Hirdetés
Archivum

Csodálatos meccset nyert Szerbia, csoportgyõztes:

:

Hirdetés

A szerb válogatott egy sokáig emlékezetes mérkõzésen 70-66-ra legyõzte Belgiumot és ezzel megnyerte az Európa-bajnokság D-csoportját.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Negybecskereken igazi meccshangulat fogadta a csapatokat. A tét a D-csoport elsõ helye és ezzel az egyenes ági negyeddöntõ volt a szerb és a belga válogatott között. A vesztesre pedig Szlovénia ellen egy nyolcaddöntõ vár kedden. Az elsõ negyedben fej-fej mellett haladtak a csapatok. A belgák a második szakaszban kerültek lépéselõnybe, 9-10 ponttal is elszakadtak. A félidõben pedig 34-26 állt az eredményjelzõn. A harmadik negyedben 36-26 után a szerbek három perc alatt 40-37-re visszajöttek, ami elhozta a fordulatot. A játékosok és a lelátón a közönség egy emberként jött extázisba. Hiába küzdöttek nagyot a hazaiak. A mindig zseniális Emma Meesseman és Kim Mestdagh vezetésével 4-6 pontos vezetésüket tartották. A záró szakasznak 48-42-rõl vágtak neki a felek. A záró szakasz az Európa-bajnokság eddigi legjobb 10 percét hozta. A játékrész közepén még 56-51-re mentek a belgák, de innen Milovanovic négy és Petrovic két pontjával 57-56-ra fordított Szerbia.

Fej-fej mellett haladva érkeztek a csapatok a végjátékig, melyet egy hosszabb technikai szünet is megszakított. Beázott a csarnok és víz folyt a pályára. Amíg ezt nem kezelték, nem lehetett folytatni. A végjátékban mindkét gárda elõtt adódott lehetõség. A belgák az utolsó percbe érve 64-62-re, majd 66-65-re is mentek. Jött Dabovic két sikeres büntetõje, amivel 67-66-ra fordított a házigazda. Ekkor még 11 másodperc volt hátra. Idõkérés után jött Belgium, de a bedobásnál Nevena Jovanovic labdát lopott és majdnem végig robogott a pályán, de taktikusan nem ziccert választott, hanem pörgette az órát. Mire a belgák utolérték egy faultra, már csak egy másodperc maradt. Sonja Petrovic két büntetõje nem ért célt. Jöhettek oldalról a belgák, Wauters kapta volna a labdát. Elõle azonban Milovanovic elvette és még egy felejthetetlen félpályás triplát is bedobott. Kialakítva 70-66-os végeredményt. Szerbia csoportgyõztes, a belgák Szlovéniával mérkõznek a nyolc közé jutásért.

Hirdetés