Hirdetés
Hirdetés
Magyarország

Bronzérem az élvonalban, remek egyéni teljesítmény a Piros csoportban és 3×3 – Révész Borókával beszélgettünk:

:

Fotó: gyorikosar.hu

Hirdetés

Az élvonalban bronzérmet szerzett az UNI-Győr – MÉLY-ÚT. Révész Borókával beszélgettünk az idei évad tapasztalatairól, illetve a Piros csoportról, ahol a mezőny harmadik legjobb pontátlagával rendelkező játékosa lett. Zárásul pedig kitértünk a 3×3-ra is.

A bajnokságban bronzérmet szereztetek. Milyen érzésekkel tekintesz vissza az elmúlt évadra?

A legnagyobb pozitívum, hogy az öltözői hangulat, egység kiemelkedően jó volt. Én ebben látom a pluszt és egyben a fő tényezőt, aminek köszönhetően sikeresen le tudtuk hozni a szezont és az elvárások felett teljesítettünk. Összességében nagyon jó szezon áll mögöttünk, melybe azt gondolom, hogy mindenki beletette a saját részét.

Az élvonal alapszakaszában 12 mérkőzésen 10.9 percet töltöttél a pályán átlagban. Hogy értékeled saját teljesítményedet? 

Az első győri évemben volt egy térdműtétem és így a szezon második felétől nem is utaztam a csapattal. Ebből a szempontból idén sokkal inkább éreztem magam csapattagként, annak ellenére, hogy ez a játékpercekben nem biztos, hogy látszott. Nekem mindig az volt a célom itt Győrben, ha felkerülök a pályára, akkor megbízható és magabiztos játékkal tudjam segíteni a csapatot. Ezen dolgozom még a mai napig. Nagyon jó kerettel indultunk neki az elmúlt szezonnak. Összességében úgy érzem: sokat kell még fejlődni, hogy ne csak pár perces játékos legyek, de Győr egy nagyon jó hely ehhez.

Fotó: gyorikosar.hu

Érzel fejlődést a játékodban?

Röviden és tömören a válaszom az, hogy igen. Egy kicsit jobban kifejtve, rengeteg egyéni képzésünk volt, például most a szezon után is ott maradtunk jó pár hetet és dolgoztunk a képességeink fejlesztésén. Ezek mind olyan dolgok, amik hosszú távon a karrieremet fogják segíteni. Azt eredményezik, hogy esetleg több percet tudjak játszani. Türelmesen ki kell ezt várni.

Nekem a kulcsszó a türelem, amit az előbb említettél. Talán ezt a legnehezebb elfogadni ebben a pályafutás szakaszban. 

Ez mindenkinek egy nehezebb szakasz, valóban. Megélni azt, hogy letörik az ember szarvait azzal, hogy az utánpótlásban szinte mindent lehetett és ott volt a rendelkezésre álló 40 perc, majd felkerül a felnőtt csapatba egy játékos és látja, hogy ez egy más kávéház. Sokan szerintem itt rontják el, mert rettenetesen nehéz felmérni és elfogadni a saját határainkat, lehetőségeinket ebben a korban. Erre jó az, hogy van egy olyan stáb, amelyik nagyon konkrétan és személyesen beszél a játékosokkal. Mindenki tisztában van azzal, hogy adott szezonban neki mi a feladata és mik a reális célok.

Főleg egy olyan generáció esetében kihívás ez, amilyen például a tiéd is, ahol utánpótlásban 5:5 és 3×3 szakágban is rendre jöttek a sikerek. Hajlamos 18 évesen azt gondolni az ember, hogy “enyém a világ.”

Ezen szerintem nagyon sokan átestünk. Én azt tartom a legfontosabbnak, hogy az első pofonok után az alázat és a sportág iránti szeretet megmaradjon. Ha ennek a kombinációja megvan az emberben, főleg az alázat része, akkor itt nem lehet baj. Ezek után a kezdeti akadályok leküzdése is menni fog és az utánpótlás sikereit, egyéni elismeréseit át lehet forgatni egy felnőtt profi szintre.

Fotó: gyorikosar.hu

Mire helyezted a hangsúlyt az elmúlt hetek egyéni képzései során?

Nekem az utánpótlásban és a ceglédi éveimben is a betöréseim voltak a legerősebbek és azokban tudtam kiemelkedni. Amióta Győrben vagyok, azóta a robbanékonyságomra is hangsúlyt fektetünk és a dobáskészségem fejlesztésével foglalkozunk. Labdakezelésre és minden olyan elemre kitértünk, ami egy magasabb szint eléréséhez szükséges.

Ilyenkor a következő szezonra meghatározod előre a célokat? Például játékperc, pontátlag terén.

Ebben már rutinosabb vagyok olyan szinten, hogy próbálok nem magas elvárásokat felállítani. Akkor egyszerűen nem bírja el az ember azt, ha nem sikerül elsőre elérnie. Én átváltottam arra a taktikára, hogy mindig egy adott szituációból, pillanatból igyekszem kihozni a legtöbbet. Én így szeretnék a következő szezonnak is nekiállni, hogy azokat a kis feladatokat, amiket kapok, tökéletesen tudjam teljesíteni és éppen az adott szituációban a maximumot tudjam nyújtani. Ha ez elég a későbbiekben arra, hogy a perceimet feltornásszam, akkor elértem a célomat.

Térjük át a Piros csoportra, ahol az ötödik legjobb teljesítmény-index átlagod volt a mezőnyben. Egészen pontosan 25.9 VAL. A harmadik legjobb pontátlaggal zártál, 18.9 szerepel a statisztikai lapodon. Mondhatom, hogy ez a csúcs eddig?

Pontos statisztikai adatokat nem tudok, de amikor Kecskeméten kosaraztam, akkor voltak hasonló átlagaim és jó szezonjaim. Nagyom élveztem lejátszani a Piros csoportba, mert jó volt, hogy egy kicsit visszakaptam a játék szeretetét és a sikerélményt. Jó stábbal tudtunk dolgozni és végig motiváltak voltunk. Nagy lehetőség olyan szempontból is, hogy azokat a dolgokat, amiket gyakoroltunk a felnőtt csapatban az A-csoportban, kipróbálhattuk élesben. Meccsszituációban nézhettük meg, hogyan tudjuk megoldani.

Fotó: gyorikosar.hu

Hogy látod, visszaköszöntek a te játékodban is az élvonalban gyakoroltak?

Igen, ha dobott pontokban nincs is akkora különbség a kecskeméti átlagokhoz képest, de a játék képében és az egyéni képességekben, mint tempódobások, betörések, azokban érzem az előrelépést. Mindenféleképpen az egy jó dolog, hogy én is láthattam saját magamon, hogy azokat, amiket korábban nem csináltam, most már természetességgel jön.

Mely mérkőzéseket emelnéd ki a szezonból?

Nehéz kérdés. Volt egy PEAC elleni mérkőzésünk Mosonmagyaróváron, amikor hosszú idő után az első győzelmünket szereztük és az akkor egy bravúrnak is számított. Emellett a bajai egypontos győzelmünket említeném, ami szintén egy idegőrlő végjáték után született. Azokra emlékszem a legszívesebben, amikor extázisban tudtunk örülni a végén.

A felnőtt csapattól jönnek ilyenkor visszajelzések?

Nálunk nagyon jól működik, mert a felnőtt csapat stábja figyelemmel követi a B-csoport alakulását is. Látszik azon például, hogy Fűzy-Antolovics Adél másodedzőnk pályára lépett velünk párszor. Annál közelebbről nem is lehet szemlélni az eseményeket, mint a pályáról. Hasznos, hogy más oldalról is látnak minket. Dalma is többször ellátogatott és rendszeresen figyelemmel követte a teljesítményünket. Jó dolog úgy játszani, hogy tudjuk: követnek minket.

Térjünk át a 3×3-ra. Ott voltál az U23-as válogatott májusi edzőtáborában. Milyen érzés volt visszatérni ehhez a szakághoz?

Nagyon örülök, hogy újra tudok 3×3-at játszani. Tavaly nyáron nem voltak versenyek, előtte pedig a térdem miatt nem szerepelhettem. Mindenféleképpen jó érzés, hogy visszatérhetek ehhez a játékhoz, mert nagyon szeretem a hangulatát. Lesznek is versenyek a nyáron. Volt májusban az általad is említett felkészülésünk, most van egy kis pihenő és utána nyáron folytatjuk a munkát. Várom a versenyeket, mert teljesen más hangulata van.

Az utánpótlás és a felnőtt közötti átmenetben vagy. Az U23-as Nemzetek Ligája ezt hivatott segíteni. Bár még nem játszottál ebben, de hogy látod, alkalmas ez a rendszer erre a feladatra?

Pontosítanék, egyszer egy fordulót már játszottam, de teljes egészében most lesz az első alkalmam kipróbálni. Szerintem nagyon jó átívelő szakasz az utánpótlás és a felnőtt versenyek között. Ha esetleg van rá lehetőség, hogy bekerüljünk a felnőtt válogatottba, akkor ahhoz mindenképpen jó tűzközelben maradni. Ha nem is sikerül a felnőtt válogatottság, ami nyilván cél és remélem elérem, de már önmagában az, hogy az utánpótlás után is válogatott maradhatok és képviselhetem a hazámat különböző nemzetközi eseményeken, jó dolog. Már csak azért is nagyon értékes, hogy kitolja három évvel a válogatottbeli szereplést és van lehetőség küzdeni a nemzeti csapatban.

Tud adni a játékodhoz egy kis pluszt a 3×3?

Fizikumban sokat ad hozzá, mert intenzív játék. Egyéni képességekben is sokat jelent, védekezés és támadás tekintetében is lehet fejlődni. Ezekre mind nagyon jó a 3×3.

Az elmúlt hetek olimpiai selejtezős versenyeit hogy láttad? 

Talán a legbosszantóbb vereség, amit elszenvedhettek a lányok. Nagyon szurkoltam nekik és sajnálom őket, sőt talán mondhatom, hogy egy egész ország érez így, hogy nem sikerült elérni az álmot. Azt gondolom, hogy ennek a sportágnak van jövője az olimpián. Menni kell tovább és küzdeni tovább az álmokért.

Hogy alakulnak a következő heteid?

A klubszezon augusztus közepén kezdődik egy alapozással. Arról, hogy a 3×3-as Nemzetek Ligája meddig fog tartani, még nincs információm. Emellett igyekszünk a családdal egy kis nyaralást is beiktatni, hosszú idő után végre erre is sor kerülhet. Lesz tehát egy kis kikapcsolódásra is lehetőségem. Ezt egyébként most június végére terveztük és utána teljes erővel folytatom a csapattal a 3×3-as felkészülést.

Fotó: gyorikosar.hu

Hirdetés