Hirdetés
USA

Caitlin Clark történelmet írhat, de ehhez lesz egy-két szava a South Carolinának:

:

Fotó: NCAA

Hirdetés

Magyar idő szerint vasárnap 21 órától rendezik az NCAA Divízió I-es női kosárlabda bajnokságának döntőjét, mely során az Iowa és a South Carolina küzd meg a trófeáért.

Ha szigorúan a statisztikákat nézzük, akkor azt is mondhatnánk, hogy álomdöntő vár ránk vasárnap este. Ugyanakkor nem csak a döntő, hanem a hátunk mögött hagyott egész hét álomszerű. Kezdve azzal, hogy hétfőn a négyes döntőbe kerülésért a tavalyi finálé párosítása ismétlődött meg az Iowa és az LSU csatájával, pénteken az Iowa és a UConn párharca is korszakos mérkőzés volt és így érkezik el a vasárnapi döntő.

A helyszíni nézőcsúcsokon túl a televízióban is mindkét találkozó minden rekordot megdöntött, a hétfői átlagos nézőszáma 12.3 millió volt és a pénteki még erre is rápakolt. Ott az ESPN-n már azt kommunikálja, hogy átlagban 14.2 millióan látták. Egy ponton pedig a 17 milliót is elérte a nézettség.

A pénteki elődöntők a várakozások szerint alakultak az izgalmak szempontjából. A South Carolina nagyon simán 78-59-re verte az NC State gárdáját. Az Iowa és a UConn mérkőzése pedig – Caitlin Clark és Paige Bueckers párosán túl is – kifejezetten éles, megosztó és nagy érzelmeket megmozgató lett. Végül 71-69-re nyert az Iowa és így élete utolsó egyetemi mérkőzésén Caitlin Clark harcba szállhat a trófeáért.

Fotó: NCAA

A pénteki elődöntők számtalan kérdésre rávilágítottak. A South Carolina nagyon magabiztos sikert aratott. Az első félidei 32 pontjukból 16-ot a klasszis brazil centerük Kamilla Cardoso jegyzett. Ezt követően igyekezett zónával zavart okozni az NC State, de ezt rendkívül hatékonyan átdobták a South Carolina játékosai. A 29-6-os harmadik negyedben öt triplát értékesítettek. A záró szakaszban Kamilla Cardosónak már nem is kellett pályára lépnie. Ez azért fontos, mert Cardosót az első félidő hajrájában lábsérüléssel az öltözőben ápolták és a stábtagokon kívül valószínű, hogy senki nem tudja milyen állapotban van. Egy biztos, hogy nem egészséges.

A South Carolina a legsokoldalúbb gárda az idei mezőnyben. Látható volt, ahogy a második félidőre tudtak váltani pénteken. Ez a csapat nem csak a 17 pontot és 9.3 lepattanót átlagoló Kamilla Cardosóról szól. Elég kiemelni, hogy Raven Johnson három triplát és három szerzett labdát jegyzett az elődöntőben. MiLaysia Fulwiley-nek négy szerzett labdája volt, de Te-Hina Paopao 10 pontja, Ashlyn Watkins 20 lepattanója szintén kellett sikerhez. A sok szerzett labda is megerősíti, hogy kiválóan védekező gárda a South Carolina. Ráadásul a szerzett labdáik után kifejezetten jól is futnak. Átlagban pedig mindössze 56.1 pontot kapnak.

Az Iowa teljesen más stílust képvisel, átlagban 91.4 szerzett pontot jegyzett meccsenként ebben a szezonban. Természetesen Caitlin Clark dobóteljesítményére épül náluk minden, de a pénteki mérkőzés éppen arra világított rá, hogy mennyire nem egyemberes ez az Iowa. Nika Mühl elképesztő védőmunkát végzett Clarkon. Az első félidőben nem volt sikeres triplája és mezőnyből mindössze 11-ből 3-at dobott be. A második félidőben ehhez hozzátett közel 20 pontot és a végjátékban mutatott szemfüles játéka azt it érzékeltette, hogy milyen komoly feje van ehhez a játékhoz.

Fotó: NCAA

Clark mellett azonban legalább annyira fontos, amit a társai hozzátettek. Hannah Stuelke 23 pontja 38 perc játék alatt, Kate Martin 11 pontja, 8 lepattanója és 2 szerzett labdája. Egy mérkőzést leszámítva a rájátszásba végig kétszémjegyű pontot ért el Martin, az LSU ellen egészen 21 egységig jutott. Nem a támadóstatisztikákon van a hangsúly, hiszen ott mindent ural az Iowa. A UConn elleni második félidő is bizonyítja, hogy van ötlet, muníció akár meccs közben is váltani. A védőoldalon azonban már sokkal több a kérdőjel. Gabbie Marshall az elődöntő utolsó 15 percében mindössze 3 ponton tartotta Paige Bueckers-t. Ezen felül azonban több hiba is becsúszott, amit egy frissebb rivális kihasznált volna.

A South Carolina sokoldalúbb és komplexebb gárda, mint az Iowa. Dawn Staley ráadásul már kétszer nyert bajnokságot (2017, 2022), így – a válogatottal is megszerzett tapasztalatokat figyelembe véve – komoly rutinja van ilyen kiemelt téthelyzetekben. Érzelmi oldalon pedig a csapatot biztosan fűti a visszavágás vágya a tavalyi elődöntő után. Az Iowánál az utolsó esély az idei, hogy történelmet írjanak. A közel 40 éves tapasztalattal rendelkező Lisa Bluder vezetőedző ugyan bajnoki címet nem nyert pályafutása során, de sorozatban nyolcadik olyan szezonját futja az Iowával, ahol több mint 20 győzelmet gyűjtött. Az elmúlt egy naptári év alatt három korszakos edzőt is legyőzött. Kim Mulkey-t, Dawn Staley-t és Geno Auriemmát. Nekik hármójuknak összesen 15 bajnoki címük van. Számára is a legnagyobb esély ez a jelenlegi, hogy bajnok legyen.

Számtalan érdekességet tartogat a finálé. Bízzunk benne, hogy ezen fantasztikus egyetemi kosaras hét utolsó, legnagyobb attrakciója nem okoz csalódást.

MENETREND

2024 DI Women’s Basketball Championship

21:00 Iowa – South Carolina – ÉLŐ STATISZTIKA

Fotó: NCAA

Hirdetés