Hirdetés
Archivum

Cseh-olasz Eb-döntõre készülve:

:

Hirdetés

Szombaton 20 óra 15 perctõl Kaunasban Csehország és Olaszország vívja az U16-os A-divíziós Európa-bajnokság fináléját. Beharangozó.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Két olyan csapat vívja az U16-os Európa-bajnokság fináléját, melyet jól ismerhetünk. A csoportkörben Olaszországgal találkozott válogatottunk, míg a negyeddöntõt Csehországgal vívták a magyar lányok. A két döntõs gárda közül Olaszország szereplése nem meglepetés. Az olaszok a korosztályhoz képest egy rutinos és kiemelkedõ fizikális adottságokkal rendelkezõ csapatot hoztak. Nem véletlen, hogy a fináléig vezetõ úton két egylabdás végjátékot is meg tudtak nyerni. Csehország talán kevésbé volt szem elõtt a felkészülési idõszakban, de szervezett védekezésre építve megérdemelten jutottak el ideáig. Nem szabad elfelejteni, hogy mindössze 48.5 pontot kaptak átlagban meccsenként, ami a legkevesebb a mezõnyben.

Ennek az olasz generációnak a vezérei Caterina Gilli (10.5 pont, 9.5 lepattanó) és Ilaria Panzera (9.8 pont, 4.2 gólpassz), akik már az U17-es Világbajnokságon 5. helyezett gárdában is a legjobbnak bizonyultak. Melléjük Meriem Nasraoui lépett elõ 11.6 pont és 6 lepattanó átlaggal. Az olaszok nekik köszönhetõen képesek egy magas szerkezetben játszani. Ráadásul erõs testalkatú játékosokról van szó, ami ebben a korosztályban egyértelmûen elõny. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy csapatszinten az olaszok jegyzik a második legtöbb pontot, a második legtöbb lepattanót és náluk rögzítették a második legtöbb szerzett labdát, miközben a gólpasszok terén a harmadik legtöbbet osztották ki eddig. Egyértelmûen megmutatkozik tehát, hogy ennek a tornának talán a legerõsebb alakulatáról van szó.

A cseheknél a korábban kiemelt védekezés mellett az igazi fegyvertény a keretük szerkezetében, mélységében rejlik. Ebbõl a generációból ugyanis egy olyan együttest tudtak gyúrni, ahol magas posztokról Simona Fiserova (8.5 pont, 6.5 lepattanó) és Klara Stloukalova (6.4 pont, 5.2 lepattanó) személyében két ígéretes játékostól érkezik jó teljesítmény. A külsõ sorból pedig a legeredményesebbjüknek számító Katerina Zeithammerova, a lepattanókat is kiválóan levadászó Monika Fucikova és a 8.7 pont, 5 lepattanó átlaggal rendelkezõ Petra Malikova szintén elõ tud lépni vezérre. Sok opciójuk van, amit komoly lábmunkára épülõ gyors játékkal igyekeznek érvényre juttatni. Nem egy magas szerkezetû gárda, könnyen lehet, hogy az idõsebbek között már nem is lesznek ennyire versenyképesek. Ezúttal azonban minden összeállt náluk az eredményes szerepléshez.

Nehéz meghatározni, hogy mi dönthet a fináléban. A fontos statisztikai mutatókban kivétel nélkül jobbak az olaszok. Óriási kérdés azonban, hogy rá tudják-e erõltetni a saját ritmusukat a csehekre. Például, ahogy tették ezt a spanyolokkal az elsõ negyedben. Ha igen, akkor egyértelmûen favoritok. Sõt, akár egy nagy különbségû olasz siker is benne van. A cseheknek csak akkor lehet esélyük, hogy végig óriási nyomást tudnak gyakorolni védekezésben riválisukra. Kialakul egy pontszegény, arányaiban kevés mezõnykísérletet hozó meccs. Nagy kérdés azonban, hogy ehhez megvan-e bennük a tömeg és a magasság. Összességében tehát inkább az olaszok felé hajlik a mérleg nyelve.

Hirdetés