Hirdetés
Archivum

Csehországban szerepel felkészülési tornán a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Péntektõl vasárnapig a csehországi Hradec Kralove városában szerepel felkészülési tornán a felnõtt nõi válogatott. A magyar lányok riválisai a házigazda csehek (két csapattal) és a román válogatott lesznek.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A magyar válogatott csütörtök délelõtt 11 játékossal kelt útra. Szabó István technikai vezetõ arról tájékoztatta lapunkat, hogy a lengyelek ellen szerepelt 10 játékos (Medgyessy Dóra, Fegyverneky Zsófia, Raksányi Krisztina, Zele Dorina, Krivacevic Tijana, Nagy Dóra, Böröndy Vivien, Mansaré Manty, Licskai Zsófia, D‎ubei Dóra) mellett felépült Varga Zsófia, így Csehországban rá is számíthat majd a szakmai stáb. Katona Szidónia viszont nem gyógyult fel és nem utazott el a csapattal.

A tornának Hradec Kralove ad otthont és abban a csarnokban látják vendégül a mezõnyt a cseh szervezõk, ahol majd jövõ nyáron az Európa-bajnokságon is mérkõzéseket rendeznek. A hazaiak két csapattal vesznek részt a tornán. A felnõtt válogatott, illetve az elõzetes anyagokban „B” válogatottként szereplõ gárda, melyre már a cseh szövetség honlapja az U20-as csapatukként hivatkozik. Ebbõl a szempontból duplán értékes lesz a hétvége a szakmai stábnak, hiszen nyáron a B-divíziós korosztályos Európa-bajnokságon a csehekkel már az elsõ csoportkörben találkoznak a mieink.

Rendezõként a csehek alanyi jogon résztvevõi a 2017-es kontinenstornának, ennek megfelelõen hasonló cipõben járnak, mint a magyar válogatott a tavalyi Európa-bajnokság elõtt, azaz nem játszik tétmeccseket a csapatuk. A csehek májusban bevállaltak egy kínai túrát, ahol Kína mellett Montenegró és Új-Zéland válogatottjaival találkoztak. Összesen hat mérkõzést játszottak, melybõl hármat megnyertek. Az elõbb már említett szövetségi beharangozójukban Ivan Benes vezetõedzõ elégedetten nyilatkozott a játékosai teljesítményérõl. A cseheknél is akadnak hiányzók, de ennek a nyári összetartásnak náluk is kimondott célja, hogy megtalálják azokat a játékosokat, akik a tapasztalt „sztárok” mellett bevethetõek lesznek a jövõ évi kontinenstornán. Külön is említi a beharangozójuk az Egyesült Államokban tanuló Kamila Ho¹kovát, illetve a Gran Canaria együttesénél kifejezetten jó számokat produkáló Mí¹a Stejskalovát, mint akikre kíváncsi a szakmai stábjuk.

A mezõny tagja még Románia, akik május 30-án kezdték a közös munkát. Nekik ez a torna lesz az egyetlen erõfelmérõjük ebben a nyári felkészülési idõszakban. Az edzõtábor elején még ott volt a társaival a legismertebb román játékos, a Salamancában szereplõ Gabriela Marginean. Az erõnléti edzéseken vett részt, de a hosszú szezonra hivatkozva az edzõmérkõzéseken való szereplést nem vállalta. Marginean mellett sérülés miatt nem lesz ott a román csapatban a Belgiumban légióskodó 190 cm magas Adina Stoiedin sem. Ennek megfelelõen több fiatal szerepel náluk is a keretben. A románok két gyõzelemmel és két vereséggel állnak az Eb-selejtezõ H-csoportjában. A nyitányon szoros végjátékban verték a bosnyákokat és Izraelben is gyõzni tudtak. Ezt követõen azonban hazai pályán a papírformának megfelelõen kikaptak a törököktõl. 33 percen át meccsben voltak, de 44-40 után a törökök egy 7-0-s futással 10 pont fölé növelték az elõnyüket és ez döntõnek bizonyult. Sokkal fájóbb viszont számukra, hogy Boszniában nem tudtak nyerni és ez az idegenbeli vereség nagyon sokba kerülhet.


A torna programja

Június 10., péntek
Románia – Magyarország 16:30
Csehország „A” – Csehország U20 19:00

Június 11., szombat
Magyarország – Csehország U20 16:30
Csehország „A” – Románia 19:00

Június 12., vasárnap
Magyarország – Csehország „A” 12:00
Románia – Csehország U20 15:00

Hirdetés