Hirdetés
Archivum

Csütörtökön kezdõdik a bajnoki döntõ Olaszországban:

:

Hirdetés

A Famila Schio és a Passalacqua Ragusa között csütörtökön megkezdõdik az egyik fél harmadik sikeréig tartó bajnoki döntõ párharc. Az esélyes a Schio, de a Ragusa elõtt a Reyer Venezia kiejtése után nincs lehetetlen feladat.

Fotó: Facebook.com/PallacanestroBasketVirtusEireneRagusa/

Fotó: Facebook.com/PallacanestroBasketVirtusEireneRagusa/

Érdekes az idei olasz évad lélektana. Ha a szezon elõtt valaki Schio – Ragusa finálét vetít elõre, jó eséllyel mindenki szó nélkül tudomásul vette volna. A Schio-nál Pierre Vincent jó választásnak bizonyult a vezetõedzõi poszton és azzal, hogy Giorgia Sottana kivételével minden kulcsemberük maradt, összességében esélyesként várták a szezont. A Ragusa a légiósok terén a Hamby, Kuster, Ndour trióval komoly minõséget képviselt a rajtnál és a Consolini, Formica – féle hazai magjuk is kellõen erõsnek tûnt.

Aztán, ahogy teltek a hetek, hónapok és a Ragusa esetében nem jött a várt teljesítmény, egyre inkább a Reyer Venezia tûnt a Schio elsõ számú riválisának. Ez egészen az elõdöntõ párharc ötödik meccséig így volt. A Ragusa azonban nagyot küzdve komoly hátrányból állt talpra Velencében az elõdöntõ sorsdöntõ összecsapásán és ezzel kivívta a fináléba kerülést. A Schio számára az elõdöntõ nem volt ennyire rázós. Bár hazai pályán a második meccset elbukták a DIKE Napoli-val szemben, de összességében érvényesült a minõségibb keretük és 3-1-re lezárva a párharcot léptek tovább.

Azzal, hogy a Famila Schio már pénteken befejezte az elõdöntõjét Nápolyban, komoly lépéselõnybe került. A Ragusa hétfõn este vívta ki Velencében a továbbjutást. A vezetõedzõjük Gianni Recupido a Facebook-on egy hosszabb nyilatkozatban hangot adott elégedetlenségének az idõbeosztás miatt. Véleménye szerint a liga folyamatosan a nõi szakág népszerûsítésének szükségességérõl beszél, de eközben 2-3 naponta játsszák a rájátszásban a mérkõzéseket és ez igencsak rányomja a bélyegét a színvonalra. Ráadásul elmondta: csak úgy tudták megoldani a döntõt, hogy az elõdöntõ után Velencében maradtak. Ha nem így tesznek, akkor a hazatérést követõen gyakorlatilag egy nap után fordulhattak volna vissza Schio felé.

A Famila Schio és a Ragusa idén háromszor találkozott, az alapszakasz két meccsét és a középszakasz egy találkozóját is a Schio nyerte. Nagyjából ezen találkozók statisztikái ki is rajzolják a két keret közötti különbséget. A március végén rendezett összecsapásukon a Schio úgy diadalmaskodott 78-68-ra, hogy az egész szezonban kiemelkedõ Isabelle Yacoubou 28 egységgel, míg Endy Miyem 17 ponttal zárt. Hiába nyerte a lepattanócsatát a Ragusa, lényegesen pontosabban célzott mezõnybõl a Schio. A Pierre Vincent által megszervezett hatékony védekezésüknek köszönhetõen több szerzett labdájuk volt és tudták minimalizálni az eladott labdáik számát. A VAL értékekben a 99-71-es arány hûen érzékelteti a különbséget.

A Famila Schio-nál az elõdöntõben történt egy sérülés: Endy Miyem a negyedik meccset Nápolyban kihagyni kényszerült. A helyére Zofia Hruscakova került be a nevezett keretbe, akivel így magasabb szerkezetben álltak fel. Ez egyébként a Ragusa ellen is járható út lenne. Yacoubou ponterõs játéka mellett Jolene Anderson megoldásaiban, illetve a Zanadalasini, Dotto, Macchi – féle olasz magban bízhat a Schio szakmai stábja. Lényegesen több opciójuk van, mint a Ragusának. Náluk a légiós trió extra ponterõs teljesítménye, jó lepattanózás és nem utolsó sorban az olasz mag minél nagyobb hozzájárulása hozhat csak szorosabb csatát.

A párharcot 2-2-1-es rendszerben bonyolítják le. Ez azt jelenti, hogy az elsõ és második, illetve szükség esetén az ötödik meccset rendezi a magasabban rangsorolt gárda, ami jelen esetben a Famila Schio. A harmadik és szükség esetén a negyedik mérkõzés házigazdája a Ragusa.

Hirdetés