Hirdetés
Archivum

Brian Agler az “európai” WNBA edzõ:

:

Hirdetés

A WNBA-t és az európai nõi kosárlabdát semmilyen tekintetben nem lehet és nem is kell összehasonlítani. Más világ a kettõ. A játékosok között az eltérõ anyagi lehetõségek miatt jelentõs az átjárás. A szakvezetõknél azonban erre csak egy példa akad: Pokey Chatman, aki immár második éve õsztõl tavaszig a Szpartak Moszkvánál, nyáron a Chicago Sky-nál felel a szakmai munkáért. Chatmanhez szeretne csatlakozni még egy szakember, a Seattle Storm vezetõedzõjeként dolgozó Brian Agler.

Aglert a tengerentúlon az európai nõi kosárlabdázás nagy tisztelõjeként tartják számon. 2010-ben a WNBA-ben az év edzõjének megválasztott szakember a Seattle Storm és liga támogatásával az utóbbi években télen és tavasszal heteket töltött Euroliga csapatoknál. Elsõsorban Spanyolországban, illetve Oroszországban járt tanulmányúton és a FIBA honlapjának nyilatkozva annak a lehetõségét pedzegette, hogy szívesen leülne egy európai padra.


„Sokszor jártam Európában és figyeltem a legjobb Euroliga csapatok edzését, illetve mérkõzéseit. Minden tiszteletem az Euroligáé. A játék színvonala, a kiélezett mérkõzések és a szurkolók lenyûgözõek. Éppen ezért szeretnék egyszer én is edzõ lenni az Euroligában vagy legalább nemzetközi porondon kipróbálni magam.”
– kezdte a szakember, aki maximálisan elismeri és sok szempontból példának tekinti Chatman érdemeit.

„Kiváló edzõnõ. Láttam dolgozni az Egyesült Államokban és Európában. Fantasztikus sikereket ért el a Szpartak Moszkvával és tavaly végre a WNBA-ben is lehetõséget kapott. Nem volt könnyû dolga a Chicagóval, de csak az elsõ szezonján van túl. Biztos vagyok benne, hogy sokat tanult a tavalyi szereplésükbõl és 2012-ben elõrébb fognak lépni.”

Agler elfogódottsága az európai kosárlabda iránt nemcsak hangzatos nyilatkozatokban nyilvánul meg, hanem tettekben is. Amióta a Seattle-t irányítja mindig elõszeretettel válogat – ahogy az amerikaiak hívják – a nemzetközi piacról és nemcsak mutatóba kerülnek oda ezek a játékosok, hanem meghatározó embernek.

„Az irányításom alatt nagyon erõs nemzetközi hatás érvényesült a Seattle-nél. A 2010-es bajnokcsapatunk 11 fõs keretében öt nem amerikai játékos kapott helyet. Az idei évadban úgy néz ki, hogy négyen lesznek. Hárman az Euroliga gyõztes Ros Casares Valenciából, Lauren Jackson, Ann Wauters és Silvia Dominguez, illetve Lengyelországból érkezik Ewelina Kobryn.” – fogalmazott a tengerentúli szakember, aki idén télen Valenciában vendégeskedett, ahol sikerült elcsábítania az általa már korábban kiszemelt Silvia Dominguezt.


„Az elmúlt négy évben rendszeresen követtem a fejlõdését. Több Euroliga döntõt is játszott és ezek közül kettõt megnyert. Tapasztalt játékos, egy igazi vezér. Sokat tehet a Seattle Storm sikeréért és a játékosaink közül Lauren Jackson, Sue Bird illetve Ann Wauters is nagyon jó véleménnyel van róla.”
– jelentette ki Agler.

A seattle-i vezetõedzõ a FIBA honlapjának adott nyilatkozatában beszélt az idei WNBA szezon esélyirõl, melyet szerinte alapjaiban meghatároz az olimpia miatti egyhónapos szünet és az, hogy több klasszis csak az ötkarikás játékuk után csatlakozik be a küzdelmekbe. Agler a sztárjai közül Lauren Jacksonra az évad elsõ felében nem számíthat, ennek ellenére optimistán nyilatkozott a csapata bajnoki reményeit illetõen.

Hirdetés