Hirdetés
Archivum

Csehországban szerepel a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Csütörtökön és pénteken Csehországban lép pályára a 2019-es Európa-bajnokság selejtezõsorozatának novemberi zárására készülõ magyar válogatott.

A jelenlegi versenyrendszerben az üres nyarak szurkolói szempontból kevésbé látványosak, viszont a szakmai stáboknak rendkívül értékesek. A novemberi és a februári selejtezõk elõtt ugyanis csapatépítõ munkára, kísérletezésre, játékosok kipróbálására nincs idõ. Ezeket a feladatokat ilyenkor kell elvégezni. A magyar válogatott szakmai stábja Székely Norbert vezetésével is ebben a szellemben kezdte meg a munkát a játékosokkal május 9-én, szerdán.


A tavalyi õszi-téli bõ keretbõl a sérülteken túl nincsenek ott a korosztályos válogatottakban számításba vett játékosok, illetve a 3×3-as szakág nagy tornáira készülõk sem. Így ezúttal Studer Ágnes, Gereben Lívia, Kiss Virág, Krivacevic Tijana, Medgyessy Dóra, Theodoreán Alexandra, Varga Zsófia és Cyesha Goree nélkül kezdõdött a székesfehérvári összetartás. A csehországi túrára a májusi edzõtáborba meghívottak közül ráadásul Aho Nina, Katona Szidónia és Raksányi Krisztina sem tartott a csapattal.

A fõ cél ugyanakkor nem változott: megtalálni azokat játékosokat, akik az alapemberek mellett a novemberi selejtezõkön, illetve sikeres kvalifikáció esetén a jövõ évi Európa-bajnokságon téthelyzetben is bevethetõek lennének. Többen is akadnak ugyanis a hazai mezõnyben, akik az U20-as korosztályból már kiöregedtek, de az élvonalbeli csapatukban vagy éppen a válogatottban eddig nem kaptak elég lehetõséget a bizonyításra. Most tehát azt is fel lehet mérni, hogy kik azok, akik a bírhatják a terhelést nemzetközi szinten egy válogatott tornán.

Eredménykényszer nem nyomja a magyar válogatott vállát ezekben a hetekben, így a nem csak az összeállítást, de a játékrendszert, egy-egy taktikai variációt is szabadabban próbálgathat a szakmai stáb. A csütörtöki és a pénteki csehországi fellépés mellett nemzeti csapatunk június 1-én, 2-án és 3-án három találkozót vív a házigazda franciákkal Landerneau-ban.

A csehországi vendégszereplés alkalmával az elsõ mérkõzésnek csütörtökön 18 órától Roudnice nad Labem ad otthont. Ez a helyiek számára ünnepléssel egybekötött program lesz. A helyi kosárlabda klub a BK Real Roudnice nad Labem ugyanis fennállása 70. évfordulóját ünnepli idén. Ebbõl az alkalomból szervezett ide egy válogatott meccset a cseh szövetség. A második találkozót pénteken 16 órától a jól ismert prágai Královka Arában bonyolítják le. Ez az USK Praha otthona, de a tavalyi kontinenstornán csoportmeccseket is rendeztek itt. Ha már a tavalyi Európa-bajnokság szóba került, ott találkozott legutóbb a cseh és a magyar válogatott. Akkor sikerült legyõzni a hazaiakat és ezzel mieink kivívták a továbbjutást a csoportból.

A csehek a magyar csapathoz hasonlóan igen kedvezõ helyzetben várják az Eb-selejtezõk novemberi folytatását. Rájuk is igaz, hogy a sorsuk a saját kezükben van és az eredmények extrém alakulása esetén maradhatnak már csak le a kontinenstornáról. Stefan Svitek együttese a csoportjában még veretlen. Németországot kétszer is legyõzték, hozták a kötelezõt Svájc ellen, míg az igazán nagy skalp az Európa-bajnoki bronzérmes belgák februári legyõzése volt. Különösen úgy, hogy teljes kerettel utaztak a belgák Prágába, még az Euroliga Final4 MVP-je Emma Meesseman is ott volt a csapatukban.

Stefan Svitek hasonló gondolattal vezette fel a cseh szövetség honlapján a május-júniusi összetartást, mint itthon Székely Norbert. A cseheknél is arról szól ez az idõszak, hogy szeretnék megtalálni azokat a játékosokat, akikre a rutinos alapemberek mellett építhetnek. Ha a korábban kihirdetett 17 fõs keretüket nézzük, akkor a DVTK-ból ismert Tereza Peckova mellett a légiósaik közül mindössze a Pöstyénben szereplõ Bartáková, a Mondeville-t erõsítõ Hejdová és a Wasserburgban pattogtató Záplatová kapott lehetõséget a bizonyításra. Jórészt a korábbi korosztályos válogatottjaikból megismert otthon játszókat nézi meg a stábjuk.

Érdemes még kiemelni, hogy Stefan Svitek meghívta az Egyesült Államokban tanuló Michaela Gaislerovát, aki természetesen év közben nem tud majd ott lenni a csapattal. Sikeres kvalifikáció esetén jövõ nyáron viszont akár szerepet is kaphat a kontinenstornán. Gaislerova a 2010-es évek elején az igencsak sikeres cseh U16-os, U17-es válogatottak meghatározó játékosa volt. A csehek egyébként késõbb kezdték a felkészülésüket. Õk még Horvátországgal is megmérkõznek, majd június 19. és 21. között Karlovy Vary-ban a hagyományos nemzetközi tornájukkal zárják a programot.

Összességében látható tehát, hogy két kísérletezõ gárda méri össze az erejét. A számszerû eredménynek kisebb a jelentõsége, viszont a szakemberek rendkívül fontos visszajelzéseket kaphatnak.

Hirdetés
Hirdetés