Hirdetés
Magyarország

Büszkén hiszem azt, hogy jó úton haladunk! – interjú Székely Norberttel:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

Csütörtökön megkezdi szereplését a magyar válogatott a soproni olimpiai selejtezőn, ahol Kanadával, Japánnal és Spanyolországgal küzd meg a kvótát érő első három hely egyikéért. Székely Norbert szövetségi kapitányt kérdeztük a várakozásairól.

Hétfőn edzett először teljes kerettel a válogatott. Milyenek a benyomásaid a csapatról?

Nagyon pozitívak. Az elmúlt években is magas szinten állt mentálisan a csapat. Bár természetesen voltak alkalmak, amikor gyengébben teljesítettünk, de minden összetartáson extra készenléti állapot jellemezte a játékosokat. Úgy érzem, hogy erre most még sikerült rátenni egy lapáttal. Büszkén hiszem azt, hogy jó úton haladunk!

Kevés idő van közvetlenül a selejtező előtt a felkészülésre. Kérlek röviden avassuk be a szurkolókat annak hátterébe, hogy mi fér bele ebbe a pár napba és miként gondolkozik a stáb?

Megpróbálunk mindenre egy kis hangsúlyt fektetni. Minden játékelembe igyekszünk belekapni, mert széles skálán mozgó ellenfelekkel találkozunk. Ennek megfelelően elkerülhetetlen egy-egy régebben használt taktikai elemet átismételni, szeretnénk kihozni a legtöbbet az eddig tanultakból. Úgy maximalizálni a tudást, hogy közben minimális időnk van.

Bonyolult és összetett feladat áll előttünk. Abba nem is mennék bele, hogy különböző elemeket hány alkalommal gyakoroltunk vagy fogunk gyakorolni a hátralévő időben, de ilyen szituációban minden stáb igyekszik a lehető legjobban felkészíteni a csapatát. Mi is ezen dolgozunk.

Egy átlagos FIBA-ablakban – legyen szó a novemberi vagy a februári alkalomról – két mérkőzés szerepel a programban, egy csütörtökön és egy vasárnap. Mennyire változtatja meg a munkát, hogy ezúttal három találkozóra kell felkészülni?

Ez egy érdekes kérdés, mert nem tudja megváltoztatni alapjaiban, hiszen egyszerre három csapatra nem tudunk fókuszálni. A nagyobb fókusz jelen pillanatban az első két riválison van. Miközben a fizikális terhelés nyilván nagyobb, de minden más téren hasonlóan kell felkészülni, mint amikor két mérkőzést játszunk le.

A terhelés kapcsán megpróbálunk mindent megtenni, hogy jól reagáljon rá a csapat. Az egész éves versenyciklus a bajnoki és kupamérkőzésekkel nem múlt el nyomtalanul. Érződik ez a játékosokon, de egy-egy alkalommal így is szeretnénk dominálni fizikálisan.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Mely erősségeink érvényesülhetnek a különböző riválisok ellen?

Kanada ellen a csapatjátéknak lesz hatalmas szerepe. Egy rendkívül jó képességű társaság, de megvannak a kulcsmomentumok, ahol lehet őket támadni. Ez viszont csak akkor működhet, ha kiegyensúlyozottak tudunk lenni védekezésben is.

Japán teljesen atipikus csapat. Azzal nem árulok el nagy titkokat, ha azt mondom, ők a sebességre, mi a magassági előnyünk érvényesítésére fogunk játszani.

A spanyolokat jobban ismerjük, de egyelőre csak a stáb rendelkezik róluk bővebb ismeretekkel. Ahogy arra utaltam a korábbiakban is, most a fókusz az első két riválison van és a játékosokat a spanyolok kapcsán nem terheljük információkkal. Erre a torna második felében kerül sor.

A két európai csapat tudja, hogy mire számíthat a másiktól. Ez olyan szempontból érdekes szituációt szül, hogy meghatározó lehet: ki tud úgy egy kis újdonságot becsempészni a saját rendszerébe, hogy az ne menjen a csapatjáték rovására.

Nyilván nem lehet kizárni az eredményesség kérdését, de némileg eltávolodva ettől: a magyar női kosárlabdát illetően milyen információkkal leszünk gazdagabbak vasárnap estére?

Nem kizárólag a kontinensünkön, hanem tágabban szemlélve a világ mezőnyét, a versenyképességünkre mindenképpen fogunk visszajelzést kapni. Nem jellemző, hogy Kanadával és Japánnal ekkora tét mellett összemérjük az erőinket. Ezek a mérkőzések jó összehasonlítási alapot adnak majd.

Fel fogja tudni arra használni a magyar női kosárlabda a torna tapasztalatait, hogy lássa milyen irányba megy a szakág.

Az eredményesség, amennyiben az első három hely valamelyikét megszerezzük, szintén visszajelzés lehet arra, hogy tehetjük ismét eggyel magasabbra a mércét.

Ha jobban belemegyünk a részletekbe, akkor számtalan területen kapunk visszaigazolást. Gondolok például arra, hogy a magasembereink mennyire tudnak dominálni, hiszen most több kiváló játékossal rendelkezünk azon posztokon. Említhetem a csapatjátékot, hogy azt az irányt képviseljük-e, amivel ezen a szinten eredményesek lehetünk.

Összességében rengeteg értékes visszajelzést várhatunk, de remélem vasárnap este és hétfőn nem ezek értékelésével kell elsősorban foglalkozni.

Zárásul nem is kérdezhetek mást, milyen érzések kavarognak benned?

Meglepően nyugodnak és kiegyensúlyozottnak érzem magam. Tehetem ezt elsősorban azért, mert minden tőlünk telhetőt megteszünk és látva a csapatot, érezhetően elbővüli a lehetőség a játékosokat. Remélem, hogy amit elterveztünk, nagyon jó eleggyé áll össze és jó eredményt tudunk elérni. Pozitív érzések kavarognak bennem!

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés