Hirdetés
Utánpótlás

Bronzérmes a magyar válogatott az U19-es világbajnokságon

Magyarország - Mali 88-67 (18-14, 24-17, 20-18, 26-18)

FIBA U19 Women's Basketball World Cup 2021, 3. helyért
Magyarország, Debrecen
Batista Palermo, Vuong, Männiste

Magyarország: Kéita 6, Dombai 18/12, Krasovec 10, Boros 25/12, Madár 6. Csere: Sitku 6, Rozmán, Miklós, Rakita 3/3, Gyöngyösi, Telegdy 5, Holcz 9.

Mali: Sangare 15/3, S. Kone 25, F. Kone 5/3, D. Berthe 5/3, Dabou 8/3, Csere: Kouyate, Haidara 1, Sissoko 8/3, Sanou.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Bronzérmet szerzett a debreceni U19-es világbajnokságon a magyar válogatott. A 3. helyért kiírt találkozón az első negyed hajrájától végig vezetve 88-67-re verte a magyar válogatott Malit.

A bronzcsata egyik résztvevője sem nyert még érmet az U19-es világbajnokságok történetében, így mindkét nemzet óriási esély előtt állt. Mali szerzett vezetést, melyre Madár Eszter válaszolt a mérkőzés elején. Az első percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok. Madár második duplájával, Kéita Aya találatával és Boros Júlia első triplájával 9-6-os előnyre tettünk szert. Innen azonban Mali 10-9-re fordított. Az első szakaszban nem alakult ki nagy különbség a felek között. Végül 14-14 után Sitku Zsuzsanna büntetője és Rakita Lili távoli triplája a játékrész végére 18-14-es előnyt eredményezett a mieinknek.

Fotó: FIBA.Basketball

A második szakaszt Dombai Réka triplája vezette fel, amivel 21-14-nél kialakult az addigi legnagyobb különbség. 3-2-es zónával igencsak megzavartuk a riválisunkat. Amikor Boros Júlia újabb hárompontost értékesített már 26-17-re vezettünk. Holcz Rebeka duplája után 30-20-nál először érte el a 10 pontot a differencia. Az afrikai gárda szakvezetője ekkor időt kért, de a következő támadásunkból Boros Júlia a harmadik tripláját jegyezte és ezzel 33-22-re módosult az állás. Ettől függetlenül nem múlt el nyomtalanul Mali időkérése. Kétszer is jól találták meg legjobbjukat, Sika Konét és így 33-26-nál Cziczás Lászlónak kellett magához rendelnie a tanítványait. A félidő hajrájában visszaállítottuk a kétszámjegyű különbséget. Sitku Zsuzsanna és Telegdy Zsófia volt eredményes, így 20 perc után 42-31-re mentünk.

A harmadik negyedet mindkét oldalról egy-egy tripla indította. A mieinknél Dombai Réka volt eredményes. Összességében azonban ezeket a perceket rendkívül kapkodós játék jellemezte. Mindkét csapatnál több eladott labdát jegyezhettünk fel. Úgy nézett ki, hogy Mali rendezi előbb a sorait. A harmadik etapból 5 perc 35 másodperc volt vissza, amikor 47-43-ra visszajöttek. Ezen a világbajnokságon mindig volt olyan játékosunk, aki ilyen nehezebb pillanatokban fel tudott lépni. Ezúttal Kéita Aya, Dombai Réka és egy újabb hárompontossal Boros Júlia tette ezt meg. A találataikkal 54-43-nál visszaállt a 10 egység feletti differencia. A harmadik negyed hajrájában Krasovec Lili remekelt, egymaga nyolc pontot ért el, lepattanókkal, kiváló védekezéssel, szerzett labdákkal is segítette a csapatot. A játékrész végén a büntetői 62-49-es vezetést hoztak.

Fotó: FIBA.Basketball

A záró szakaszra fordulva nagy kérdés volt, hogy a harmadik etap hajrájának 15-6-os futása után milyen mederben folytatódik a küzdelem. Az ekkor már 19. pontját szerző Boros Júlia és a csapatunk kilencedik tripláját értékesítő Dombai Réka 70 másodperc alatt gondokoskodott arról, hogy a korábban felépített előnyt megerősítsük. Ekkor ugyanis 67-51-re léptünk el. A fáradni látszó Mali 67-56-ra még visszajött és volt labdájuk, hogy 10 pont alá faragják a hátrányukat. Ezzel nem tudtak élni. Dombai Réka harmadik triplája 70-56-ra módosította az állást, majd jött Krasovec Lili középtávolija és már 72-56-ra mentünk, Még hat perc volt az összecsapásból, de válogatottunk lényegesen több energiát tudott megmozgatni a meccs ezen szakaszában. Mindenki, aki a padról érkezett, tartotta a játék ritmusát támadásban és védekezésben. Boros és Kéita újabb villanásaival 76-56-nál érte el a 20 pontot a különbség. Egy emberként ugrott talpra a debreceni publikum. Az utolsó három percben már nem volt kérdés a győztes kiléte. A sokáig emlékezetes debreceni világbajnokságot igazi örömjátékkal zárták le a magyar lányok.

Statisztika ITT

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés