Hirdetés
Nagyvilág

Brittney Griner fogolycsere keretében hazatérhet az Egyesült Államokba:

:

Hirdetés

Az Egyesült Államok és Oroszország megállapodott a fogolycseréről, melynek keretében az olimpiai és világbajnok klasszis kosárlabdázó Brittney Griner hazatérhet. Az Egyesült Államok a hírhedt orosz fegyverkereskedőt Viktor Butot adta Grinerért cserébe.

Mint ismert, Brittney Griner-t február 17-én tartóztatták le a seremetyjevói repülőtéren, miután hasisolajat tartalmazó, elektromos cigarettához használatos patronokat találtak a poggyászában. Nyáron kilenc és fél év börtönbüntetésre ítélték Oroszországban.

Az Egyesült Államok ezt követően kezdeményezte a fogolycserét. Az 1990-es évek egyik legismertebb fegyverkereskedőjét ajánlották fel cserealapnak. Viktor Butot  2008-ban vették őrizetbe Thaiföldön, majd 2010-ben adták ki az Egyesült Államoknak, ahol 2011-ben 25 év börtönre ítélték a kolumbiai FARC szélsőbaloldali gerillaszervezetnek történt jelentős fegyvereladásban való részvétel miatt. Korábban a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) őrnagya volt, szoros kapcsolatban állt az orosz szakszolgálatokkal.

Brittney Griner 294 napot töltött orosz fogságban.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnökének hivatalos bejelentése:

Hirdetés