Hirdetés
Archivum

Csütörtökön mutatkozik be a 3×3-as Világbajnokságon a magyar válogatott:

:

Hirdetés

Június 28. és július 2. között a kínai Chengdu ad otthont az U18-as 3×3-as Világbajnokságnak, ahol a magyar korosztályos leány válogatottnak is szurkolhatunk.

A Földi Attila által irányított magyar leány válogatottat Balogh Júlia, Jáhni Zsófia, Révész Boróka és Tóth Orsolya alkotja a seregszemlén. A magyar küldöttség, a fiú válogatottal és Vereb József csapatvezetõvel vasárnap kelt útra a Világbajnokság helyszínére.

Nem volt zökkenõmentes az utazás. Már a helyszínrõl Vereb József csapatvezetõ arról tájékoztatta lapunkat, hogy Amszterdamban mûszaki okok miatt törölték a járatot és 10 órás huzavona után a csapat egyik fele Párizson, míg a másik Guangzhou-n keresztül érkezett meg. Tetézendõ a bajt valamennyi csomag elveszett. Ugyanakkor a stáb elõrelátását dicséri, hogy a mezek és a cipõk a kézipoggyászokba kerültek, így semmi akadálya a szerdai kezdésnek, amikor az ügyességi versenyek selejtezõire és a hivatalos megnyitóra kerül sor.

A magyar csapat a 20 válogatott felvonultató leány tornán az A-csoportba kerül az Egyesült Államok, Ausztrália, Svájc és Japán mellé. A lebonyolítás a 3×3-as tornákon megszokott rendben alakul. A négy csoportból az elsõ két helyezettek jutnak a negyeddöntõbe, ahonnan már egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek.

Ebben a korosztályban elõzetesen nehéz meghatározni az erõviszonyokat. Egy biztos, hogy válogatottunk csütörtökön magyar idõ szerint 11 óra 30 perctõl az Egyesült Államok ellen mutatkozik be a tornán. Az amerikaiak fizikális fölénye a 3×3-as játékban ebben a korosztályban annyira nem kiemelkedõen domináns, mint az 5:5 elleni kosárlabdában. Az eddigi öt kiírásból kétszer tudtak aranyérmet szerezni. A második ellenfél csütörtökön 13 óra 5 perctõl Ausztrália lesz, akiknek viszonya a 3×3-hoz igencsak vegyesnek nevezhetõ. Õk az induláskor rendkívül aktívak voltak, de az elmúlt években nem minden nagy tornán vettek részt. Azzal azonban számolhatunk, hogy az ottani rendszerbõl adódóan képzett, szervezett csapattal érkeznek.

A magyar válogatott a folytatásban szombaton lép pályára. Szerencsére a csütörtöki játéknaphoz hasonlóan a helyi délutáni, esti programban kapott helyet a mi csoportunk, így itthon is követhetõ idõpontban láthatjuk a lányokat. 10 óra 20 perctõl Svájc lesz az ellenfél. A svájciak azon nemzetek közé tartoznak, akik rendkívül komolyan veszik évek óta ezt a szakágat. A felnõtt válogatottjukkal is nagy csatákat vívnak a mieink, de például tavaly Debrecenben az Európa-bajnokságon az U18-as korosztályban velük vívtuk a negyeddöntõt. A csoportkört Japán ellen zárják a magyar lányok szombaton 13 óra 20 perctõl.

Továbbjutás esetén a D-csoportból érkezne ellenfél, ami egy rendkívül nehéz ág, hiszen jó eséllyel az elmúlt két kiírást megnyerõ Franciaország és hagyományosan erõs Spanyolország lesz onnan a továbbjutó.

A magyar válogatott csoportmérkõzései

Június 29., csütörtökök
11:30 Magyarország – USA
13:05 Magyarország – Ausztrália

Július 1., szombat
10:20 Svájc – Magyarország
13:20 Japán – Magyarország

Hirdetés