Hirdetés
Archivum

Csúcsrangadók az EuroLiga rájátszásának elsõ körében:

:

Hirdetés

Kedden 15 órakor Jekatyerinburgban kezdetét veszi a nõi kosárlabda EuroLiga rájátszása. Mi a sorozat ezen szakaszára egy 2 részes összeállítással készülünk, melynek elsõ felében a hat, magyar csapatok nélküli párosításban próbálunk eligazodni. Az összeállításunk második része, a magyar együttesek lehetõségeirõl, a két frontos magyar-spanyol párharcról hétfõn este olvasható.

Fenerbahce (TUR) – Galatasaray MP (TUR)

Az alapszakaszgyõztes Fenerbahce az elsõ helyrõl talán a lehetõ legnehezebb ellenfelet fogta ki, miután a nagy rivális Galatasaray együttesével kell összemérni erejüket a legjobb nyolc közé jutáshoz. A két gárda ebben a szezonban már kétszer is találkozott, a Szuperkupa döntõn és a Török Bajnokság alapszakaszában. A Szuperkupa speciális körülmények között, szurkolói rendbontásokkal tarkítva zajlott, ráadásul a szezon legelején, de itt nagyon sima 75-58-as Fenerbahce siker született Yilmaz dupla duplájának köszönhetõen.

Az alapszakasz mérkõzést úgy várták a felek, hogy a Fenerbahce éppen visszatért Jekatyerinburgból. A Galatasaray riválisa fáradtságát kihasználva 14 ponttal elhúzott az elsõ negyedben, de a szurkolói által hajtott Fenerbahce máig emlékezetes körülmények között fordított és nyert 6 ponttal. Ennek a találkozónak a jóslás szempontjából egy szépséghibája van, ekkor Taurasi 18, Penny Taylor 21 pontot szerzett. Õk már nincsenek az isztambuli gárdánál, van viszont Angel McCoughtry és Anete Jekabsone. A keretbeli változásokon túl döntõ lehet, hogy az EuroLigára visszahívott Tammy Sutton-Brown mennyit tud segíteni társainak, ugyanis várhatóan a rájátszás feszített menetrendje miatt az nem fér bele, mint a Jekatyerinburg ellen, hogy Yilmaz és Matovics 40-40 perceket játszanak. A Galatasaraynak az alapszakasz tapasztalatai alapján csak akkor lehet esélye, ha Sylvia Fowles, Seimone Augustus, Donneka Hodges és Melisa Can is egyszerre hoz extrát (erre a szezonban még nem volt példa) és a törököktõl, elsõsorban Alben-tõl és Caglar-tól is érkezik valami érdemleges a meccsbe.

Biztos sokakban felvetõdik a kérdés, hogy az 1. és a 16. csatája miért kap ekkora figyelmet itthon és a nemzetközi oldalakon is? Ez elsõsorban annak a felfokozott hangulatnak és rivalizálásnak köszönhetõ, ami a két óriás mindennapjait jellemzi. Nem lehet elvonatkoztatni a feltehetõleg pokoli hangulattól és a várható szurkolói rendbontásoktól. Ilyen mérkõzéseken bármi megtörténhet… még az eddig veretlen is kipottyanhat.

UMMC Jekatyerinburg (RUS) – Rivas Ecópolis (ESP)

A Jekatyerinburg – Rivas Ecopolis párharc annak ellenére sima lehet, hogy egy orosz-spanyol kettõsrõl van szó. A pénteken kupagyõzelmet ünneplõ Gundars Vetra együttesének minden gond nélkül át kell lépnie ellenfelén. Még úgy is, hogy a madridiaknál Valdemoro, Bonner és Aguilar révén három extraklasszis is pályára lép majd. Látva a Rivas 2011-es teljesítményt, a hullámvasút a legjobb szó rájuk. Az év elején megnyerték a Spanyol Király Kupát a Salamancát és a Valenciát legyõzve, majd a következõ három bajnoki fordulóból kettõben veszítettek és a Zaragoza mögé a negyedik helyre csúsztak vissza a tabellán.

Jelen állás szerint, ha egy mérkõzés erejéig meg is tudja szorongatni a spanyol együttes a Jekatyerinburgot, egy rájátszás párharcban kétszer nem tudnak nyerni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a két hölgykoszorú már az alapszakaszban találkozott és mindkét alkalommal az oroszok gyõztek. Madridban 22 ponttal, otthon “csak” 8 egységgel bizonyultak jobbnak.

Cras Basket Taranto (ITA) – ZVVZ USK Praha (CZE)

Vajda Anna szereplése miatt vélhetõen nagyobb hangsúlyt kap itthon ez a párharc, ami egyébként is érdekesnek ígérkezik. A két csapat pozíciója ugyanis rendkívül csalóka, messze a leggyengébb csoportban (az „A” jelû hatosban) hozott össze 8/2-es mutatót az olasz együttes, míg a csehek egy olyan hatosban produkáltak 5/5-ös mérleget, amiben a címvédõ Szpartak Moszkva, a Salamanca és a fentebb már bemutatott Galatasaray szerepelt. A két gárda mérlegét így szinte lehetetlen objektíven összehasonlítani.

Az olaszok inkább leszálló ágban vannak. Míg december végéig magabiztosan meneteltek, Sophia Young érkezése ide vagy oda, januárban két vereséget is begyûjtöttek. Az egyik az olasz bajnoki alapszakasz szempontjából volt fontos, míg a másik az ominózus pécsi rangadó volt, ahol ne felejtsük el: a Tarantonak egy gyõzelemmel esélye lett volna, hogy a legjobb négy között végezzen az alapszakasz összesített tabelláján és például az elsõ körben szempontjukból könnyebb ellenfelet kapjanak.

A Prágánál a két amerikai, DeLisha Milton-Jones és Lindsay Whalen mellett a cseh válogatottaknak juthat fõszerep. A gárda két januári nemzetközi meccsén elsõsorban Viteckovától és Elhotovától érkezett igen sok pont. Emellett az döntõ lehet, hogy Lubor Blazek mennyire tudja meglepni az olaszokat, például Vajda Anna milyen szerepet kap, mert az itáliai szakmai stábot bizony zavarba lehet hozni. Így ez az egyik olyan párharc, ahol a magasabban rangsorolt gárda búcsúzhat, feltéve, ha nem látjuk újra a decemberi Tarantót.

Wisla Can-Pack Kraków (POL) – Nagyezsda Orenburg (RUS)

A rájátszás elsõ körének másik megfejthetetlen párosítása ez. A lengyelek sajtóközleményükben „Dream Team”-nek nevezték az Orenburgot elsõsorban Tina Charles és Becky Hammon miatt. Ez egy picit talán túlzás, de az is biztos, hogy egy többre hivatott keret az oroszoké. Azonban nagy talány, hogy ez a többre hivatottság miért csak egy-egy meccsre jön elõ. Amit például az Orenburgtól az Orosz Kupa négyes döntõjében láttunk, azt helyenként még a Jekatyerinburg is csak nézte, de a másik oldalról pedig vannak olyan mérkõzéseik, amiken tényleg nyoma sincs annak, hogy magasan jegyzett kosárlabdázók próbálnak boldogulni a pályán.

Az Orenburg hullámzó teljesítménye a számok alapján abból jön, hogy Charles stabilitása mellett Hammon, Sapova, Veramejenka és Ovcharenko felváltva remekelnek, egyszerre soha. Az elmúlt egy hét három nagyszerû teljesítményét (a Szpartak Moszkva megszorongatása bajnoki mérkõzésen + a kupa négyes döntõ 2 meccse) is az adta, hogy az amerikai center mellett Hammon kivételével a meghatározó emberek extrák voltak.

A lengyeleknél nincs ilyen probléma, Kobryn és Philips igencsak megbízható és a két januári szerzemény, Powell, illetve Leucsanka is jó formában van. Jose Ignacio Hernandez egy éve a rájátszásra egy olyan fókuszált Krakkót küldött pályára, mely teljesen megérdemelten a Final Four-ig menetelt, így ha az Orenburg nem tudja megismételni eddigi szezonbeli legjobbját, a pénteki kupadöntõt, akkor a krakkóiaknak pályaelõnybõl be kell húzniuk a továbbjutást.

Bourges Basket (FRA) – Good Angels Kosice (SVK)

Az a párharc, ahol a januári átigazolási roham mindent felboríthat. A kassaiaktól távozott Zirkova és Houston, de érkezett Marina Solopova és egy igazi klasszis, Crystal Langhorne. Érdekes változások ezek, itt sok minden azon múlhat, hogy Langhorne-ból mennyit tud profitálni a szlovák bajnok. Ha az amerikai center tudásának megfelelõen játszik, akkor ez a másik olyan párharc lehet, ahol az alacsonyabban rangsorolt gárda léphet tovább. Ehhez azonban lesz egy-két szava a Miyem-Joens páros által repített és hazai pályán veretlen Bourges-nak is.

A franciák hagyományosan egy erõs védekezéssel operálnak, átlagban csak 63.1 pontot kapnak, ellenben támadásban a 10 meccsükön átlagban csak 67.6 pontig jutottak. Ha nem alakul ki dobópárbaj, ami egyébként nem valószínû és védekezésben Dupree-t megsemmisítik, illetve Langhorne nem hozza azt az extrát, amit joggal várhatnak a kassai hívek képességei alapján, akkor elmarad a meglepetés és kevés pontos meccsek után gall továbbjutóról fogunk beszámolni.

Szpartak Moszkva Vidnoje (RUS) – Beretta-Famila (ITA)

A címvédõ a nyolcadik helyrõl ment a rájátszásba és az olasz Schióval találkozik pályaelõnybõl az elsõ körben. Nézzük a tényeket, a Szpartak Moszkvánál a világ legjobb irányítója, Sue Bird kezében van a karmesteri pálca, a keretben orosz válogatottak sora található, Epiphanny Prince és Noelle Quinn révén megbízható amerikaiak feladata a pontszerzés és Taj McWilliams két évtizedes rutint hoz a palánk alá.

Ez a Szpartak Moszkva azonban nem a négyszeres EuroLiga-gyõztes Szpartak Moszkva. Valami nem mûködik a címvédõnél…

Jekabsone és Lauren Jackson kiválása természetesen minden csapatot megvisel, de az Orosz Kupa elõdöntõjének elbukására és az EuroLiga alapszakaszának utolsó fordulójában elszenvedett salamancai vereségre ez sem ad magyarázatot. Természetesen azt innen Magyarországról nem lehet megmondani, hogy a Kalmanovics utáni érában milyen háttérrel dolgozhat Pokey Chatman, így a gépezet össze nem állását is nehéz értékelni. Ami Sue Birdék nagy szerencséje, hogy a Schiónál hiába pattogtat az éppen a Moszkvából igazolt McCarville, illetve az izraeli klasszis, Liron Cohen. Ez az olasz gárda nem fog meccset nyerni az orosz fõvárosban, így a nyolc közé jutás meglesz, de onnan nem biztos, hogy a négyes döntõbe vezet a címvédõ útja.

Hirdetés