Hirdetés
Archivum

Csütörtökön kezdõdik az Európa Kupa döntõje:

:

Hirdetés

Március 15-én csütörtökön megkezdõdik az Európa Kupa kétmeccses döntõje. Az elsõ találkozót a Kayseri Kaskispor otthonában rendezik, majd a visszavágóra március 22-én Kurszkban kerül sor. Beharangozó.

Az Európa Kupa idén végre ténylegesen a közvetlen második vonal kupája, hiszen elmondhatjuk, hogy a jelenlegi harmadik számú orosz és a harmadik számú török gárda méri össze az erejét a döntõben. Mindkét csapat hazája óriásklubjai mögött igyekszik pozíciót fogni, a Kayserit a Galatasaray és a Fenerbahce, a kurszkiakat pedig a Jekatyerinburg és a Szpartak Moszkva elõzi meg.

Kurszk – Kayseri 2-0

Az elõzmények alapján egyértelmû döntõre készülhetünk, mivel a két gárda az alapszakaszban egy csoportban volt, így idén már kétszer találkoztak. November 16-án a kurszki mérkõzést az oroszok 93-70-re nyerték, míg december elején Törökországban 75-66-os gyõzelmet aratott a Kurszk. Ebbõl azonban hiba lenne kiindulni, hiszen mindkét csapat keretét olyan kipróbált és nemzetközi szinten jegyzett légiósok alkotják, akik az Európa kupa döntõjénél rangosabb csatákat is sikerrel vívtak meg.

A kurszkiak Anna Petrakova (18.2 pont), Michelle Snow (13.9 pont), Ausra Bimbaite (11.3 pont) és Temeka Johnson (11.1 pont) klasszisára építenek, de a keretükben a Pécsrõl is jól ismert Ekaterina Lisina vagy éppen a lettek kiválósága Gunta Basko is helyet kapott. A törököknél Latoya Sanders (16.8 pont), a bolgár válogatottból ismert Donneka Hodges (11.6 pont) és Nakia Sanford (11.5 pont) alkotják a magot, de itt pattogtat az Európa-bajnokságon montenegrói színekben villogó Anna De Forge is.

Sima út a döntõbe

A két gárda útja a döntõbe aránylag sima volt. A Kurszk az egész szezonban veretlenül menetel, a Horizont Minszk, az MBK Ruzomberok és a Chevakata Vologda alakulatát búcsúztatták a rájátszásban. A Ruzomberok és a Vologda ellen is volt egy-egy megingása a kurszki gárdának a második mérkõzések végjátékában, de a továbbjutásuk nem forgott veszélyben.

A törökök útjába a címvédõ Elitzur Ramla, a francia Hainaut Basket és a nagy hazai rivális a Botas alakulata került az egyenes kieséses szakaszban. Itt a hazai mérkõzéseket kivétel nélkül hozta a Kayseri Kaskispor. A visszavágókon már nem remekeltek, de drámai csatában még a jó erõkbõl álló Ramla otthonában is vissza tudták úgy küzdeni a különbséget, hogy kevesebbel kapjanak ki, mint amennyivel nyertek.

Egyik csapatnak sem termett babér a hazája kupájában

Az együttesek felemás elõzményekkel várják a döntõt. A Kurszk NBA csapatokat megszégyenítõ 12 napos idegenbeli túrán van és az elmúlt héten három mérkõzést is játszott. A múlt szerdán és csütörtökön rendezett Orosz Kupa döntõjére hiányos összeállításban, mindössze 8 bevethetõ játékossal utaztak.

Snow-t személyes ügyeinek intézésére pár napra hazaengedték az Egyesült Államokba, Johnson kisebb hátsérüléssel bajlódott, de például Basko és Petrakova is igencsak csökkentett játékperceken volt. Ennek az eredménye két sima vereség és negyedik hely lett a jekatyerinburgi négyes döntõben. Ezt követõen vasárnap a Szpartak Moszkva otthonában játszottak bajnokit, immáron teljes kerettel és hatalmas izgalmak közepette 87-84-re maradtak alul. A keret Moszkvából utazott tovább Törökországba.

A Kayseri Kaskispor eközben a Török Kupa nyolcas döntõjében szerepelt, de nem volt szerencséjük a sorsolásnál. Már a negyeddöntõben összekerültek a Galatasaray együttesével és 85-72-es vereséget szenvedtek.

Mindkét csapatban közös, hogy az Európa Kupát az egész szezonban komolyan vették. Minden mérkõzésen legerõsebb összeállításukban léptek pályára. Ezen nem is kell meglepõdni, mivel reálisan mindkét gárdának az egyetlen esélye ez a finálé, hogy trófeát szerezzenek idén. Talán ez a tudat az, ami miatt az elmúlt évek legjobb EK döntõjére van kilátás.

Az Európa Kupa döntõjének programja

1. mérkõzés – március 15., csütörtök
Kayseri Kaskispor – Dinamo Kurszk 18:00

2. mérkõzés – március 22., csütörtök
Dinamo Kurszk – Kayseri Kaskispor 15:00

A találkozókat a FIBA TV élõben közvetíti.

Hirdetés