Hirdetés
USA

Brittney Griner-t drogbirtoklás vádjával őrizetbe vették Moszkvában:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

A New York Times számolt be arról, hogy Moszkvában a Seremetyjevói nemzetközi repülőtéren még februárban drogbirtoklás vádjával őrizetbe vették az orosz hatóságok Brittney Griner-t, az UMMC Jekatyerinburg és a Phoenix Mercury olimpiai és világbajnok centerét.

A világklasszis amerikai játékos táskájában a vád szerint kannabisz tartalmú olajat találtak. Az orosz szövetségi vámhivatal nagymennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást. Brittney Griner-t őrizetbe vették, az orosz törvények szerint 5-10 év szabadságvesztés is kiszabható rá.

Az USA Basketball és a WNBA játékosok szakszervezet közleményt adott ki, melyben támogatásukról biztosították a játékost. A legfontosabb feladatnak Brittney Griner testi épségének biztosítását és a mielőbbi hazajutásának megszervezését nevezték meg.

Brittney Griner-nek nem ez az első súlyos fegyelmi vétsége, ami önmagában is komoly probléma. A mostani ügye azonban a világban zajló események tükrében különösen összetett. Az Oroszország által Ukrajnában kirobbantott – a nemzetközi jogot semmibe vevő – véres háború és a feszült orosz-amerikai viszony miatt akár politikai síkra is terelődhet. Ennek jele az is, hogy ezt a februári esetet minap hozták nyilvánosságra.

Hirdetés