Hirdetés
Nagyvilág

Cayla George mentorként segíti az ausztrál fiatalokat:

:

Hirdetés

Az egykoron Sopronban is megforduló Cayla George pályán kívül az egyik legaktívabb ausztrál válogatott játékos. Több vállalkozásban érdekelt és illetve egy mentorprogramot is vezet tavaly november óta. Erre a programra pedig most nagy feladat hárulhat. Része ugyanis egy 12 hetes online tréning, ami betekintést enged a hét minden napján egy profi kosárlabdázó életébe. A jelenlegi járványhelyzetben sok fiatal élhet a lehetőséggel és az egyik helyi kosárlabda portál közölt egy hosszú riportot erről. 

A célja Cayla George programjának az lenne, hogy a fiatal lányok, akik a profi karrierjük kezdetén állnak, belelássanak abba, mivel jár egy sportoló élete. Az edzésmunkán túlmutatóan például az étkezés, a minőségi kikapcsolódás, a mentális kérdések, mint a motiváció fenntartása. Ezen felül George szervez olyan kérdezz-felek beszélgetéseket is, amikor a sportág meghatározó egyéniségeivel ismerkedhetnek meg a programban. Igyekszik olyanokat is megszólaltatni, akik nem feltétlenül szerepelnek rendszeresen a sajtóban.

A WNBA draft-on tavaly elkelt ausztrál válogatott klasszis Alanna Smith például kiemelte: neki nagyon sokat jelentett volna egy ilyen program azokban a nehéz években, amikor az átmenet zajlik a “fiatal tehetségség” és “profi kosárlabdázó” státusza között.

Cayla egy tökéletes példakép lehet fiatal női sportolóknak a pozitív kisugárzásával és hozzáállásával.

– tette hozzá Smith.

George nem titkolta, hogy nagyon megviselte az olimpia elhalasztása. Ő is annak annak a generációnak a tagja, akiknek Párizs már nem feltétlenül lesz opció. Jó szezonja volt és az egész évet úgy építette fel, hogy a bourges-i selejtező és utána Tokió legyen a fókuszban. Most a szabadidejét egyéb projektjei menedzselésére használja fel.

Sokkolt a hír. Mindent az olimpiának és az aranyérem megszerzésének rendeltem alá. Az elmúlt két hónapban keményen dolgoztam és úgy éreztem, mintha elvették volna ezt tőlem. Gondolom, hogy ezzel mindenki így volt. Ilyenkor nagyon nehéz motivációt találni. Hozzászoktam a felkészülés alatti napi rutinhoz és 2020 egy viszonyítási pont volt, gyakorlatilag azóta, hogy megkezdődött az olimpiai visszaszámlálás. Én ilyen fülig üres-félig tele gondolkodású lány vagyok és így most több időm jut az egyéb kötelezettségekre.

– összegzett George.

Az általa megálmodott programnak nagyon fontos része a mentális oldal. Ebben Greg Hire segíti a munkáját. Ő egy olyan ismert ausztrál kosárlabdázó, aki fiatalon családon belüli erőszak áldozata volt. Drog és alkoholfüggőség is megjelent a közvetlen környezetében, így az írásain és előadásain keresztül tud arról mesélni, hogy miért lenne fontos a fiataloknak egy jó példakép.

A lányok ilyen fiatalon gyakran küzdenek problémákkal. Szeretném bátorítani őket. Jó példát mutatni és rávilágítani, hogy egy kicsit stratégiában gondolkozzanak.

– tette hozzá Cayla George.

Sok országban, így Ausztráliában is komoly gondot jelent női kosárlabdában a fiatalok lemorzsolódása, illetve a korai pályaelhagyás. Visszaesett a sportág megtartó ereje és ennek nem feltétlenül szakmai okai vannak. Cayla George a kollégáival ezt igyekszik megragadni.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés