Hirdetés
Magyarország

Ceglédi helyzetértékelés öt forduló után – Kostas Keramidast kérdeztük:

:

Hirdetés

Öt fordulót követően három győzelemmel és két vereséggel rendelkezik a VBW CEKK Cegléd, mely magasan jegyzett légiósokkal és olyan rutinos magyar játékosokkal, mint Bozóki Bettina és Ruják Nóra erősítette meg a keretét. A csapatot irányító ismert görög szakembert, Kostas Keramidast kértük egy kis helyzetértékelésre.

Milyenek az első benyomásai a magyar bajnokságról?

A magyar bajnokság nagyon erős, jó csapatok alkotják. Igazából minden csapat versenyképes és kiváló légiósokat foglalkoztatnak. Ami azonban a leginkább figyelemfelkeltő volt számomra, hogy mennyi jó magyar játékos, különösen fiatal, szerepel a ligában. Az eddigi tapasztalataim alapján azt mondhatom, hogy sok 20 év alatti vagy 20 év körüli fiatalban látok nagy potenciált. A jövőben nagyon erős válogatottjuk lehet. Ezen felül két-három csapat, a Sopron, a Szekszárd és DVTK kiemelkedőnek tűnik Euroliga-szintű játékosokkal tele.

Említette a fiatalokat. Egy speciális szabályt alkalmazunk Magyarországon, melynek értelmében az alapszakaszban egy 20 év alatti játékosnak az első félidőben végig pályán kell tartózkodnia. Mi a véleménye erről a szabályról?

A magyar kosárlabdának nagyon jó. A tehetséges játékosokat a csapatoknak legalább 20 percen át szerepeltetniük kell és ez azt jelenti, hogy belőlük erős és versenyképes kosárlabdázók válhatnak idősebb korukra. A klubok szempontjából nem tudom megítélni, hogy néz ki ez a rendszer, milyen feltételekkel foglalkoztatnak fiatalokat és ennek milyen következményei lehetnek. Nem vagyok itt olyan régen, hogy erről véleményt tudjak mondani. Egy biztos, hogy a magyar kosárlabdának a nagyon közeli jövőben nagy sikereket hozhat ez a szabály.

Egy kicsit ugorjunk vissza az időben. A szezon elején volt két egymást követő veresége a csapatnak a DVTK és a Vasas ellen. Hogy érzi, mi volt ekkor a probléma?

Először is nem volt teljes a keretünk. A Miskolccal idegenben játszottunk és úgy utaztunk el, hogy két játékosunk még hiányzott, illetve Gorjanácz Ágnes sérülés miatt nem játszhatott. Miskolcon, nem szeretnék éles kritikákat megfogalmazni, de kedvezőtlen bíráskodással találkoztunk. Olyan helyzettel találtuk magunkat szembe, hogy a csapatom 15 büntetőt dobhatott, az ellenfelünk pedig 33-at. Ez lehetetlen. Ezen felül hiányosak voltunk irányító poszton. Akkor még Ruják Nóra nem játszhatott, Katerina Sotiriou-nak kellett irányítania 10 percen át. Minden rosszul alakult számunkra.

A második vereség, amit a Vasas Akadémiától szenvedtünk el, igazán fájó. Gorjanácz Ágnes továbbra sem játszhatott. A játékosaim rosszul reagáltak bizonyos szituációkra és rossz napunk volt. Azt viszont mindenképpen szeretném hozzátenni, hogy bármelyik csapat, még a kiemelkedően erős Sopron vagy Szekszárd ellen is, bárhol nyerhet ebben a ligában. Ahogy mondtam az elején, a magyar bajnokság rendkívül versenyképes ilyen szempontból. Ne legyünk meglepve ilyen vereségektől.

Fotó: Kisfaludi István / VBW CEKK Cegléd

A múlt hét két győzelmet hozott a Cegléd számára. Miben változtattak?

Három tényezőt emelnék ki. Először is, hárommal több játékosunk bevethető a szezon elejéhez képest. Másodszor, mi edzők is kezdünk egyre jobban alkalmazkodni a ligához. Harmadszor, nagyon keményen dolgozunk a taktikán és azon, hogy ehhez tartsa is magát a csapat. Kicsit hasonló a helyzet ahhoz az építkezés szempontjából, amiben a görög válogatottal voltam korábban.

Szerdán a Győr ellen folytatják. Mit vár attól a találkozótól?

Nagyon nehéz lesz, a Győrnek kiváló játékosai vannak. Csak két mérkőzést játszottak és utána le kellett állniuk. Két hét után mi leszünk az elsők, akik játszunk velük. Utoljára Sopronban szerepeltek és ezek alapján nagyon nehéz felmérni, hogy valójában mire számíthatunk tőlük. A keretük azóta kiegészült egy játékossal. A WNBA-ből érkező Beatrice Mompremier az egész liga egyik legjobb centere lehet. Ezeket a szempontokat figyelembe véve nagyon nehéz mérkőzésre számítok idegenben. A lehető legjobbunkat kell nyújtani.

Heti kétmeccses ritmussal indult el a szezon. Mennyire nehéz ezt kezelni?

A csapatoknak ez katasztrófa, ha lehet így fogalmazni. Különösen azoknak, akiknek kevesebb a fiatal játékosuk. Ez majdhogynem NBA tempó és nem tudom, hogy ezzel hogy fogunk hosszú távon megbirkózni, de – és ezt nagyon szeretném hangsúlyozni – ezekben az időkben a sportnak a túlélésért kell küzdenie. Ilyen szempontból pedig ez sokkal, de sokkal jobb helyzet, mint ha nem lenne bajnokság. A magyar szövetség összességében nagyszerű munkát végez azzal, hogy heti két meccset próbál lejátszatni ebben az időszakban.

Novemberben válogatott szünet lesz. Mit szeretne változtatni, fejleszteni a Cegléd játékán abban az időszakban?

Addig az alapszakasz első körének jóval több, mint a fele le fog menni, ha minden jól alakul. Mi nem feltétlenül fogunk már újdonságokat behozni, inkább az automatizmusokat próbáljuk erősíteni. Annak érdekében, hogy az eddig gyakoroltak minél hatékonyabban működjenek. Az egyik legjobbunk, Katerina Sotiriou viszont a görög válogatottal lesz és a hiánya az edzésmunkában sajnos gondot fog okozni.

Fotó: Kisfaludi István / VBW CEKK Cegléd