Hirdetés
Archivum

Csehországgal küzd a négy közé jutásért az U18-as válogatott:

:

Hirdetés

Csütörtökön este 20 óra 45 perctõl Csehországgal mérkõzik a négy közé jutásért az U18-as válogatott a szarajevói korosztályos Európa-bajnokságon.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Emlékezetesre sikerült a szerdai nyolcaddöntõk napja Szarajevóban. Ritkán látni olyat, hogy a nyolc párharcból három is hosszabbításban dõljön el. Ebbõl ráadásul két továbbjutó, a magyar és a cseh válogatott egymás ellen mérkõzik a legjobb nyolc között. Ennek a helyzetnek egyetlen nagy elõnye van, hogy mindkét fél lábában ugyanúgy 45 perces meccs lesz. Drámai körülmények között megszerzett siker rendkívüli módon fel tud dobni egy közösséget. Igazi csapatépítõ hatása van, ami növeli az önbizalmat, extra érzelmeket szabadít fel. A csütörtöki negyeddöntõnek éppen ezért az egyik legnagyobb kérdése az lesz, hogy ki tud profitálni ilyen oldalról a szerdai diadalból. Természetesen a fizikális felkészülés jelentõségét nem lebecsülve.

A magyar válogatott remek csapatjátékkal, 22 gólpasszunk volt, de közben remek egyéni villanásokkal vívta ki a továbbjutást. A 47-41-re nyert lepattanócsata és a második esélybõl elért 15 pont ugyanúgy kellett a sikerhez, mint a 13 szerzett labda és a 13 gyorsindításos pontunk. A mieink felkészültségét jól mutatta, hogy a hosszabbítást mennyivel jobban bírtuk, mint a belgák. Ez nagyon erény, hiszen stabil alapokról árulkodik. Ráadásul kifejezetten jó versenyzõi adottságokat is mutat, amit ezen generáció tavaly nyári nagy sikerei alkalmával is hosszasan méltattunk. Ha egy válogatottban a fejek és a keret szerkezetben rendben van, akkor ott nagyon komoly eredményekben lehet bízni. Ha sikerül csütörtökön a szerdaihoz képest a ki nem kényszerített hibák számát csökkenteni, akkor ezen erõsségekre építve a csehek ellen is favorit a magyar válogatott.

A csehek tavaly az U16-os korosztályban Eb-döntõt vívtak. Azon menetelésük alkalmával a mieinket is verték. A tavalyi litvániai csapatukból négyen léptek fel az U18-as válogatottba. Itt Szarajevóban két nagyágyú, az aranyérem két legnagyobb esélyese Spanyolország és Franciaország mellé kerültek. Tõlük ki is kaptak, de Izrael legyõzésével meglett a harmadik hely a csoportban, amivel a nyolcaddöntõben elkerülték a bombaerõs letteket és így Litvániát le tudták gyõzni. A legnagyobb erõsségük a külsõ sorban a Hamzova, Malikova kettõs. Az USK Praha, illetve a Zabiny Brno neveltjei a felnõtt csapatok versenyzõ keretében is helyet követeltek maguknak. Ugyanígy tett Adela Burtova is, aki a belgáknak 13 pontot dobott. Neki a Brno már az EWBL sorozatra is kikérte a licencet. Magas poszton nem annyira dominánsak, de figyelmeztetõ a litvánok ellen elért hét triplájuk, 12 szerzett labdájuk és 11 gyorsindításos pontjuk. A cseh válogatottakra hagyományosan sok mozgás, nagy lábmunka és kemény védekezés a jellemzõ. Ennek kezelése lehet a döntõ, a rotáció, a rutin és az egyéni képességek ugyanis inkább a mieink mellett állnak.

Hirdetés