Hirdetés
Archivum

Címvédés a Magyar Kupában!:

:

Hirdetés

Kiegyenlített és feszült találkozót hozott a Magyar Kupa pécsi döntõje, melyet szoros végjátékban Vajda Anna utolsó másodperces kosarával a hazaiak nyertek. Rengeteg szabálytalanságot és emiatt töredezett játékot láthatott a pécsi publikum, egy olyan mérkõzésen melyen egyik csapat sem tudott nagyobb elõnyre szert tenni.

Nagy várakozás elõzte meg a kupadöntõt, melyen az utóbbi hetek eredményei alapján a Sopron tûnt esélyesebbnek. Ki ne emlékezne rá, hogy 12 nappal ezelõtt Székely Norbert együttese a Lauber Dezsõ Városi Sportcsarnokban nagy fölénnyel gyõzött, ráadásul úgy, hogy a hazaiaknak egy percig nem volt esélyük, még a szoros végjátékra sem.

Az alapszakasz rangadója megmutatta, hogy a Pécsnek változtatni kell és az elsõ percekben úgy tûnt, változtatott is Fûzy Ákos. Keményebb védekezést és nagyobb vállalkozó szellemet láthattunk a hazai oldalon. Ráadásul a Pécs sokat bírált visszarendezõdése is mûködni látszott. A vendégek az elmúlt idõszakban szépen összeálltak, így ott ilyen gondok nem adódtak. A soproni kispadon csak azért bosszankodhattak, mert azok a dobások, amik a Szeged vagy a Pécs ellen az alapszakaszban ültek, most kifelé pördültek a gyûrûbõl. Ennek hatására a MiZo került lépéselõnybe.

A 7. perc akár fordulópontot is hozhatott volna, ekkor Mazzante egy indítás után szerencsétlenül fogott talajt és térdsérülést szenvedett, a pécsiek soproni szabálytalanságot véltek felfedezni, ami miatt pillanatok alatt felpaprikázódott a hangulat. Az ápolás miatti kényszerszünet egyik csapatnak sem tett jót, az addig is sokat hibázó játékosok, most még rátettek egy lapáttal. A küzdelem dominált, a pontosságát mindkét csapat elveszítette. Az elsõ negyed utolsó perceiben Iványi és Fegyverneky is betalált, így 9 pontos hazai elõny mellet mentek pihenni a csapatok.

10 perc játékból sohasem szabad messzemenõ következtetéseket levonni, de az szépen kirajzolódott, hogy sokat fog szólni a játékvezetõi síp ezen az estén. Összesen 51 (!) szabálytalanságot véltek felfedezni a mindkét részrõl élesen kritizált bírók. A sok szabálytalanság miatt pedig sokat állt a játék, ami a hazaiaknak kedvezett. A Sopron ugyanis nem tudta a pergõs, gyors játékát hozni, ráadásul a MiZo szerényebb rotációs lehetõségei miatt sem szenvedett így akkora hátrányt.

A második negyed elején tartotta elõnyét a hazai gárda. A 15. percben 25-20-nál nyílt elõször lehetõsége a felzárkózásra a vendégeknek, de egy jó ütemû tripla és egy Fegyverneky dupla után 30-22-re újra ellépett Fûzy Ákos hölgykoszorúja. A Pécs szempontjából a problémák a negyed utolsó 4 percében mutatkoztak elõször. A szakmai stábnak ugyanis cserélnie kellett, ami eddig minden fontos meccsén gondot okozott a Pécsnek. Ez most sem volt másképpen, amint Iványi Dalma elhagyta a pályát, elolvadt a különbség. Természetesen ehhez az is kellett, hogy a soproniak amerikai különítménye végre betaláljon, Toliver és Holt pontjaival felzárkózott, majd Krivacsevics és Honti találataival egyenlített a Sopron. Ahhoz, hogy hazai elõnyt jegyezhessünk fel a szünetben, utolsó másodperces Ohlde büntetõkre volt szükség, amibõl csak ez egyik landolt a gyûrûben.

A szünetben a közönség soraiban sokakban felsejlett az alapszakasz meccs, amikor a harmadik negyedben Hontiék megsemmisítették riválisukat.

A harmadik 10 perc a várakozásoknak megfelelõen a fizikálisan és mentálisan is erõsebb Sopron fölényét hozta, de a Pécs most nem veszített annyit, mint a 12 nappal ezelõtti bajnoki meccsen vagy éppen a fontos EuroLiga találkozóik ezen szakaszában. Továbbra is sokat állt a játék, vagy’ 25 percet játszották a csapatok a negyedet. Az utolsó percek a vendégek kedve szerint alakult. Eördögh Edit büntetõje után 43-42-re újra a Sopron vezetett. A különbség pedig tovább nõtt, Toliver és Milovanovics pontjaival 46-42-re ment el a Sopron. Fûzy mester idõkéréssel próbálta a lelket tartani a lányaiban. A végül MVP-nek, azaz a torna legértékesebb játékosának megválasztott Ohlde pontjainak köszönhetõen csak 3 pontos soproni elõnyel kezdõdött a negyedik 10 perc.

A negyedik játékrészben  fej –fej mellett haladtak a csapatok, de a kezdeményezés sokáig a Sopron kezében volt, sõt 56-53-as vendég vezetésnél többször támadhattak  Horti Dóráék, de a labda valahogy mindig kifelé perdült a gyûrûbõl. Így teljesült az, amire az ínyencek vágytak, szoros végjáték alakult ki.

Az utolsó 3 perc az egyre jobb formába lendülõ Quigley parádéjáról szólt. A fiatal amerikai vendégmunkás döntõ pillanatban két triplát is szerzett, aminek hatására már a Pécs került lépéselõnybe. Ez pedig nagyon sokat ért, mert az utolsó másfél percben a Sopronnak kellett az eredmény után szaladnia. Eördögh kettõ és Milovanovics egy trojkája még visszahozta a vendég reményeket, de 70-70-nél az utolsó támadás joga a pécsieké volt. Ekkor Quigley dobása még kimaradt, de a lepattanót Vajda visszatette, így megnyerte a kupát a MiZo Pécs 2010.

A lefújás után a soproni kispad még egy idõkérési lehetõséget reklamált. Székely Norbert élt is a kupadöntõ hétvégéjén bevezetett videóbíróval. (Az MKOSZ vezetõinek hétvégi pécsi ülésén ugyanis úgy határoztak a sportvezetõk, hogy a Magyar Kupa Döntõjén, illetve a rájátszásban élõ televíziós közvetítés mellett futó mérkõzések alkalmával a csapatok egyszer – egyszer élhetnek a videóbíró intézményével.) A mérkõzés állása azonban a videózás után már nem változott, így kezdõdhetett a pécsi fieszta.

A MiZo Pécs 2010 megérdemelten nyerte meg a kupát, a hazaiak jobban alkalmazkodtak a körülményekhez és saját árnyékukon túllépve most nem omlottak össze a második félidõre. A másik oldalon Székely Norbert joggal lehetett csalódott, mert a helyzeteik megvoltak, de támadásban csapata messze nem volt olyan pontos, mint az ezt megelõzõ három meccsükön.

Eredmény

MIZO PÉCS 2010–MKB-EUROLEASING SOPRON 72–70 (21–12, 12–20, 12–16, 27–22)

Az ünnepélyes díjátadón  a hazai csapat tarolt. Az All-Star ötöst Iványi Dalma, Allie Quigley, Amber Holt, Vajda Anna és Nicole Ohlde alkotta. A torna legértékesebb játékosa, MVP-je pedig Nicole Ohlde lett.

A bronzmérkõzésen a Szeged 91-69 arányban verte a ZTE NKK együttesét.

Az Elcoteq Nõi Kosárlabda Magyar Kupa döntõ végeredménye:

1. MiZo-Pécs 2010
2. MKB-EUROLEASING SOPRON
3. SZEVIÉP-Szeged
4. ZTE NKK

Hirdetés