Hirdetés
Archivum

Csütörtökön kezdõdik a Spanyol Kupa nyolcas döntõje:

:

Hirdetés

Csütörtöktõl vasárnapig rendezik Vitoria-Gasteiz városában a Spanyol Kupa nyolcas döntõjét. A két Európa Kupa negyeddöntõs élcsapat, a Salamanca és a Girona versenyfutását vetíti elõre a torna.

Fotó: FEB

Fotó: FEB

Spanyolországban elõször rendeznek a helyi kupasorozatban nyolcas döntõt. A klasszikus Final Four-t, azaz a négyes döntõt az utóbbi két évben hatcsapatos torna követte. Most ezt bõvítették a középmezõnyben helyet foglaló klubok óriási nyomására nyolccsapatosra. Tekintve, hogy a korábbi évekhez képest valamivel versenyképesebbek ezek a gárdák, lehet létjogosultsága ennek a döntésnek. Ettõl függetlenül toronymagas favorit a Girona és a Salamanca. Érdekesség, hogy mindkét csapat jövõ héttõl az Európa Kupa negyeddöntõjében érdekelt. A Girona a Lyon, a Salamanca az Orenburg alakulatával kezd majd érdekesnek ígérkezõ párharcba.

A bajnoki tabellát tekintve szintén kiemelkedik ezen két csapat. Ha rápillantunk a jelenlegi állásra, akkor azt láthatjuk, hogy a Girona és a Salamanca is egy-egy vereséggel rendelkezik a 21. fordulót követõen. Az alapszakaszbeli egymás elleni csúcsrangadót még decemberben nagy különbséggel nyerte a Girona. Ennek köszönhetõ, hogy listavezetõk. Ugyanakkor az Európa Kupa csoportkör alatt az Azori-szigetekrõl hazatérve beleszaladtak egy némileg váratlan pofonba a Cadi La Seu otthonában. Az ágrajzot tekintve a két kiemelkedõ alakulat a fináléban találkozhat. Amennyiben egyik félnél sem tartalékolnak az Európa Kupára, akkor vélhetõen össze is jön az álomdöntõ.

A Girona éppen a bajnoki legyõzõjével a Cadi La Seu alakulatával szerepel egy ágon. Ha továbbjutnak a negyeddöntõbõl, akkor velük majd az elõdöntõben találkozhatnak, ami pikánssá teheti azt az összecsapást. A Girona más felállásban játszik a hétvégén, mint amit a Szekszárd ellen láthattunk a múlt héten. Egyrészt ott lehet a társaival a Ceglédrõl igazolt Leia Dongue, másrészt megérkezett a klubhoz Gabby Williams is. Egy rutinos, kiváló szerkezetû gárda. A negyeddöntõben a Valencia lesz a riválisuk. A valenciai nõi kosárlabda versenyképessel alakulattal tért vissza az élvonalba. A tabellát nézve 14 gyõzelemmel és 7 vereséggel az 5. helyen állnak. A Cadi La Seu csapatára pedig az Araski vár. Õk pedig Binta Drammeh miatt kerültek itthon a figyelembe középpontjába. A hazánkban is népszerû svéd válogatott játékos érezhetõen új lendületet adott nekik.

A másik ágon a Salamanca ellenfele a négy közé jutásért a Nissan Al-Qázeres lesz. Cyesha Goree miatt sokan figyelik a Salamanca szereplését. Bár akadtak nehézségeik az edzõváltást is hozó téli idõszakban, de így is kiváló csapatuk van. Jewell Loyd a másik téli igazolásuk extra minõséget hozott. A Salamanca számára óriási csalódás, hogy az Euroligában nem lesznek ott a negyeddöntõben. Viszont az Európa Kupában, ha megvan a kellõ motivációjuk, sokáig juthatnak. Elõtte azonban a hétvégén akarnak trófeát nyerni. Ezen az úton az elsõ lépcsõfok teljesítése várhatóan nem lesz nehéz számukra. A Nissan Al-Qázeres az alapszakasz félideje óta kicsúszott a nyolcból. Ráadásul a Salamanca mindkétszer 20 pont felett verte õket idén. Az itteni továbbjutó a harmadik számú alakulatnak tekinthetõ Gernikával vagy az Iva Ciglar (Brkic) – féle IDK Gipuzkoával mérkõzik. A legnyitottabb negyeddöntõ lehet ez. A Gernika az Európa Kupa búcsú óta a bajnokságban szépen gyûjtögeti a kötelezõ gyõzelmeket, de az IDK Gipuzkoa kerete tudásban nem marad el annyira, hogy egy meccsen ne tudná megszorongatni õket.

Menetrend

Negyeddöntõk

Február 28., csütörtök
17:00 Spar Citylift Girona – Valencia Basket (1.)
19:30 Cadi La Seu – Rpk Araski (2.)

Március 1., péntek
17:00 Perfumerías Avenida – Nissan Al-Qázeres (3.)
19:30 Lointek Gernika – IDK Gipuzkoa (4.)

Elõdöntõk

Március 2., szombat
13:00 Az 1. negyeddöntõ gyõztese – A 2. negyeddöntõ gyõztese
17:00 A 3. negyeddöntõ gyõztese – A 4. negyeddöntõ gyõztese

Döntõ
Március 3., vasárnap – 13:00

Ágrajz

Fotó: FEB

Fotó: FEB

Hirdetés