Hirdetés
Európa

Celine Dumerc történelmi mérkőzésével tér vissza a francia bajnokság:

:

Hirdetés

A téli szünet és a járványhelyzet miatti korlátozások következtében több mint, három hétre pihenőre vonult decemberben a francia bajnokság. A liga küzdelmei szombaton délután rögtön egy csúcsrangadóval folytatódnak.

A tabellát veretlenül vezető csapatok csatáján a Basket Landes fogadja a Bourges gárdáját. Ez több szempontból is kiemelt mérkőzés. Magyar szemmel azért, mert a Sopron Basket két Euroliga riválisát láthatjuk egymás ellen. Érdemes lesz figyelni a január végi Euroliga buborék előtt. A tervek szerint ráadásul bemutatkozhat a hazánkban is éveket eltöltő Nevena Jovanovic a Landes színeiben. Globálisan pedig minden Celine Dumerc-ről szól, akik 500. tétmérkőzését vívja a francia élvonalban. Amióta ebben a rendszerben bonyolítják le a bajnokságot, az LFB égisze alatt még senki nem játszott 500 tétmérkőzést. Sorsszerű, hogy ez éppen a legendás irányítónak sikerül elsőként, ráadásul a Bourges ellen melynek színeiben a legnagyobb sikereit érte el.

Ejtsünk néhány szót az esélyekről is. Nem könnyű meghatározni az erőviszonyokat. A két gárda december 3-án Sopronban találkozott és akkor 69-66-ra nyert hosszabbítást követően a Landes. Miranda Ayim 14, Valeriane Ayayi-Vukosavljevic 13 pontot ért el, de a Landes minden pályára lépő játékosa betalált. Ugyanez elmondható a Bourges-ról, ahol Alexia Chartereau 21 pont, 14 lepattanós dupla-duplája emelhető ki. Nevena Jovanovic-ról már volt szó. A Bourges is tett egy bejelentést a napokban, náluk a decemberi feladatokra beugrónak szerződtetett Kristen Mann kapott szerződést a szezon végéig. Közel egy hónap leállás után nincsenek könnyű a helyzetben a szakmai stábok, hiszen már az Euroliga buborékra is készülni kell.

A harmadik Euroliga csapat a Lyon szintén pályára lép. Nekik sem lesz könnyű dolguk, mivel a Lattes Montpellier vendégei lesznek. A vírushelyzetnek a Lattes Montpellier óriási vesztese. Kezdve azzal, hogy nyár elején vissza kellett lépniük gazdasági okok miatt a nemzetközi porondtól, folytatva onnan, hogy ősszel a második hullám szó szerint és átvitt értelemben is padlóra küldte a csapatukat. Mindössze hat meccset tudtak lejátszani – ez a legkevesebb a francia mezőnyben – és azokat is hiányos kerettel. A mérlegük 2 győzelem és 4 vereség. A Lyon ellenben az évadot tudta nehezen elkezdeni, de szépen utolérték magukat. Számukra fájó, hogy a Bourges-tól és a Landernau-tól is kikaptak az elején, amióta viszont teljes a keretük, magabiztosan mennek előre. Ráadásul jó látni Aleksandra Crvendakic teljesítményét, aki tudja kamatoztatni a Sopronban megszerzett tapasztalatait. Az utolsó mérkőzésükön 20 ponttal, 4 lepattanóval és 4 gólpasszal segítette az együttest.

Menetrend – január 9., szombat

16:45 Basket Landes – Bourges
18:00 Nantes Rezé – Saint-Amand
18:00 Villeneuve d’Ascq – Landerneau
19:00 Lattes Montpellier – Lyon
20:00 Roche Vendée – Tarbes

Hirdetés