Hirdetés
USA

Caitlin Clark bemutatkozott Indianapolisban:

:

Fotó: Indiana Fever

Hirdetés

A hétfői WNBA Drafton a papírformának megfelelően az első választás jogával élve az Indiana Fever szerezte meg a minden egyetemi rekordot megdöntő Caitlin Clark játékjogát.

Szerdán meg is tartották az indianapolisi bemutatkozó sajtótájékoztatóját.

Maga a sajtóesemény az előzetes várakozás szerint zajlott. Caitlin Clark mellett Lin Dunn, az Indiana Fever GM-je, illetve Christie Sides, aki a 76 éves edzőnő közvetlen szakmai segítője, foglalt helyet a pódiumon. Mivel rutinos megszólalókról van szó, így a kötelező köröket gyorsan és udvariasan letudták. Sokat ehhez hozzátenni nem is érdemes.

Fotó: Indiana Fever

Clarkot vastaps fogadta a Fever főhadiszállásán. A klub legtöbb dolgozóját meghívták az eseményre, akik sorfalat állva üdvözölték a gárda új ikonját. Tamika Catchings szakmai alelnök mellett pedig a feltörekvő játékos szülei ültek, akik azt láthatták, hogy lányuk kifejezetten ügyesen kezelte első profi kosárlabdázóként tartott sajtótájékoztatóját.

Amit ugyanis a kötelező körökkel ellentétben tényleg érdemes kiemelni, az a helyi sajtóval folytatott félórás kérdezz-felelek. Itt Caitlin Clark az egyetemi sajtótájékoztatók kötött kereteihez és betanult sablonjaihoz képest elengedte magát. Beszélt arról, hogy mennyire izgult, amikor szombaton a legendás Saturday Night Live műsorban szerepelt.

Poénkodott azon, hogy a Fever NBA-s testvérklubjában, az Indiana Pacers-ben szereplő Tyrese Haliburton a nagy rivális Iowa State hallgatója volt. Clark a University of Iowa növendéke és helyben a két egyetem – legalábbis a sport szintjén – nem igazán szereti egymást. Erre még várhatóan jó pár közösségi médiás ugratás épülni fog a jövőben, hiszen igazán magas labda az ezzel foglalkozó szakembereknek.

Fotó: Indiana Fever

Clark tett udvarias gesztusokat az Indiana Fever felé is. Kérdezték arról, hogy miért nem töltötte ki a Covid miatt adódó plusz egy kompenzációs évet az egyetemi kosárlabdában. Két országos döntő után akár harmadikra is lett volna esélye vele az Iowának és anyagilag is jobban járt volna. Erre Clark úgy felelt, hogy szakmailag eljött az idő a feljebb lépésre.

Készen álltam az új kihívásra az életemben

– hangsúlyozta, majd hozzátette azt is, hogy tudta: az Indiana Feveré az első választás joga és Indiapolisban otthon érzi magát, szívesen költözik ide.

Beszélt arról is Clark, nagy szemléletbeli változást hozott az életében, amikor belátta, hogy egy csapatban “nem minden róla szól” és “nem mindent neki kell megoldania”. “Maximalista vagyok.” – nyomatékosította többször, ugyanakkor hozzátéve, hogy akkor tudja a legjobbját nyújtani, ha megenged magának egy kis csibészséget és nem ragaszkodik ahhoz, hogy minden úgy alakuljon, ahogy előre eltervezte.

A profik között erre a szemléletre szükség is lesz. Az Indiana Fever tavaly szintén elsőként választott és akkor a kiváló center Aliyah Boston játékjogát szerezték meg. Senki nem titkolja, hogy az abszolút mélyponton lévő és hét éve a rájátszásba sem jutó Fever kettőjükkel szintet léphet. Christie Sides többször elismételte:

Tavaly nagyszerű kultúrát alakítottunk ki, remek alapot fektettünk le.

Hogy ez tényleg így van és készen áll-e a Fever a szintlépésre, arra rettenetesen hamar, heteken belül választ fogunk kapni. Május 14-én már be is mutatkozhat Clark a 2024-es WNBA évad első játéknapján.

Egy biztos: a várakozás óriási, a Fever 40 alapszakasz meccséből 36-ot országos TV csatorna közvetít majd. A címvédő Las Vegas Aces például már bejelentette, hogy a vegasi meccsüket egy nagyobb arénába viszik az előzetes jegyigénylések magas száma okán.

Fotó: Indiana Fever

A legnagyobb dolog, amire rendre emlékeztetem magam, hogy mennyire hálás vagyok ezért a lehetőségért! Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sok ember ölne, hogy az én helyemben lehessen. Amikor végeláthatatlanul hosszúnak tűnnek a napok, fáradt vagy, és nyomaszt az érzés, hogy ezt vagy azt meg kell még tenned, akkor próbálom emlékeztetni magam, mennyire hálás vagyok, hogy megkaptam ezeket a lehetőségeket. Szerencsés vagyok, hogy átélhetem ezeket a pillanatokat.

– összegzett Clark, aki a hivatalos bemutatkozás és kötelező fotózás után hazaindult a szüleivel. Mielőtt elkezdődne a Fever felkészülése a WNBA szezonra, még jópár egyetemi tanulmányi kötelezettségnek eleget kell tennie. Látva, hogy a fiatal játékos sem éppen a legfrissebben állt a kamerák elé, talán pár nap elszakadás ettől az őrült felhajtástól még az előnyére is szolgálhat.

Fotó: Indiana Fever

Hirdetés