Hirdetés
Archivum

Csütörtökön kezdõdnek az Európa Kupa elõdöntõ párharcai:

:

Hirdetés

Csütörtökön elrajtolnak az Európa Kupában az elõdöntõ párharcok. Túlzás nélkül állítható, hogy az utóbbi évek legjobb rájátszását látjuk eddig a sorozatban és az elõdöntõk is nagy csatát ígérnek.

Csütörtökön 16 órától kerül sor a Hatay és a Reyer Venezia összecsapására. Mindkét együttes az Európa Kupa mezõnyében töltötte a teljes szezont, ráadásul mindkét fél komolyan is vette a szereplését. Veretlenül nyerték a csoportjaikat. Az elõdöntõig vezetõ úton a Hatay a Krasznojarszkot, a Szekszárdot és a Villeneuve d’Ascq gárdáját, míg a Reyer Venezia a Hainaut Basket, a Kassa és a Mersin alakulatát múlta felül. Az olaszoknál az idei szezonban remek egyéni teljesítményeket láthatunk. A Williams, Walker kettõs támadásban dominált sokáig, a szlovák centerük Ruzickova élete szezonját futja és az olasz magból a Bestagno, Carangelo, De Pretto trió is eredményes. A télen igazolt Camille Little pedig a bajnokikon egyre jobb számokkal rendelkezik.

Érdekesség, hogy a törökök 75.6, míg az olaszok 75.3 pontot átlagoltak a 12 EK meccsükön. Ezzel a mezõny legjobbjai között vannak. A Hatay gárdáját jobban ismerhetjük, hiszen a törökországi menetelésük továbbra is tart és úgy néz ki, hogy bírják erõvel a terhelést. A Paris, Öztürk, Snytsina, Mitchell, Abdelkader ötös az EK-szintjén extra. Érdekes lesz figyelni, hogy az olaszok helyenként igencsak keménykedõs védekezését és sok labdajáratásra alapuló támadását miként tudják kezelni. A Hatay számára hátrány, hogy az elsõ meccset játsszák otthon. Nekik a hazai pályájuk hagyományosan erõs. Eddig a második összecsapásokon otthont tudták bebiztosítani a magabiztos továbbjutásukat. Most az elsõ találkozón kellene nagyobb elõnyt kiharcolniuk.

A másik ágon csütörtökön 17 óra 30 perctõl a Galatasaray a Salamancát fogadja. Euroligából érkezõ csapatok párharca lesz ez. Két olyan gárda méri össze az erejét, ahol a szezont csak a trófea elhódítása tenné egyenesbe.

A Salamanca többet várt az Euroliga szerepléstõl, a keretüket is ahhoz igazították. Nem felejtsük el, hogy öt nem európai játékossal rendelkeznek. Angelica Robinson montenegrói, Chrissy Givens macedón, míg D’Andra Moss ukrán papírokkal versenyez. Mellettük szerepel még a nigériai-amerikai Adaora Elonu és a veterán brazil center Erika de Souza. A keretüket a belga Kim Mestdagh, illetve a jól ismert spanyol válogatott mag Silvia Dominguez, Laura Nicholls, Laura Hil és Laura Quevedo teszi teljessé. Ahogy egy helyi lap fogalmazott, a Salamanca ezzel elment a maximumig a keretük kialakításakor és még Euroliga negyeddöntõ sem lett belõle. A tél végéig nem állt össze a játékuk. Sokszor érte õket az a kritika, hogy nincs összhang, túl sok a klasszis játékos. A kupa megnyerése jelentette a fordulópontot. Azóta felfelé ívelõ formát mutatnak és ezzel a csapattal egyértelmûen a legnagyobb favoritok.

A Galatasaray háza tájáról ismét anyagi jellegû problémákról érkeznek hírek. Ezzel nem lehet mit kezdeni, nyilvánvaló, hogy hivatalos megerõsítés soha nem fog érkezni. Egy biztos, hogy az utóbbi évek leggyengébb bajnoki szereplését produkálják. A hétvégi vereségükkel veszélybe került a nyolc közé jutásuk. Több sérülés hátráltatja õket. Volt Allie Quigley-nek egy hosszabb kihagyása, Olivia Epoupa Gironában szenvedett agyrázkódást, de azóta már tudja vállalni a játékot, Ewelina Kobryn pedig térdsérüléssel bajlódik. Quigley az EK-ban eddig klasszis volt és a hírek szerint nem lenne meglepõ, ha csak abban a sorozatban látnánk a Galata színeiben. Mellette Epoupa, illetve a festékbõl a Petronyte, Dubljevic kettõs számít vezérnek. Ha ki tudja hozni magából a maximumot az isztambuli együttes, akkor nagyon komoly teljesítmény van bennük. Ugyanakkor nem lehet elválasztani egy csapat nemzetközi szereplését a bajnoki teljesítménytõl. Még akkor sem, ha nagyobb a motiváció. Mélyebb és minõségibb a Salamanca kerete, így egyértelmûen esélyes.

Hirdetés