Hirdetés
USA

Brittney Griner május 19-ig előzetes letartóztatásban marad Moszkvában:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Moszkvában a Seremetyjevói nemzetközi repülőtéren Brittney Griner-t, az UMMC Jekatyerinburg és a Phoenix Mercury olimpiai és világbajnok centerét drogbirtoklás vádjával őrizetbe vették az orosz hatóságok.

Az ESPN szerint a TASZSZ orosz hírügynökség arról adott ki jelentést csütörtökön, hogy a Moszkva melletti Himki területi bíróság a nyomozás folytatása érdekében jóváhagyta az ügyészség kérelmét Griner előzetes letartóztatásának meghosszabbítására egészen május 19-ig.

Ez azt jelenti, hogy legalább két hónapig még biztosan az orosz fővárosban marad a klasszis center. Az ESPN-nek Tom Firestone, az USA moszkvai nagykövetségének korábbi jogi tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy az ilyen eljárás Oroszországban természetes. Akár egy évig, rendkívüli körülmények között 18 hónapig is fogva tarthatják tárgyalás nélkül az érintett személyt.

Az orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy Griner ügyvédje Alexander Boykov a sportoló házi őrizetbe helyezését kérte. Ehhez a jekatyerinburgi női csapattól olyan sportolói és vezetői nyilatkozatokat mutatott be, amelyek Griner “karakterét és kiemelkedő sportolói teljesítményét” méltatták. A hírek szerint Grinernek a bíróság közelében lakó moszkvai ismerőse szállást ajánlott az eljárás idejére. A bíróság azonban nem járult hozzá a házi őrizethez, mert külföldiként nincs állandó lakhelye vagy letelepedési engedélye Oroszországban.

Griner jogi képviselője azzal is érvelt, hogy miután a repülőtéren tiltott szerrel lebukott a kiváló center, 16 órán keresztül tartották fogva a vámhivatal munkatársai és csak ezt követően kezdeményezték előzetes letartóztatását. Ez pedig eljárási hiba, hiszen ennyi ideig nem tarthatták volna fogva a vámhivatal tisztjei Griner-t. A bíróság azonban “jogszerűnek és igazságosnak” nevezte az előzetes letartóztatásba helyezést.

Az ESPN szerint az orosz állami hírügynökség arról is írt, hogy sem Griner, sem az ügyvédje nem vitatták a kábítószer illegális birtoklásával kapcsolatos vádakat.

Hirdetés