Hirdetés
Magyarország

Bronzcsata előtt a DVTK – Völgyi Pétert kérdeztük:

:

Fotó: DVTK.hu

Hirdetés

Pénteken megkezdődik a harmadik helyért kiírt párharc a bajnokságban. Az NKA Universitas PEAC és a DVTK küzdhet meg a bronzéremért. Völgyi Pétert, a DVTK vezetőedzőjét kérdeztük az elődöntő tapasztalatairól és a bronzcsatára történő felkészülésről.

Kezdjük a Sopron Basket elleni elődöntővel. Fogalmazhatok úgy, hogy amit lehetett, azt kihoztátok abból a párharcból?

Nem, de mégis igen, én így tudnám megfogalmazni az érzéseimet. Egyrészt irreális lett volna a továbbjutás, de szerettünk volna a harmadikon egy szorosabb meccset játszani Sopronban. Ők viszont ott már igazi Euroligás formában játszottak és kijött a két csapat közötti tudáskülönbség.

Úgy érzem, hogy a Sopronnak is jó volt, hogy ez a három meccs így lement. Jó ritmusból, a szemszögükből nagyon jó mérkőzésből tudtak belemenni az Euroliga Final4-ba. Az eredmény köztudott. Ezúton is tiszta szívből gratulálunk a Sopronnak az Euroliga-győzelemhez!

Szerintem ez a mi kupagyőzelmünk és az elődöntő párharc második meccsén elért miskolci sikerünk értékét is növeli.

A játékot tekintve mi az, ami az előzetes várakozásaidnak megfelelően működött és hol kell változtatni?

Nagy változtatásra ilyenkor már idő nincs. Nem tudtunk elég jól védekezni Sopronban egyik találkozón sem, nem tudtuk a saját játékunkat játszani. Annak nagyon örülök, hogy a diósgyőri aréna kezd olyan oroszlángbarlanggá válni, amit mindig is szerettünk volna. Azt is bebizonyítottuk, ha nagyon erős csapat érkezik hozzánk látogatóba, akkor is tudunk jó mérkőzést játszani és győzni a közönség támogatásával.

Az előbbi tehát a jó oldala ennek, de az egyértelműen a jövő feladata, hogy elérjük: idegenben is hasonló szinten tudjunk teljesíteni. Egyébként a játékosoknak ugyanezt mondtam az öltözőben: még nem vagyunk készek ezen feladatok megoldására. Rengeteg ilyen szintű, ilyen sebességű mérkőzést kell lejátszani, hogy nehéz szituációkban jobb döntéseket hozzunk.

Ezúttal 11 nap telik el az elődöntő vége és a bronzcsata kezdete között. Ez áprilisban nekem nagyon soknak tűnik. Mivel telt ez elmúlt időszak?

Ez valóban nehéz. Nem ehhez vagyunk hozzászokva, nem ebben a ritmusban ment le a szezon. Kaptak egy hosszabb pihenőt a lányok, majd utána egy fizikális lökést, hogy bírjuk a bronzcsatát. Amikor kiderült az ellenfél kiléte, mert még arra is öt napot kellett várni, onnantól kezdhettük el a közvetlen felkészülést a párharcra.

Próbáltunk apróbb változtatásokat eszközölni támadásban és védekezésben, hiszen megint pályahátrányból kezdjük ezt a párharcot, mint az összeset az idei rájátszás során. Ahhoz, hogy a PEAC-ot hazai pályán visszatérő közönség és nagy tét mellett le tudjuk győzni, tisztában vagyunk azzal, hogy extrát kell nyújtanunk.

Fotó: DVTK.hu

Most kellene sorolnom az egymás elleni meccseitek statisztikáit, de egy októberben és egy január legelején lejátszott mérkőzésből nem vonnék le messzemenő következtetést. Mire fogd felhívni a lányok figyelmét?

A PEAC nagyon szép alapszakaszt csinált végig. Voltak extra győzelmeik, nem nagyon hibáztak bele az előzetesen bekalkulált mérkőzéseiken. Ennek is köszönhetik, hogy előkelő helyen zárták le a bajnokság ezen részét. Leginkább csapatként funkcionálnak jól, ahogy mi is, ezért is lesz érdekes ez a párharc.

Nyilván Kiss Virág teljesítményét ki kell emelni, mert olyan domináns játékossá tudott válni az elmúlt időszakban, hogy belőle fokozottabban is készülünk. Rika az olyan center, aki ilyen magasság mellett ilyen mozgékony, kívülről is betalál, belül is veszélyes. Az őrzése tehát külön feladat lesz, de természetesen ez mellett lesznek még kulcsfeladatok.

Sajnálom Szücs Rékát, aki korábban itt dolgozott velünk Diósgyőrben és sérülés miatt nem tud majd részt venni ebben a párharcban. Mielőbbi felépülést kívánok neki!

Láttam, hogy a klub Facebook oldalán „a szezon legfontosabb” mérkőzéseként hirdettétek meg a hazai találkozót. A bronzcsata mindig egy kicsit a fejekről és a motivációról szól. Milyen állapotban vannak a játékosok, kell ezzel most külön foglalkozni?

Nem kell szerintem, mert a lányok éhesek a sikerre és motiváltak. Ráadásul a diósgyőri női kosárlabdázás újkori történetében nincsen bronzérem. Játszott döntőt többször is a csapat, így születtek szép ezüstérmek, de a bronzcsatákat rendre elbukta a klub. Ilyen szempontból is kihívás nekünk, hogy győztes párharccal fejezzük be a szezont és olyan érmet gyűjtsünk be, amire régen nem volt példa.

Szépen fejlődött a csapatunk az elmúlt időszakban a bajnokság nagyon nehéz első szakasza után. Egy ilyen küzdelmes évad megkoronázása lenne, ha a kupagyőzelem mellett a bajnokságban is be tudnánk gyűjteni egy érmet és ezért meg is teszünk mindent.

Fotó: DVTK.hu

Hirdetés