Hirdetés
Archivum

Csillaghullás vasárnap:

:

Hirdetés

Hatalmas meglepetéseket hozott az európa Bajnokság vasárnapi játéknapja. A franciák, az oroszok és a spanyolok is váratlan vereségeket szenvedtek. Összefoglaló vasárnapról.


FOTÓK

Az A-csoportban Szlovákia és Törökország összecsapásával indult a program. A mérkõzés hatalmas téttel bírt a továbbjutás szempontjából, ennek ellenére rendkívül egyoldalú volt. A szlovákok nem tudták megismételni azt a teljesítményt, amivel az oroszokat megszorongatták, a törökök viszont a litvánoktól elszenvedett némileg váratlan vereség után összekapták magukat.

Ceyhyn Yildizoglu lányai már az elsõ negyedben magukhoz ragadták a kezdeményezést és a második szakaszban 13 ponttal meg is léptek. A félidõ elõtti percek azonban a szlovákoké voltak és Natalia Hejkova tanítványainak 32-38-ra sikerült is felzárkózniuk.

A szünetben úgy tûnt, hogy a második félidõ még izgalmasan is alakulhat, de a harmadik negyed elején 5 percig nem találtak a gyûrûbe a szlovákok. Ez idõ alatt a törökök 20 ponttal, 32-52-re megléptek és a fontos kérdések ezzel el is dõltek. A vége 60-76 lett. Az összecsapáson a török sztárok villogtak, Vardarli 20, Yilmaz 14 ponttal vette ki a részét a sikerbõl.

A négyes másik mérkõzésén a litvánok meglepetésre legyõzték az oroszokat. A mérkõzés egészen más képet festett, mint a szombati orosz-szlovák összecsapás. Ezúttal Sapováék nem engedték el ellenfelüket és az elsõ félidõben végig kezükben tartották a találkozót. A harmadik negyedben már 7 ponttal is vezettek az oroszok, a litvánoknak azonban innen sikerült fordítaniuk.

Az elõzetesen esélytelenebbnek tartott litvánok a 20-20 pontos Bimbaite és Sulciute, illetve a 19 pontos Linkeviciene vezetésével 38-37-nél a harmadik negyed felénél vették át a vezetést, melyet apróbb megszakításokkal szinte végig õriztek is. Algirdas Paulaskas tanítványai 30 perc után 56-52-nél, 4 ponttal jártak elõrébb. A negyedik etap elején a litvánok megléptek 59-52-re, majd innen 61-60-ra felzárkóztak az oroszok, de fordítani már nem tudtak. A végjátékban a büntetõket kiválóan értékesítõ Litvánia 12 pontos megérdemelt gyõzelmet aratott a fáradtan mozgó, indiszponált orosz együttes felett.

Eredmény

Szlovákia – Törökország 60-76

Litvánia – Oroszország 76-64


A csoport állása:
1. Litvánia 2/0 4
2. Törökország 1/1 3
3. Oroszország 1/1 3
4. Szlovákia 0/2 2

A B-csoport nyitó mérkõzése a papírformának megfelelõen alakult, a fehéroroszok egy lassú kezdés után bedarálták Izraelt. Az elsõ etapot 6 ponttal nyerték Leucsankáék, de a pontszegény második szakaszban ezen elõnyüket mindössze két ponttal tudták növelni.

Az álmos hangulatú találkozón a harmadik negyedre egy jobban pörgõ fehérorosz gárda futott ki és a 11 pontos Marchanka, illetve a 13 pontos Likhtarovich vezetésével 10 egység fölé nõtt a különbség, ami döntõnek bizonyult. A negyedik szakaszban már megugrott a differencia, Izrael csak 5 pontot termelt, a fehéroroszok ellenben 21-et. A vége ennek megfelelõen 41-68 lett.

A csoport másik összecsapásán a csehek gyenge dobóformát mutatva is 15 ponttal verték Nagy-Britanniát. A világbajnoki ezüstérmes ezúttal is annyit adott ki magából, ami a sikerhez kellett. Az olimpiára készülõ britek sokáig 10 pont alatt tartották a különbséget, majd a 27 pontos, 8-ból 6 triplát bedobó Elhotova vezetésével a harmadik szakaszban kétszámjegyû lett a differencia. A lefújás pillanatában 45-60 állt az eredményjelzõn.

Eredmény

Izrael – Fehéroroszország 41-68

Nagy-Britannia – Csehország 45-60

A csoport állása
1. Fehéroroszország 2/0 4
2. Csehország 2/0 4
3. Nagy-Britannia 0/2 2
4. Izrael 0/2 2

A C-csoport elsõ mérkõzésén, vasárnap délben hatalmas meglepetés született. Montenegró válogatottja 9 ponttal jobbnak bizonyult a spanyoloknál. A montenegróiak Perovanovic és Skerovic vezetésével már az elsõ negyedben 7 ponttal elléptek a hispánoktól. Ez a különbség a második szakaszban 36-24-nél kétszámjegyûvé hízott.

A 39-31-rõl induló harmadik negyedben a rossz kezdés ellenére úgy tûnt, hogy érvényesül a papírforma és Jose Ignacio Hernandez válogatottja megfordítja a mérkõzés menetét. A spanyolok a harmadik negyed felénél a 25 pontos Alba Torrens vezetésével 39-39-nél egyenlítettek is.

Ezt követõen azonban Torrensék hiába támadtak, a vezetést egyszer sem tudták átvenni és ez megbosszulta magát. 45-45 után egy 9-2-es futással a montenegróiak a harmadik etap végére 54-47-re léptek el. A negyedik negyedben a pontatlanul célzó spanyolok csak futottak az eredmény után és bár végig látótávolságban maradtak, de fordításra esélyük sem volt. A mérkõzés vége 66-57 lett. A gyõztes csapat legjobbjának a 18 pontot és 9 lepattanót szerzõ Iva Perovanovic bizonyult.

A négyes kora esti mérkõzésén a szombaton súlyos vereséget szenvedõ lengyelek 15 ponttal verték a németeket. Bastian Wernthaler válogatottja a végjátékot nem bírta. A szünetben még 30-30 volt az állás, a harmadik negyedben azonban kiütközött a németeken a fáradság. A hazaiak a harmadik etap végjátékában 9 pontra növelték elõnyüket és ezt végig tartották is. A 16 pontot és 9 lepattanót szerzõ Kobryn vezetésével a lengyelek 75-60-as gyõzelmet arattak. A németek búcsúja ezzel matematikailag is biztossá vált.

Eredmény

Montenegró – Spanyolország 66-57

Németország – Lengyelország 60-75

A csoport állása
1. Montenegró 2 / 0 4
2. Spanyolország 1 / 1 3
3. Lengyelország 1 / 1 3
4. Németország 0 / 2 2

A D-csoport elsõ vasárnapi találkozóján az EB eddigi legfordulatosabb végjátékát láthattuk. A horvát-görög csata sokáig nagyon egyértelmû összecsapásnak nézett ki. A harmadik negyed elején a horvátok már 15 ponttal vezettek. Kostas Missas tanítványai azonban nem adták fel és a negyedik negyed felénél Maltsi triplája után 55-56-nál átvették a vezetést.

Az utolsó két és fél perc 59-59-es állásról indult. Ezt követõen a jól büntetõzõ horvátok 63-59-re léptek el riválisuktól. 32 másodperc volt vissza a rendes játékidõbõl, amikor Kalentzou duplájával 63-61-re jöttek fel a görögök, majd az ezt követõ támadásnál a horvátok 8 másodperc alatt nem tudták átvinni a labdát, így kereken 24 másodperccel a lefújás elõtt újból Maltsiék jöhettek.

Egy kérdõjeles Lelas-szabálytalanság után Kaltsidou két büntetõt dobott és mindegyik sikeres volt. 12 másodperccel a rendes játékidõ vége elõtt ezzel egyenlítettek a görögök. Már mindenki a hosszabbításra készült, kivéve a 19 pontig jutó Sandra Mandirt. A horvátok veterán klasszisa, akit pályafutása elején 2002-ben Pécstt is láthattunk játszani, bedobás után megkapta a labdát, kicsit pattogtat majd betört a palánk alá és 2 másodperccel a végsõ dudaszó elõtt a játékszer beszédült a gyûrûbe. A görögök válaszolni már nem tudtak, a vége 65-63 lett.

Ez egy jó csoport, itt bízhatunk a hölgyekben! A délutáni thriller után a torna elsõ hosszabbításos mérkõzését is a „D” jelû négyes szállította. A francia-litván találkozón sokáig úgy nézett ki, hogy a címvédõ biztos gyõzelmet arat. 30-40-es gall elõnynél a harmadik negyed végén és a negyedik negyedben a lettek egy 20-6-os futást produkáltak, amivel 50-46-ra átvették a vezetést az utolsó két percbe fordulva. A franciák végül Ndongue és Dumerc dupláival 50-50-re, azaz hosszabbításra mentették a találkozót.

A ráadásban 54-50-re a gallok ragadták magukhoz a vezetést, de a 26 pontos Babkina és a 9 pontot, illetve 15 lepattanót szerzõ Tamane vezetésével a fontos pillanatokban rendre betaláltak a lettek. George Dikeoulakos együttese ezzel javította a görögök elleni botlást és ebben a négyesben így mindegyik gárda 1-1-es mutatóval áll.

Eredmény

Horvátország – Görögország 65-63

Lettország – Franciaország 59-56


A csoport állása

1. Franciaország 1 / 1 3
2. Görögország 1 / 1 3
3. Lettország 1 / 1 3
4. Horvátország 1 / 1 3

Hirdetés