Hirdetés
Archivum

Csúcsrangadó Franciaországban, élcsapatok csatája a többi topligában:

:

Hirdetés

A hétvégén igazi nagyüzem lesz az európai nõi kosárlabdában. Franciaországban bajnoki csúcsrangadót rendeznek, de a török, a spanyol és az olasz ligában is élcsapatok mérik össze egymással az erejüket.

Kezdjük rövid beharangozónkat a francia élvonallal, ahol két bajnokesélyes a Bourges és a Lyon vív csúcsrangadót. A címvédõ Bourges számára rosszul indult a 2019-es év, hiszen a Lattes Montpellier és a Carolo Basket gárdájától vereséget szenvedtek a bajnokságban, az Euroligában pedig Orenburgban maradtak alul. Nagy kérdés, hogy a Lyon ellen merre indulnak el. A Lyon számára 2019 eddig nagyon rendben van. Az Európa Kupa rájátszásában a Szpartak Moszkvát két nagy különbségû gyõzelemmel búcsúztatták és a bajnokságban is mindkét meccsüket magabiztosan hozták 102, illetve 89 dobott ponttal. Nem kérdés, hogy jobb formát mutattak eddig, mint a Bourges. Számukra ez a rangadó ilyen elõzények után nagy esélyt jelent az elõrelépésre.

A hétvége további francia összecsapásait nézve a listavezetõ Lattes Montpellier-nek sem lesz könnyû dolga, hiszen az Euroliga résztvevõ Carolo Basket alakulatát látják vendégül. A Lattes Montpellier január elején kiütötte a Bourges-t, amivel megerõsítette vezetõ helyét a tabellán. A Carolo ugyanakkor múlt héten a Bourges-t szinte verte és az Euroligában a Dinamo Kurszk ellen sem vallottak szégyent. A harmadik francia Euroliga csapat a Villeneuve d’Ascq eközben a Nantes Rezé ellen próbálhat meg kimászni abból a mély gödörbõl, amibe az utóbbi hetekben került.

Oroszországban a Jekatyerinburgnak és a Dinamo Kurszknak nem lesz nehéz dolga. A címvédõ jekatyerinburgi gárda a Novoszibirszket fogadja, a kurszkiak pedig az MBA Moszkvát. Az élcsapatok közül a Nagyezsda Orenburgnak lehetnek nehezebb percei. A jó erõkbõl álló Krasznojarszk otthonában vívnak rangadónak beillõ meccset.

Törökországban a csütörtökön Sopronba érkezõ Fenerbahce az Adana ellen kötelezõ gyõzelem megszerzésére készül. A veretlenül listavezetõ Cukorova az Ormanspor-t fogadja. Meglepetés lenne, ha nem folytatódna a nagy sorozatuk. A hétvége rangadója a Botas és a Hatay összecsapása lesz. Krivacevic Tijanáék nagy lehetõség kapujában állnak, hiszen a Hatay kisebb gödörbe került. Múlt héten kikaptak a Mersintõl és az Euroligában nagy pofonba szaladtak bele a TTT Riga otthonában.

Spanyolországban a listavezetõ Girona a Valenciával vív rangadót. Esélyes az Európa Kupa rájátszására készülõ Girona, de az utóbbi hetek legkomolyabb erõpróbája lehet számukra a jó erõkbõl álló valenciai együttes elleni csata. Eközben a címvédõ Salamanca a Cadi La Seu alakulatát fogadja. Itt várhatóan nem lesz kérdés a gyõztes kiléte. A Gernika pedig a Nissan Al-Qazeres Extremadura elleni találkozón erõsítheti meg pozícióját a tabella harmadik helyén a két élcsapat mögött.

Olaszországban az egyre jobb formába lendülõ Famila Schio a Ragusa otthonában folytathatja jó sorozatát. A prágai formájukkal egyértelmûen esélyesek. Nagyon sokat jelent számukra, hogy Allie Quigley ponterõs teljesítménnyel tudja segíteni õket. Ehhez a mostani menetelésükhöz ugyanakkor biztosan lesz egy-két szava a szintén rutinos keretet felvonultató ragusai gárdának. A Ragusa számára nagy a tét, hiszen jelenleg négy vereséggel harmadikak a tabellán. Egy újabb vereséggel szinte végleg leszakadnának a két élcsapat mögött. A Reyer Veneziára nem vár nehéz meccs, miután Torinóban számukra kötelezõ a gyõzelem.

A többi jegyzettebb bajnokságot nézve Lengyelországban nem lesz forduló. Ott a kupa hatos döntõjét rendezik, ahol pénteken bonyolították le a negyeddöntõket. Errõl a beszámolónk ITT olvasható. Szlovákiába a középszakasz veszi kezdetét, melyhez részletes felvezetést már korábban közöltünk. Csehországban az USK Praha, a KP Brno és a Nymburk is kötelezõ gyõzelemre készül. Romániában az élcsapatok közül a címvédõ Sepsiszentgyörgy Aradon vendégszerepel, a Szatmárnémeti pedig a Kolozsvárt fogadja.

Hirdetés