Hirdetés
Magyarország

Csapatban az erő – interjú Dubei Debórával:

:

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés

Négy edzőmérkőzés után nagyjából a félidőben jár a magyar válogatott felkészülése a 2023-as Európa-bajnokságra. A keret péntektől szusszanásnyi pihenőt kapott. Ennek kezdetén beszélgettünk Dubei Debórával, válogatottunk csapatkapitányával az eddigi tapasztalatokról.

Nagyjából a félidejéhez érkezett a válogatott felkészülése az Európa-bajnokságra. Milyen érzéseid vannak? Hogy telt eddig a munka?

Jó hangulatban és nagyon hasznosan telt, így tudnám röviden összefoglalni az elmúlt időszakot.

A rutinosabb játékosoknak két hét telt el a bajnokság vége és a válogatott kezdete között. Kellett idő, amíg visszalendültünk a megfelelő formába. Jó úton haladunk, de a következő két hét során lesz még min dolgozni, van feladat bőven.

Négy edzőmérkőzésen vagytok túl. Kétszer Szlovéniát, kétszer pedig Portugáliát győztétek le. Milyen tapasztalatokat emelnél ki ezen találkozókról?

Sűrű volt, hiszen kevesebb, mint egy hét alatt játszottuk le ezt a négy mérkőzést, ami így sokat kivett belőlünk. A szlovénok ellen jó dobóformát mutattunk, jól pörgött a csapatjáték és feküdt is nekünk a stílusuk. Egy hét edzés után teljesen jó eredményt értünk el és biztató kilátásokat kaptunk. Úgy összegezném, hogy jó érzésekkel töltött el, amit azon a két meccsen tapasztaltunk.

A portugálok elleni mérkőzés más tészta volt. Teljesen más stílust képviseltek, mint a szlovénok. Szerkezetben is eltérően álltak fel, nem hoztak klasszikus négyes-ötös játékost. Nehezebb ilyen ellenféllel játszani, de éppen ezért jó, hogy eljöttek. Ott megmutatkozott, hogy ilyen csapat ellen nehezebben tudjuk átvenni a labdát, nem mindig a terveink szerint jött ki a lépés és meg kellett harcolni minden pontért.

Abszolút hasznos mérkőzéseket vívtunk a portugálokkal. Kellett nekünk is az a tapasztalat Szlovénia után, hogy nem mindig lesz olyan jó a dobóformánk és ha ez bekövetkezik, akkor is tudni kell megfelelően teljesíteni.

Nyilván a szakmai stáb feladata összeállítani a munkát, de belülről nézve csapatkapitányként miként látod: mire kell a hangsúlyt helyezni a következő hetekben?

Fontos, hogy összeszokjon az alapcsapat. Többet játszanak együtt a kulcsjátékosok és szokják egymást a pályán. Erre biztosan oda fogunk figyelni.

A támadójátékunkat is csiszolgatni kell, de a védekezés az, amire azt tudnám mondani, hogy igényel még extra munkát, kitartást. Több megoldással kell rendelkezni a különböző riválisok ellen és ezeket mind-mind be kell gyakorolni. Nagyjából ez a feladat vár még ránk a következő két hétben.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Sokszor meg fogod kapni ezt a kérdést az Európa-bajnokság felvezetése során, de menjünk ezeknek elébe. Miben látod ennek a mostani magyar válogatottnak az erejét?

Azt mindig elmondom, hogy sok-sok éve együtt dolgozunk és erre lehet építeni. A csapat magja gyakorlatilag gyerekkora óta ismeri egymást. Ami tehát először eszembe jut, hogy csapatban az erő! Ebben hiszek és bízok is. Remélem, hogy sikeresek tudunk lenni.

Ezen felül kiemelendő, hogy a többség a szezonok során Euroliga tapasztalatra tett szert. Így bár fiatal csapat vagyunk, de mégis sokat tapasztalt.

Rengeteg pozitív erő és lehetőség van ebben a válogatottban most. Nem tudom, hogy téthelyzetben ezek közül mi fog előtérbe kerülni. Nem is ez lényeg, hanem az, hogy jól szerepeljünk és kivívjuk az Európa-bajnokságon a csoportból való továbbjutást. Ha ugyanis az megvan, onnantól minden is sikerülhet.

A portugálok ellen egy jó energiaszinten lévő, megfelelő önbizalommal rendelkező csapatot láttam. Jó, hogy ezt lehet mondani.

Igen, ez bennünk mindig is megvolt. Sikeresek voltunk utánpótlás korosztályokban. Egyénileg is sikeres ez a generáció, nem véletlenül vannak éppen ezek a játékosok a válogatottban. Az önbizalommal nem tapasztaltam problémát soha.

A lehetőségek adottak és mindenki motivált, a lehető legjobbat szeretné kihozni magából és a csapatból.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Szusszanásnyi pihenő jön most a felkészülés során. Szerdán folytatjátok Sopronban. Mivel telik ez a pár nap?

Ilyenkor a családdal töltünk kis időt és pihenünk. Ahogy utaltam is rá, az elmúlt egy hétben játszottunk négy meccset és ezt ki kell pihenni.

Szükség van a feltöltődésre, de nem megfeledkezve arról, hogy szerdán folytatjuk a munkát. Nem szabad leépülni, így ebben a pár pihenősebb napban is lesz szerepe a mozgásnak.

A felkészülés soproni napjainak a csúcsa – legalábbis szurkolói szemmel – a spanyolok elleni két meccs lesz. Milyen érzéseid vannak azzal kapcsolatban, hogy lehetőség nyílik megmérkőzni Európa egyik legjobb válogatottjával?

Nagy dolog, hogy a spanyolok velünk játsszák az utolsó felkészülési mérkőzésüket. Szerintem az nagyon sok mindent megmutat, hogy minket választottak erre a feladatra. Egyben ez jó lehetőség nekünk is, hogy reális képet kapjunk az Európa-bajnokság előtt, hiszen egy kiváló csapattal találkozunk majd. Egyébként én kiváncsi vagyok arra is, hogy a spanyolok milyen kerettel mennek az Eb-re. Azt is meg fogjuk ismerni akkor.

Abszolút pozitívan élem meg ezt a lehetőséget. Addigra Cyesha csatlakozik hozzánk és már sokkal jobban kell, hogy menjen a játék minden téren, így védekezésben is. A spanyol csapat az egyik legjobb ellenfél, hogy lássuk hányadán állunk az Európa-bajnokság előtt. Azt követően két napunk lesz még a finomításokra, mielőtt elkezdődik élesben az Európa-bajnokság.

Fotó: Girgász Péter / MKOSZ

Hirdetés
Hirdetés