyors indítás után 62-61-nél pedig spanyol elõnyt regisztrálhattunk.

A Salamanca jó szériája folytatódott, Ndour villanásával már 64-61-re mentek a spanyolok, de Crvendakic triplájával azonnal egyenlített a Sopron. Gyors kosárváltások következtek. 66-66-nál Crvendakic újabb triplájával 69-66-ra ment a magyar bajnok. Fegyverneky Zsófit pedig a spanyol védõk sem tudták megakadályozni, hogy 5 pontos elõnyhöz juttassa csapatát. Az utolsó percet taktikusan hozta le a Sopron, így a büntetõzések alkalmával a spanyoloknak már nem volt visszaút.

Eredménye
UNIQA Sopron – Perfumerias Avenida 73-67 (29-13, 15-13, 9-21, 20-20)

Statisztika

Hirdetés