Hirdetés
Archivum

Csütörtökön rajtol a Salamanca és a Girona spanyol bajnoki fináléja:

:

Hirdetés

Csütörtökön kezdetét veszi a Salamanca és a Girona között az egyik fél második gyõzelméig tartó bajnoki döntõ párharc Spanyolországban. A nagy esélyes a címvédõ Salamanca, a Girona viszont szeretne meglepetést okozni.

Fotó: FEB.es

Fotó: FEB.es

Spanyolországban az idei évadban a Salamanca és a Girona kiemelkedett a mezõnybõl. Bár színessé és érdekessé tette a bajnoki küzdelmeket, hogy a középmezõnyben 4-5 csapat hasonló játékerõt képviselt, de egyetlen kihívó sem tudott a két élcsapat mellé felnõni. Ennek megfelelõen egymást követõ negyedik évben vívja a Salamanca és a Girona a finálét. 2015-ben éppen a Sopron Basket vezetõedzõje Roberto Iniguez nyert bajnoki címet a Gironával. A következõ két évben azonban 2-1 arányban a Salamanca húzta be a párharcokat.

Idén a Salamanca az egyértelmû esélyes. Már négyszer találkozott ebben az évadban a két együttes és mindegyik alkalommal salamancai siker született. Elõször még az évad elején a Szuperkupa alkalmával csaptak össze a felek, majd a két alapszakasz-mérkõzés után január végén a Spanyol Kupa fináléjában is ezt a párosítást láthattuk. Az utolsó összecsapásuk éppen ez a finálé volt, ahol a Salamanca 76-62-es gyõzelmet aratott. Visszatekintve az akkor látottakra, egy nagyon sima meccs kerekedett. Extrán, 56%-al dobott mezõnybõl a Salamanca. Jobban szedték a lepattanókat, kétszer annyi gólpasszuk és lényegesen kevesebb eladott labdájuk volt. Még D’Andra Moss nélkül sem okozott gondot a gyõzelem megszerzése.

A bajnoki címre nagy szüksége lenne a Salamancának, hiszen a sikeres nemzetközi szereplés idén is elmaradt. Sokan és sokszor elmondták, hogy egy olyan rutinos kerettel versenyeznek, ahol öt nem európai klasszis szerepel. Angelica Robinson montenegrói, Chrissy Givens macedón, míg D’Andra Moss ukrán papírokkal rendelkezik a nigériai-amerikai Adaora Elonu és a veterán brazil center Erika de Souza mellett. A keretüket a belga Kim Mestdagh, illetve a jól ismert spanyol válogatott mag Silvia Dominguez, Laura Nicholls, Laura Hil és Laura Quevedo teszi teljessé. Ezzel a csapattal az Euroliga rájátszást célozták meg. Végül Európa Kupa elõdöntõig jutottak. Az mentené ezt a szezont Salamancában, ha a hazai triplázás összejönne. Azaz a Szuperkupa és a Spanyol Kupa mellett a bajnoki címet is elhódítanák.

Gironában sem jött össze rossz keret, mivel Nuria Martinez nagyon jól mozgatja a Colhado, Evans, Mendy, Traore négyes fémjelezte alapcsapatukat. Ugyanakkor rotációs lehetõségeket és a szerkezetet tekintve a Salamanca fölényben van. Ettõl függetlenül a címvédõnél érezhetõen nem nyugodtak. Miguel Ángel Ortega vezetõedzõ is több nyilatkozatában elmondta, hogy nem szabad biztosra venni a bajnoki címet. Maximális koncentrációt vár a játékosaitól. Gironából bizakodó nyilatkozatot olvashatunk a spanyol szövetség honlapján Eric Surís vezetõedzõtõl. Egy pontos, szinte hiba nélküli játékkal szeretnének meglepetést okozni. Ezek alapján összességében szoros meccsekre van kilátás, de meglepõ lenne, ha nem védené meg a címét a Salamanca.

Hirdetés