Hirdetés
Archivum

Brazília lett Dél-Amerika legjobbja:

:

Hirdetés

A riói olimpia miatt szokatlan idõpontban, május végén került sor a nõi kosárlabda Dél-Amerika-bajnokságra. A venezuelai tornát Brazília nyerte nagy fölénnyel.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A tornán kilenc nemzet válogatottja vett részt, melyeket két csoportba soroltak. A mezõnybõl Brazília a rendezõ jogán olimpiai kvótával rendelkezik, míg Argentína és Venezuela számára egy felkészülési állomás volt ez a június 13. és 19. között megrendezésre kerülõ nantes-i olimpiai selejtezõtorna elõtt. A kereteket tekintve szinte a legerõsebb összeállításban szerepeltek a csapatok, a braziloknál WNBA-s hiányzók akadtak Erika de Souza és Clarissa dos Santos személyében.

A brazil csapat fölényét jól mutatja, hogy az eredményeket tekintve a legszorosabb meccsük a döntõ volt, melyet Venezuela ellen „csak” 19 ponttal 94-75-re nyertek meg. A többi találkozón mind 20 egység feletti különbség alakult ki. Az elõdöntõben a nagy rivális Argentínát 73-57-re ütötték ki. Az argentinok ebbõl a pofonból már nem tudtak felállni és a bronzmeccset hatalmas meglepetésre 59-55-re elveszítették Kolumbiával szemben.

A torna MVP-je Iziane Castro Marques lett. A brazilok kiváló képességû, de nehezen fegyelmezhetõ 34 éves klasszisa 17.8 pontot, 2.3 lepattanót és 2.5 gólpasszt átlagolt.

Az olimpiai selejtezõre készülõ csapatok közül Venezuela lehet az elégedettebb. Õk voltak az idei Dél-Amerika-bajnokság házigazdái és saját közönségük elõtt a döntõs szerepléssel ki is hozták magukból a maximumot, míg Argentína az elõdöntõ és a bronzcsata elvesztése miatt nem zárhatta jó érzésekkel a tornát. A nantes-i selejtezõn Venezuela Spanyolországgal és Kínával szerepel egy csoportban, míg Argentína ellenfelei Törökország és Kamerun lesznek.

Hirdetés