Hirdetés
Archivum

Csúcsrangadó a kupadöntõben:

:

Hirdetés

Pénteken a helyosztókkal folytatódik a Miskolcon zajló COOP Nõi Magyar Kupa nyolcas döntõ. A fináléban összejött a szakmailag leginkább várt párosítás, ahol vélhetõen fantasztikus hangulatban telt ház elõtt a két legerõsebb kerettel rendelkezõ hazai csapat a házigazda DVTK és a címvédõ Sopron találkozik. Igazi csemegére készülhetünk. Izgalmas csatát ígér a Gyõr-PINKK bronzmeccs is.

Írta: Nagy Norbert

A harmadik játéknapot felvezetõ jegyzetünkben most nincs ok arra, hogy olyan részletesen visszatekintsünk az elõzõ napra, mint csütörtöki hasonló összeállításunkban. Nagyon egyértelmûen alakultak az elõdöntõk, nem realizálódott azon esélylatolgatás, hogy a tavalyinál valamivel élesebb meccseket lássunk a sorozat ezen szakaszában. Az elsõ találkozón a DVTK 71-58-ra verte a Gyõrt. Itt az arányaiban szorosabb eredmény ellenére a mérkõzés menete nem tartogatott gyõzelmi esélyt a gyõriek számára. A második elõdöntõben a Sopron 88-55-re múlta felül a PINKK gárdáját. Itt pedig 26-27 percen át viszonylag nyíltabb mérkõzést láthattunk, de 51-45 után látványosan érvényesült a címvédõ fizikai fölénye.

A párosításokat nézve az utolsó naphoz úgy érkeztünk, hogy mindkét meccsre a legvalószínûbb felállások érvényesültek. 18 óra 30 perckor kezdõdik majd a döntõ, melyet joggal elõz meg hatalmas várakozás. Az elmúlt két nap is bizonyította, hogy jelen pillanatban a Sopron és a DVTK a hazai mezõny elõtt jár. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy mennyiségben és minõségben is. Hogy egymás ellen mire mehet a két csapat, az nagy kérdés. Az idei két bajnokit a Sopron nyerte, õsszel hazai pályán hosszabbítás után, míg januárban Miskolcon szoros végjátékban. Az õszi meccsnek nagy jelentõséget nem érdemes tulajdonítani, hiszen sokszor leírtuk már, hogy változtak azóta a keretek. A januári mérkõzés felvezetését az határozta meg, hogy akkor már Halvarsson nélkül, de még jóval Peters szerzõdtetése elõtt a palánkok alatt a DVTK fölénybe kerülhet a Sopronnal szemben. Ez a találkozó egyes szakaszaiban meg is valósult, de a feszült, kiélezett csatából végül Sterbenz László tanítványai jöttek ki gyõztesen. A DVTK keretében ahhoz a meccshez képest egy poszton történt változás, Hill helyett immár Hodges a negyedik légiós. Hodges eddig jó formát mutat, õ már valóban az a kaliberû játékos a rutinjával, hozzáállásával, aki képes döntõ fordulatot hozni egy ilyen rangadón vagy éppen – utalva a jövõ hétre – egy Európa Kupa play-off meccsen.

Az elsõ két nap alapján Peters érkezésével a Sopron esélyesebbnek tûnik. Nem feltétlenül egy igazolásra kell az eddigi meggyõzõ teljesítményt visszavezetni, hanem azt érdemes figyelni, hogy Peters jelenlétével helyrebillent az egyensúly a soproni együttesben. Nem pazarol energiát arra a keret, hogy a magas poszton kialakult hátrányt mások ellensúlyozzák, mehet a rotáció, az alapjátékok az eltervezett mederben. Ez adja azt a magabiztosságot, határozottságot, amit eddig láttunk a címvédõtõl. A DVTK kerete hasonlóan jó szerkezetû, sõt Miskolcon a szezon eleje óta ezzel nincsenek problémák. Egészen az átigazolási piac januári robbanásáig több rutinos játékosa és egy ilyen döntõ tekintetében több variációs lehetõsége volt Maikel Lopeznek. A soproni erõsítésekkel ez kiegyenlítõdött vagy lehet, hogy valamennyire meg is fordult. Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy minõségi különbségrõl nem beszélhetünk. A hazai közönség és a várhatóan extra hangulat ezt a kisebb hátrányt ellensúlyozhatja. Nyilván nagy kérdés, hogy ez a közeg és az elvárások milyen irányba viszik a DVTK-t. Itt az lehet a kapaszkodó, hogy a két EK-rájátszás visszavágót hasonló várakozás elõzte meg és ott azt tapasztaltuk, hogy a miskolci játékosokat ez nem bénította meg. Kiélezett, szoros rangadó várható.

16 órától jön a bronzmérkõzés a CMB Cargo UNI Gyõr és a PINKK Pécsi 424 között. Ez az a párosítás, ahol mindkét csapatnak siker lenne a 3. hely megszerzése. A két együttes téli bajnokiján a PINKK uralta az utolsó negyedet és megérdemelt gyõzelmet aratott. Az elõzõ napon mindkét keret mindent kiadott magából. A PINKK valamivel fáradtabbnak tûnt a saját elõdöntõje végére és a betegségek, különösen Ruják Nóra kidõlése ilyen terhelés közepette óriási problémát jelent. A Gyõrnél az elmúlt két napban a dobóforma jelentette a legnagyobb nehézséget. Védekezésben rendben van Völgyi Péter együttese, de a támadásokba csúsztak be hibák. Különösen a téli meccseken jó formát mutató Chaney pontjai hiányozhattak. Ezen a téren a PINKK légiósai jobb teljesítményt nyújtottak, de nagyobb terhelést is kaptak. Ez a három nap egy DVTK vagy egy Sopron szintû keretnek kezelhetõ, de az üldözõboly szûkösebb rotációval dolgozó csapatainak óriási terhelés. A bronzmeccsen az dönthet, hogy ki tud jobban regenerálódni, melyik csapat lesz élesebb mentálisan.

Hirdetés