Hirdetés
Archivum

Csak a versenynaptár nehezítheti meg az amerikaiak életét:

:

Hirdetés

Hétfõn nyilvánosságra hozták az Egyesült Államok nõi kosárlabda válogatottjának londoni olimpiára készülõ bõ 21 fõs keretét. A keretben semmi meglepetés nincs, az amerikaiak továbbra is legalább három aranyéremre esélyes csapatot ki tudnának állítani. Az egyetlen tényezõ, ami a címvédõt nehéz helyzetbe hozhatja, az a WNBA.

A WNBA küzdelmeit nyáron sajátos idõrendben bonyolítják le, május 18-tól július 13-ig tart az alapszakasz elsõ fele, majd azt ötkarikás játékok után augusztus 16-tól szeptember 23-ig kerül sor az alapszakasz második felére. Ez egyben azt is jelenti, hogy az amerikai válogatott kerete május elején pár napot, majd júliusban másfél hetet készül együtt a július 28. és augusztus 11. között rendezendõ olimpiai tornára.

A FIBA honlapjának nyilatkozó sztárok közül Sue Bird és Diana Taurasi is felhívta a figyelmet a felkészülés rövidségére. „Hallom európai társaimtól, hogy május végén, június elején kezdik a felkészülést. Ezzel szemben nekünk lesz három napunk májusban és másfél hetünk júliusban.” – mondta Bird. A Jekatyerinburg irányítójának értesülései helyesek. Korábban megerõsítést nyert, hogy június 16-án és 17-én Oroszország és Ausztrália már felkészülési mérkõzést játszik egymással. Az ausztráloknál ráadásul Lauren Jackson a WNBA szezon elsõ felét kihagyja, hogy a nemzeti csapatával legyen és tárgyalások folynak róla, hogy Penny Taylort is elengedjék erre az idõszakra.

Bird ugyanakkor hozzátette, hogy nem ismeretlen a szituáció a válogatott játékosok számára. 2010-ben például a világbajnokság rajtja elõtt pár nappal fejezték be a WNBA döntõit. „Akkor is bizonyítottuk, hogy meg tudjuk csinálni. Nem lesz egyszerû, de tudjuk, hogy képesek vagyunk rá és a játékoskeretünk is alkalmas arra, hogy ismét aranyérmet nyerjünk.” – jelentette ki a világ legjobb irányítója, aki a napokban hosszabbított a Seattle Storm együttesével.

Diana Taurasit is elsõsorban arról kérdezték a FIBA honlapján, hogy ez a sûrû naptár lehet-e hatással az olimpiára. „Remélem nem.” – válaszolt röviden Taurasi. „Remélem, hogy csapatként gyorsan megtaláljuk a közös hangot, fizikálisan pedig nem lehetnek problémáink. Minden képességünk adott a sikerhez. Csak az a kérdés, hogy sikerül-e összeállni. Korábban sikerült és ha felhúzzunk a válogatott mezt, akkor a zsigereinkben van a csapatjáték.” – fogalmazott a Phoenix Mercury és a Galatasaray sztárja.

Bár az amerikai klasszisok versenynaptárja finoman szólva sem ideális, még így is toronymagas esélyesei az ötkarikás játékoknak. A harmadik olimpiai aranyérmére hajtó Taurasi szerint ráadásul a 2010-es világbajnokságon látott csapathoz képest még tudnak fejlõdni. „Nem lehetett ott sérülés miatt Candace Parker, Sylvia Fowles térdsérülésbõl jött vissza, ráadásul a világbajnokság volt Tina Charles elsõ nemzetközi tornája. Tudunk még jobbak lenni, csak rajtunk áll, hogy élünk-e a lehetõséggel.” – fogalmazott a világ legjobbja.

Hirdetés