Hirdetés
Európa

Csoportgyőztesként kijutott a 2021-es Európa-bajnokságra Szlovákia:

:

Hirdetés

A 2021-es Európa-bajnokság H-csoportjának záró mérkőzésén Szlovákia 61-50-re győzte le Hollandiát. Ez pedig azt jelenti, hogy mindhárom gárda 2/2-es mutatóval zárt és jobb pontkülönbséggel a szlovákok végeztek az élen, így csoportgyőztesként kvalifikálták magukat a spanyol-francia közös rendezésű kontinenstornára. A magyar válogatott a csoport második helyén zárt. A sorsunk az esti mérkőzéseken dől el.

Nem mindennapi izgalmakat élhettünk át az összecsapáson. A szlovákok végig vezettek, de egy igazán nagy különbséget jelentő döntő futást nem tudtak bevinni. A 15-10-es első negyed után a félidő hajrájában 29-19-nél elléptek 10 egységgel. A nagyszünet előtt azonban betaláltak a hollandok és így 8 pontos különbségről vonultak a felek a hosszabb pihenőre.

A harmadik negyedben sokáig 8-11 pont környékén billeget a különbség. 38-29 után azonban a hollandok egészen 38-35-re visszajöttek, amivel teljesen nyílt lett az összecsapás. A záró szakasznak 41-37-ről vágtak neki a felek. A tét érezhetően rányomta a bélyegét a játékra. Rengeteget hibáztak a csapatok. Öt perc elteltével 51-42-nél alakult ki ismét 9 pontos differencia.

Három és fél perc volt vissza, amikor 56-44-nél úgy nézett ki, hogy Szlovákia a célegyenesben van a kvalifikációt illetően. Két triplával azonban 56-50-re visszajöttek a hollandok. Az utolsó két percben már nem találtak be. Angelika Slamova, Barbora Balintova és Terezia Palenikova pedig hatból öt büntetőt értékesített, így Szlovákia 61-50-re nyert. Joggal ünnepelt a szlovák válogatott, mely azok után, hogy a 2019-es Európa-bajnokságról lemaradt, ismét megmutathatja magát a kontinens legjobbjai között.

A szombati győzelem alkalmával Angelika Slamova és Miroslava Prazenicova 11-11 ponttal lett a szlovák válogatott legeredményesebbje. A hollandoknál Laura Westerik zárt 12 ponttal.

A magyar csapat második helyen végzett a H-csoportban +7-es pontkülönbséggel. Még élnek az esélyek. A Bulgária – Görögország mérkőzést kell követnünk és szurkolni annak, hogy ne szülessen 13 pontnál nagyobb görög siker. Figyelnünk kell az Izrael – Montenegró csatát és bízni egy izraeli bravúrban. Emellett pedig a Lettország – Németország összecsapás lesz fontos nekünk. A lettek 17 pontnál kevesebbel nyerhetnek a szempontunkból, míg a németek 22 pontnál. Ha a három előbb kiemelt találkozóból kettő számunkra kedvezően alakul, ott vagyunk az Európa-bajnokságon.

Hirdetés