Hirdetés
USA

Briann January az egyetemi edzősködésről és a WNBA-ről:

:

Hirdetés

Az elmúlt évadban a Sopron Basket színeiben is remek teljesítményt nyújtó Briann January-val szülővárosának lapja csinált portrét. A Spokesman-Review cikkében az egyetemi edzősködés és a WNBA-s csapatváltás került a középpontban.

Briann January két évadban segítette az Arizona State szakmai munkáját másodedzőként. Végül közös megegyezéssel, de a rutinos irányító kezdeményezésére váltak el a felek útjai.

Be kellett látnom, hogy az embernek egy profi karrierje van. Sok munkával jár az edzői feladat. Nagyon sok munkával. Bár szerettem, de nem volt összeegyeztethető azzal, ha szeretnék még magas szinten játszani.

– mondta January, akinek gyakorlatilag 12 órás munkanapjai voltak, amikor párhuzamosan dolgozott az Arizona State-nél és közben a Phoenix Mercury játékosaként igyekezett formában tartani magát.

A második évben éreztem, hogy hátráltat. Nem tudtam annyit edzeni, erősíteni.

– tette hozzá, kiemelve, hogy az egyetemi időszak így is értékes tapasztalatot adott.

Nagyszerű volt az a két év. Rengeteget tanultam. Nehéz volt megmondani a lányoknak és Charlie-nak (Charlie Turner Thorne – az Arizona State vezetőedzője, a szerk.) Mindig maximálisan támogatott Charlie és amolyan mentor volt.

Bár itthon a WNBA kisebb beágyazottsággal rendelkezik, de az Egyesült Államokban a női kosárlabdában nagy hírnek számított, amikor Briann January és DeWanna Bonner a Phoenix Mercury-tól a tavalyi döntős Connecticut Sun-hoz szerződött.

Az évad végén belül éreztem valamit, nem voltam teljesen elégedett a teljesítményemmel. Elveszett a játék élvezete. Kellett egy amolyan új kezdet. Olyan helyre vágytam, ahol újra tudom a saját játékomat játszani.

– mondta January a váltásról.

January még azon amerikai játékosok közé tartozott, aki különösebb nehézség nélkül hazajutott márciusban. Bécsből London érintésével érkezett meg Los Angeles-be. “Ezzel nem volt probléma, de az a tudat előtte, hogy esetleg nem tudunk hazajutni, őrjítő volt.” – idézte fel ezt az időszakot.

Beszélt arról is, hogy akkoriban az Egyesült Államok repülőterein eléggé kaotikus állapotok uralkodtak. Los Angelesben például több órára 400 embert tereltek össze zárt helyen a vámnál és az egészségügyi ellenőrző pontnál várakozva.

Azoknál, akik nem Ázsiából jöttek, lázat sem mértek. Ha addig nem kaptam el a koronavírust, ott jó eséllyel megtehettem volna.

A WNBA szezonnal kapcsolatban January sem tudott sok konkrétumot mondani. “Nem sok minden változik hétről hétre. Hallani legrosszabb és legjobb forgatókönyvet. Néhány ötlet azért eléggé túlzó.” – tette hozzá.

January hangsúlyozta, hogy bizakodó a Connecticut Sun eredményes szereplésével kapcsolatban. Fiatal, tehetséges csapatként mutatta be új klubját. Saját jövőjével kapcsolatban pedig így fogalmazott:

Két év van a szerződésemből. Meglátjuk mi lesz utána. Úgy érzem, hogy van még néhány mérföld a lábamban. Szeretek sportolni, versenyezni.

Fotó: Tóth Zsombor / Sopron Basket

Hirdetés