Hirdetés
3x3

Bravúros szereplés Mongóliában három játékossal – Földi Attilát kérdeztük:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Folytatjuk a múlt heti 3×3-as tornák visszatekintő összeállításait. Az U17-es Európa-bajnoki selejtező és az U23-as Nemzetek Ligája után következzen a felnőtt válogatott, mely Mongóliában járt Women’s Series tornán. A mieink három fővel – Böröndy Vivi, Papp Dia, Varga Eszter – versenyezve szereztek negyedik helyet. Földi Attila szövetségi kapitány kérdeztük a tapasztalatokról.

Három játékossal állt fel válogatottunk. Tóth Franka Covid tesztje az indulás előtt pozitív lett. Józan ésszel tudja az ember, hogy idén nyáron ez bármikor bárkivel megtörténhet. Ugyanakkor óriási balszerencse.

Főleg olyan szempontból, hogy Franka utána csináltatott még tesztet – gyorstesztet és PCR-t is – és mindegyik negatív lett. Az volt a baj, hogy ez a repülőtéren derült ki, gyakorlatilag már indultunk a kapu felé, amikor jött az értesítés. Nem volt rá mód, hogy csináltassunk még egy ellenőrző tesztet.

Azt nem akartuk megkockáztatni, hogy pozitív teszttel elvigyük külföldre. Abban az a rizikós, ha ott is pozitívat produkál, akkor az ottani szabályok szerint kerül karanténba. Adott esetben az büntetendő is, ha mi pozitív teszteredmény ismeretében utaztatunk sportolót egy rendezvényre. Nem volt tehát túl sok választásunk. Úgy határoztunk, hogy marad Franka és három játékossal indultunk el.

Nem öröm egy ilyen helyzet. Nem elég, hogy csere nélkül megerőltető a 3×3-at játszani, de alacsony szerkezettel tudtunk csak felállni. Egyedül Franka lett volna magasabb a keretben. Beszűkültek a lehetőségeink ilyen téren. Összességében azt tudom mondani, hogy a nyárra jellemzően szokásosan beütött egy probléma, de szerencsére megoldottuk ezt is.

Hat óra az időeltolódás Mongóliával. Érdekes betekintés lehet a kulisszák mögé, hogy ilyen rövid idő alatt ezt hogyan próbáltátok kezelni?

Megpróbáltunk alkalmazkodni. Hosszú utazást követően érkeztünk meg, még a repülőtérről is két óra volt az út a szállásig. Ilyenkor mindenki csak ágyra vágyik, de egy rövid pihenő után edzettünk és az volt a cél, hogy minél tovább bírjuk ki estig az első napon. Utána az éjszakát aludjuk át. Ez nem sikerült. Mindannyiunknak az volt a tapasztalata, hogy hajnali 2-3-ig jól aludtunk, de utána felébredtünk.

Nehéz ez mindenkinek. Nem véletlen, hogy amikor Mongólia világbajnokságot rendezett, akkor pár nappal előbb mentek ki a résztvevők. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy ez a nehézség a nem ázsiai csapatokat kivétel nélkül mind érintette. Három emberrel viszont még nagyobb kihívás volt.

Fotó: FIBA.Basketball

A csoportkörben Németországtól hosszabbítás után szenvedett vereséget a csapat, Mongóliát sikerült legyőzni, Kína pedig érvényesítette fölényét. Mit lehet a csoportmeccsekkel kapcsolatban kiemelni?

A cél az volt, hogy a mongolokat meg kell verni ebben a felállásban is és azzal jó eséllyel megvan a továbbjutás. A németek ellen is mutatkozott győzelmi esély, de ott kimaradt a ziccer a végén.

A mongolok ellen a megbeszélteket szépen megvalósították a lányok. Azzal tisztában voltunk, ha kivesszük a jó távoli dobóikat, akkor nincs túl sok esélyük. Ezt sikerült megtenni és erre a feladatra valamilyen szinten ideális volt a három kiesemberes szerkezet. Inkább az lehetett a kérdés, hogy meddig bírják a lányok. A lényeg, hogy sikerült nyerni és így Romániával játszhattunk a négy közé jutásért.

A második napot Románia ellen kezdtétek a negyeddöntővel. Milyen gondolatokkal készültetek a játéknapra? Itt most nem feltétlenül csak a szakmai részre gondolok.

Amikor kialakult ez a helyzet, hogy három játékossal maradtunk, azt beszéltük a lányokkal, hogy semmilyen módon nem változtatunk a céljainkon. Szeretnénk bejutni a négy közé. Ilyen hangulatban vártuk az összes meccset, így a negyeddöntőt is.

A románok elleni mérkőzésben az volt a jó, hogy volt idő és lehetőség felkészülni. Megnéztük a korábbi meccseiket. Leginkább Alina-Maria Podar és Ancuţa Stoenescu kettősére készültünk. Képzettebb játékosok, mint a mongolok, de ők is a távoli dobásokból élnek. Végül a terveinket megvalósítottuk, hat ponton tartottuk őket.

Fotó: FIBA.Basketball

Ezt követte az elődöntő, ahol közel jártatok a bravúrhoz.

A kínaiak ellen elfáradtunk és ez okozta a vereséget. Azzal tisztában voltunk, hogy bent nincs esélyünk. A palánk alatt folyamatosan dobták a pontokat. Sokat faultoltunk, egy idő után így nem tudtunk taktikai szabálytalanságokkal sem megállítani őket.

A vereség kulcsa azonban végül a két duplájuk lett. Az egyesek még belefértek, de a két távoli dobásra nem értünk ki és azok megpecsételték a sorsunkat. Ennél többet nem lehetett elvárni. Dia dobóverseny győzelmével együtt ez így is extra torna volt. 60000 pontot hoztunk és csak ez számít.

Egy ilyen menetelés emberileg is nagyon sokat ad.

Abszolút. Az egy felemelő élmény, hogy mindenki nekünk szurkolt a hazaiak elleni meccset leszámítva. Felállva tapsoltak a szurkolók, odajöttek gratulálni. A lányoknak és nekem is sokat jelentett. Közönségkedvenc csapat voltunk azon a hétvégén és ez nagyon nagy élmény. Ez ad még egy kis löketet az előttünk álló időszakra.

Fotó: FIBA.Basketball

Már egy kicsit visszatekintve a nyárra. Gyakorlatilag egy találkozót leszámítva – ez Poitiers-ből az EXEWING elleni csoportmeccs volt – nem kellett klasszikus értelemben vett kritikát megfogalmaznod. Nagyon pozitív így eddig az összkép.

Jó példát hoztál. Valóban az volt az egyetlen mérkőzésünk, amikor nem a megbeszéltek szerint játszottunk. Az összes többi mérkőzésünkre nem azt mondom, hogy hibátlan volt, de stabil játékot mutattunk. Három Women’s Series-en kaptunk lehetőséget és háromszor jutottunk a négy közé. Ez nagy dolog, komoly csapatokkal tudtuk felvenni a versenyt.

Nyilván a mongóliai tornával kapcsolatban mindig lesz hiányérzet, mert Frankával szerintem kiváló győzelmi esélyeink lettek volna, de alkalmazkodni kell a helyzethez. Adott helyzetből pedig a legtöbbet hoztuk ki. Itt végső soron nem az adott torna helyezése számít, hanem az, hogy pontot gyűjtünk a szezon végéig és akkor hol állunk majd a világranglistán, ott leszünk-e a világbajnokságon jövőre.

Pontgyűjtésre még van lehetőség. Hogy alakul a folytatás?

Egyáltalán nincs még vége a 3×3-as szezonnak. Ami biztosan szerepel a naptárban, az U17-nek az athéni Európa-bajnokság, az U18-nak a debreceni világbajnokság, az U23-nak Nations League döntő és a felnőttnek egy montreal-i Women’s Series verseny.

Nem szeretném elkiabálni, de reális esélyünk van a Women’s Series konstancai döntőjére is. Maradva a felnőtteknél, a montreal-i verseny talán az idei legerősebb Women’s Series állomás lehet. Nagyon komoly erőpróba vár ránk szeptember első napjaiban.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés