Hirdetés
Utánpótlás

Bronzérem a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon – Interjú Szűcs Grétával:

:

Fotó: MOB

Hirdetés

Amint az ismert, 2022. július 24-30. között a szlovákiai Besztercebánya adott otthont a 16. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak (EYOF). Az Atomerőmű KSC Szekszárd saját nevelésű játékosával, Szűcs Grétával felálló U16-os válogatott együttes bronzérmet szerzett a tornán. Az eseményt követően oldalunk a fiatal centert kérdezte az EYOF-on szerzett tapasztalatairól, aki nem csak korosztályában nyújt kimagasló teljesítményt, de már az élvonalban is megmutatkozhatott.

Az EYOF-értékelő, átfogó interjúja Debreceni Eszter vezetőedzővel ITT OLVASHATÓ.

Bronzéremmel zártátok az EYOF szerepléseteket. Hogy emlékszel vissza erre a tornára?

Hatalmas élmény volt és szerintem senki sem gondolta volna, hogy harmadik helyen fogunk zárni. Én személy szerint nagyon jól éreztem magam a tornán. Örülök, hogy volt lehetőségem más nemzetek ellen is pályára lépni, illetve megmutatni a tudásomat. Érdekes volt látni a kosárlabdabeli különbségeket. Nagyon sokat tanultam, amit remélem, hogy fogok tudni a jövőben is kamatoztani.

Volt bármilyen egyéni cél, amit megfogalmaztál magadban az EYOF előtt?

Őszintén szólva nem fogalmaztam meg magamban semmilyen egyéni célt. Elsősorban azt szerettem volna, hogy a csapat érjen el minél jobb eredményt, én pedig megpróbáltam ebben segíteni. A legjobb tudásom szerint szerettem volna játszani.

Fotó: MOB

Centerposzton játszol mind a Szekszárdnál, mind pedig a válogatottban. Ha ezt a két csapatot nézzük, van különbség a játékodban?

Nem gondolom, hogy lenne. A Szekszárdban nagy hangsúlyt fektetünk a védekezésre, illetve a gyors támadásokra. Szerintem ugyanezek az elemek jellemzőek a válogatott csapat játékára is, ahol kő kemény védekezést, illetve pörgős, pontos támadásokat várnak el tőlünk.

Ha már a centerposztról van szó, érzékeltél bármilyen különbséget közted és az ellenfél centere között?

Centerposzton szerintem a gyorsaság, illetve a fizikalitás volt a legszembetűnőbb különbség. Az ellenfeleink játékosai teljesen más erőviszonyokat képviseltek, mint az eddig, itthon megszokottak – a legnagyobb differencia talán a Spanyoloknál volt érzékelhető. Főleg védekezésben próbáltam meg minél keményebb lenni és felvenni velük a versenyt. Azt gondolom összességében jó munkát végeztem és javarészt sikerült is ellensúyozni a fizikális különbségeket.

Öt mérkőzést játszottatok a tornán. Előszőr a szlovákokat győztétek le, majd következtek a szlovénok és a spanyolok. A keresztjátékban a franciáktól kikaptatok, majd a bronzmeccsen a belgákat vertétek. Mit emelnél ki ezek közül?

Szerintem akár többet is ki lehet emelni. Előszőr is a szlovénok elleni győzelmet, aminek köszönhetően négy közé jutottunk. Ez nem csak egy meglepetés, hanem hatalmas öröm is volt számunkra. Ezután, természetesen a belga meccs lefújása is egy örök emlék marad, hiszen akkor nyertük meg a bronzérmet.

A spanyoloktól nagy különbséggel kaptunk ki, nem csak gyorsan, de fizikálisan is kosárlabdáznak. Így tudtuk, hogy nem lesz egyszerű dolgunk ellenük. Mégis, amikor pályára léptünk, akkor szembesültünk igazán mindezzel. Nagyon gyorsan lefárasztottak minket, és megakadályozták, hogy a megszokott módon kosárlabdázzunk. Túl könnyen megadtuk magunkat és szerintem végül ennek volt köszönhető a vereség.

Fotó: MOB

Látva más nemzetek centereit, miben gondolod, hogy még fejlődnöd kéne?

Az imént említettekben biztosan: gyorsaság és fizikalitás. Ezen kívül én azt gondolom, hogy az állóképességem is javulhatna, illetve védekezésben is még van fejlődnivalóm. Ezért is volt nagyon hasznos ez az EYOF torna. Rávilágított a hiányosságaimra, amiken a jövőben mind dolgozni szeretnék a további fejlődés érdekében.

Áttérve a szekszárdi szereplésedre. A tavalyi szezon során bemutatkozhattál az elsőosztályban, két alapszakasz meccsen is pályára léptél.

Hatalmas megtiszteltetés, hogy ilyen fiatalon pályára léphettem az élvonalban. Nagyon izgultam a mérkőzések előtt. A csapattársaim nagyon kedvesek voltak és próbáltak bíztató szavakkal nyugtatni. A szokásos módon, megpróbáltam a legjobb tudásom szerint teljesíteni, azt csinálni a pályán, amit mindig is, remélvén, hogy ez majd segíteni fogja a csapatot. Remek tapasztalatszerzés volt, amit nagyon élveztem. Megmutatta, hogy mennyivel más a játék NBI/A-ban, mint B-ben, vagy juniorban.

Ha már szóba jött az utánpótlás. A kadett szezon során 30 perc alatt átlagban 22.8 pontot és 15.4 lepattanót átlagoltál. Minek közönhető ez a jó teljesítmény?

Arra a kérdésre, hogy minek köszönhető ez a teljesítmény, sajnos nem tudok választ adni. Egy biztos, úgy indultam neki a tavalyi kadett szezonnak, hogy szeretnék a csapat húzóembere lenni. Próbáltam az elvárásoknak megfeleli. Ezzel az is együtt jár, hogy maximumot nyújtsam minden egyes mérkőzésen. A számok alapján ez sikerült, de még tovább és ennél is többet kell dolgoznom, hogy jobb és jobb lehessek.

A kadett/B döntőn ha jól tudom volt egy viszonylag nagyobb sérülésed. Mi történt pontosan?

A Sopron ellen játszottunk, ahol az első percekben ráléptem az ellenfél lábára és kifordult a bokám. Ennek köszönhetően sajnos ki kellett hagynom a junior/B-döntőt, majd az azt követő heteket is. A kihagyás során a felnőttek fizioterapeutájával, Darko Anticcsal telt a rehabilitáció, akivel leginkább bokaerősítő gyakorlatokat végeztünk, de a kezeléseimet is felügyelte. Mostanra már teljesen felépültem és a bokán jobb, mint újkorában.

A bronzérmes együttesből oldalunk a Soproni Darazsak Sportakadémia két növendékével, Völgyi Lilivel és Vasi Hannával is készített interjút, ami IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Fotó: MOB

Hirdetés