Hirdetés
Archivum

Bronzérmes a magyar válogatott az U18-as Eb-n:

:

Hirdetés

Óriási izgalmak közepette válogatottunk 58-56-ra legyõzte Lettországot Udinéban az U18-as Európa-bajnokság bronzmérkõzésén. Egy sokáig emlékezetes nyarat értékes 3. hellyel koronázott meg a magyar csapat. Gratulálunk!

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Egy olyan versenyhelyzetbõl érkezett el az U18-as Európa-bajnokság bronzmérkõzése, hogy mindkét résztvevõ válogatott, a magyar és a lett csapat számára is, egy szép és értékes eredmény lett volna az éremszerzés. Ez a motiváció az egész találkozó intenzitásán érzõdött. Varga Alíz duplája vezette fel a csatát. A pontgazdag elsõ negyedben 12-12-ig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd válogatottunk 6-1-es sorozattal zárta ezt a szakaszt. A hétfõi csoportmeccshez képest uraltuk a lepattanókat. Ebbõl kétszer annyit szedtünk 10 perc alatt, mint a lettek. Emellett már ekkor három sikeres triplánál járt válogatottunk. A második negyedre sem változott a játék képe, mivel két gyors találattal növeltük az elõnyünket. Ezt egy pontszegényebb idõszak követte, de ez azt jelenti, hogy ellenfelünk sem tudott közelebb kerülni. Mányoky Réka triplája törte meg a kosárcsendet, amivel 27-15-nél a 10 egységet is átlépte a differencia. A kétszámjegyû különbség a félidõre megmaradt, miután az utolsó pillanatokban Angyal Barbara triplája célt ért.

A 34-23-as eredményt hozó elsõ félidõ végén a statisztikán azt láthattuk, hogy magabiztosan vezettünk a lepattanókban. A 10 gólpasszra és a 4 szerzett labdára pedig mindössze 7 eladott jutott. A harmadik negyedre érezhetõen keményített védekezésén a lett válogatott. A faulthatár is magasabbra került. Emellett riválisunknál érkezett egy kiemelkedõ egyéni teljesítmény: az elõdöntõn kisebb bokasérülést szenvedõ Nikola Ozola egymaga 13 pontot dobott ebben a periódusban. Gyorsan fogyott az elõnyünk, némileg elbizonytalanodott válogatottunk. Kulcsfontosságú volt, hogy 40-38-nál Wentzel Nóra és Tóth Franka triplát értékesített, majd Tóth közelebbrõl is betalált. A különbség 48-40-nél így visszaállt a korábbi szintre a felek között. A negyed hajrája azonban a letteknek sikerült jobban, akik egészen 48-47-re felzárkóztak.

A záró szakasz elején három és fél percen át nem talált be riválisunk, ez idõ alatt 51-47-nél ismét sikerült növelni az elõnyt. Láthatóan mindkét csapat mindent kiadott magából. Ráadásul rengeteg vitatott ítélet és büntetõ tette töredezetté ezt a szakaszt. Lélektanilag azonban döntõnek bizonyult, hogy egy pillanatig nem engedtük ki a vezetést a kezünkbõl. Az utolsó három percbe 56-50-rõl érkeztünk, majd mindkét oldalon maradtak ki lehetõségek. Alig 25 másodperc volt hátra, amikor riválisunk 56-53-ra felzárkózott. A következõ támadásunknál jött a menetrendszerû lett fault, de Kiss Angelika keze nem remegett meg. A lettek azonban 58-53 után egy gyors triplával még nyílttá tették az utolsó másodperceket is. A mieinknél kimaradt két büntetõ, így 5 másodperccel a vége elõtt az egyenlítésért vagy a gyõzelemért támadhattak a lettek. Szerencsére dobóhelyzetet nem tudtak kialakítani. Óriási izgalmak közepette, de teljesen megérdemelten egy sokáig emlékezetes nyarat értékes bronzéremmel koronázott meg a magyar válogatott.
 

Eredmény

Magyarország – Lettország 58-56 (18-13, 16-10, 14-24, 10-9)

Statisztika

Hirdetés