Hirdetés
Archivum

Bronzérmes Szerbia Rióban:

:

Hirdetés

A szerb válogatott 70-63-ra legyõzte Franciaországot az olimpiai bronzcsatán, így az Európa-bajnok dobogóra állhat az ötkarikás játékokon.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

Egy nagyon hosszú és fizikálisan, illetve mentálisan is megterhelõ torna végére érkeztek a csapatok. A bronzcsatát Szerbia kezdte jobban. Milica Dabovic és Endy Miyem kosárváltása után még 2-2 állt az eredményjelzõn. Innen azonban egy 10-1-es sorozattal 12-3-ra lépett el Marina Maljkovic csapata. Ebbõl a nagy szériából Jelena Milovanovic 6 ponttal vette ki a részét. Az elsõ szakasz hajrájában rendezte a védekezését Franciaország, de az extra dobóformát mutató szerb válogatott elõnye Milovanovic triplájával már a 10 pontot is átlépte. A játékrészt Yacoubou duplája zárta, így végül 18-10 állt az eredményjelzõn.

Amíg az elsõ szakaszban gyakorlatilag a palánk alatt Yacoubou villanásai jelentették az egyetlen biztos pontot a franciáknak támadásban, addig a második negyed elején Gruda és Ayayi is hozzászólt a meccshez. A gallok 18-17-re zárkóztak fel. Bár Ana Dabovic sorozatban szerzett 7 pontjával 25-19-re ismét ellépett az Európa-bajnok, a játék képe már jóval kiegyenlítettebb volt. Amikor Bouderra és Johannes triplái is célt értek, 25-25-nél utolérte riválisát Franciaország. Amant pedig a mérkõzésen elõször vezetéshez is juttatta csapatát 27-25-nél. A félidõt végül Ana Dabovic két büntetõje zárta, aminek köszönhetõen 27-27-rõl vonultak a nagyszünetre a csapatok.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A félidei statisztika arról árulkodott, hogy Franciaország 29-13-ra nyerte a lepattanócsatát. A 9 eladott labda miatt ezt azonban nem tudták igazi fölényre váltani. Azok számára, akik nem látták a mérkõzés élõképes közvetítését, a statisztika nem adja vissza, hogy nem volt éles ez a francia csapat. Az egész olimpián Dumerc hiányáról írtunk, talán most jött el az a pillanat, hogy szükség lett volna egy higgadt, rutinos irányítóra. Nagyon sok apró pontatlanság csúszott be az eddig remekül mûködõ gépezetbe.

A harmadik negyed elején úgy nézett ki, hogy Franciország rendezte a sorait. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, de érkeztek pontok Miyem-tõl, Skrelától és Grudától is. Ayayi két büntetõje után már 40-37-es francia elõny állt az eredményjelzõn. A nagy fordulat ekkor következett be, Cado triplájával 42-40-nél újra Szerbia vezetett. Sonja Petrovic 2+1-es helyzetével már 45-40 volt. Ezt követõen pedig Epoupa vétett sportszerûtlent, amikor Petrovic elvette tõle a labdát és a francia irányító utána nyúlt. A két büntetõ célt ért, majd a szerbek a következõ támadásból triplát értek el Page révén. A különbség 10 pontra ugrott. A nagy futás azonban ezzel sem ért véget, hiszen Petrovic is bevágott egy hárompontost. Végül 16-0-nál állt meg a szerbek sorozata. A harmadik negyed vége kapkodós játékot hozott, de így is maradt elõnye a szerb válogatottnak. Radocaj duplája zárta ezt az etapot, amivel 55-42-re módosult az állás.

Fotó: FIBA

Fotó: FIBA

A franciák sokat hibáztak a harmadik negyed utolsó perceiben támadásban. Árulkodó adat, hogy az elsõ félidõben 9 eladott labdájuk volt és ehhez 10 perc alatt még hozzátettek 9-et. A záró szakasz elején 15 ponttal is elléptek a szerbek. Page triplája után még 60-45 állt az eredményjelzõn. Ezt követõen azonban 4 percig nem találtak be Marina Maljkovic tanítványai. Várható volt, hogy egy ekkora rohanás után lesz egy kisebb hullámvölgy. Ez idõ alatt 60-52-re felzárkózott Franciaország és ha tudtak volna Valerie Garnier tanítványai egy kicsit pontosabban játszani, most éles végjátékról számolnánk be. Nem tudtak azonban megújulni a hajrára, így amikor Radocaj triplája visszaállította a 10 pont feletti különbséget 63-52-nél, eldõlni látszott a bronzcsata. Az utolsó két percben a faultok és kapkodás miatt kicsit töredezetté vált a játék. A különbség azonban érdemben nem változott a csapatok között.

Az utolsó perc a szerb válogatott ünneplését hozta. A végeredményt pedig egy tripla alakította ki, melyet Ayayi jegyzett. A szerb csapat így a tavalyi Európa-bajnoki cím után egy hasonlóan nagy sikert elérve bronzérmet szerzett a riói olimpián. Sokáig emlékezetes menetelést láthattunk a szerbektõl, akik az elõdöntõ kicsit szétesõ játéka után talpra tudtak állni a bronzmeccsre. Jelena Milovanovic 18 ponttal lett a legeredményesebb. Mindenképpen ki kell emelni Franciaországot is, akik Celine Dumerc nélkül is eljutottak a négy közé. A bronzmeccsre elsõsorban a koncentráció fogyott el, de így is büszkén gondolhatnak vissza erre az olimpiára.


Eredmény
Franciaország – Szerbia 63-70 (10-18, 17-9, 15-28, 21-15)


Statisztika

Hirdetés