Hirdetés
Archivum

Csúcsrangadók délutánja a nõi EuroLigában:

:

Hirdetés

Azok számára, akik a magyar csapatok szereplésén kívül a nemzetközi mezõny történéseit is figyelemmel kísérik a nõi kosárlabda EuroLigába, az alapszakasz legjobban várt délutánja következik. Oroszországban két csúcsrangadót rendeznek, a Jekatyerinburg – Fenerbahce és a Szpartak Moszkva – Salamanca mérkõzéseket. Bár most még nem lehet látni, hogy miként alakul a rájátszás menete, de még az sem lenne eget rengetõ meglepetés, ha ebben a négy gárdában a Final Four mezõnyét köszönthetnénk.

A rangadók közül is kiemelkedik a Jekatyerinburg – Fenerbahce párosítás. Minden túlzás nélkül állítható, hogy a világ legjobb nõi kosárlabdázói szerepelnek majd egy parketten. A mérkõzés csoportdöntõnek is beillik, mivel eddig mindkét alakulat négy összecsapásából négyet nyert és nem látszik, hogy bármelyik másik rivális ellen is botlanának. Ez azt jelenti, hogy várhatóan az egymás elleni eredmény dönt majd köztük.

Pikáns párharc elé nézünk, már csak azért is, mert a két keretnek komoly közös múltja van. Diana Taurasi és Rátgéber László éppen azt a Szpartak Moszkvát erõsítették, akik sorra elütötték az EuroLiga gyõzelemtõl a Jekatyerinburgot, míg a törökök ausztrál sztárja, Penny Taylor, a 2009-es szezonban Gundars Vetra együttesének színeiben szerepelt, igaz legrosszabb európai idényét produkálva. Taylor akkor 7.4 pontot és 3.2 lepattanót átlagolt meccsenként. Összehasonlításképpen most a Fenerbahce színeiben 19.8 pont és 8.5 lepattanó kerül a neve mellé találkozónként.

Érdemes lesz figyelni abból a szempontból is az összecsapást, hogy a két gárda a szezonban most találkozik elõször igazán erõs ellenféllel. Természetesen a Fenerbahce már játszott egy Szuperkupát a Galatasaray hölgykoszorújával, de az a mérkõzés annyira a szezon elején volt, hogy abból komoly következtetéseket nem lehet levonni. Ha be akarjuk skatulyázni a két csapatot, akkor fogalmazhatunk úgy, hogy a tökéletes támadójáték találkozik egy remek védekezéssel. Taurasiék a négy mérkõzésükön 99 pontot átlagoltak, míg az oroszok négy találkozón mindössze 62.5 pontot kaptak.
 

A kispad dönthet. Rátgéber Lászlónak a világsztárok alkotta kezdõötös mellett a török válogatott legjobbjaival kell gazdálkodnia. Persze ez csak akkor lehet faktor, ha a Taurasi, Taylor, Horakova, Matovics és Yilmaz alkotta sort valamiért huzamosabb ideig meg kell bontania. A másik oldalon Sandrine Gruda a lepattanó (8.5 meccsenként) és a pontkirály (16.5 meccsenként) is, míg az együttest a sérülésébõl várhatóan szerdán visszatérõ Celine Dumerc fogja össze. Ugyanakkor nagy bizonyítás vágy lehet az egykori phoenix-i társak ellen Cappie Pondexter-ben és fõszerep juthat az orosz bajnokságban brillírozó Agnieszka Bibrzyckának is.

A Szpartak Moszkva – Salamanca mérkõzés is legalább ekkora csatát ígér. A címvédõ meglepetésre az elsõ négy fordulóban két vereséget is elkönyvelhetett, igaz Lauren Jackson csak késõbb csatlakozott a társaihoz. Pokey Chatman legnagyobb problémája és a vereségek forrása is abban keresendõ, hogy a 15,7 pontot átlagoló ausztrál center és a 18 pontos átlaggal büszkélkedõ Epiphanny Prince mellett a keret hullámzó játékot nyújt. Ez pedig még ezen a szinten is zavart okozhat, arról nem beszélve, hogy nem szokhattuk meg ezt a fajta kiegyensúlyozatlanságot a Szpartak játékában.

A másik oldalon a Salamanca szárnyal. A hétvégén a Valencia legyõzésével megõrizték veretlenségüket a Spanyol Bajnokságban. A csapat legjobbja a 16 pont felett átlagoló szupertehetség, Alba Torrens, illetve a palánkok alatti területet uraló és az EuroLigában meccsenként 10 lepattanót szállító Sancho Lyttle. A spanyolok emellett a nyáron igazolt nagy trió, Snell, Erika de Souza és Montañana révén elképesztõ rutint tudnak pályára küldeni. Ha az aktuális sportformát nézzük, a hispán csapat sikere is benne van a levegõben.

Hirdetés