Hirdetés
Archivum

Csütörtökön rajtol az Európa-bajnokság – Székely Norbertet kérdeztük:

:

Hirdetés

Csütörtökön elrajtol a 2019-es szerb-lett közös rendezésû nõi kosárlabda Európa-bajnokság. A magyar válogatott a szerbiai Nis városában sorrendben Szlovéniával, Olaszországgal, majd Törökországgal mérkõzik. A torna felvezetéseként Székely Norbert szövetségi kapitányt kértük arra, hogy vázolja lapunknak a várakozásait.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A felnõtt válogatott esetében mindig fontos kérdés a pillanatnyi eredményesség és a jövõkép. A megfiatalított magyar válogatott nagy jövõ elõtt álló feltörekvõ generációval dolgozik, így a szakmai stáb számára is feladat a két területet összehangolni. Beszélgetésünk során így csapatunk kapcsán elõször errõl kérdeztük a szövetségi kapitányt.

„Azon túl, hogy nekünk nagyon fontos a magyar kosárlabda zászlóshajójaként ezen az Európa-bajnokságon, hogy minél jobb eredményt érjünk el, fontos az a cél, ami közvetlenül ezután jön. Tudjuk azt, hogy nekünk egy jövõt kell látnunk és láttatnunk ezzel a csapattal. Nem véletlenül születtek döntések a személyi összetételt tekintve ennek tükrében.” – válaszolta felvetésünkre Székely Norbert, akit arra kértünk vázolja, hogy milyen erényeket vár el a játékosaitól a kontinenstornán.

„Harcosság, csapategység mindenképpen fontos, hogy meccset vagy meccseket tudjunk nyerni. Nagyon fontos lesz az, hogy a védekezésben jó játékkapcsolatokat csináljunk. Ne engedjük könnyen mozogni az ellenfelet sem labdával, sem labda nélkül. Szorítsuk ki õket minél jobban a gyûrû közelébõl. Ilyen alapdolgok lesznek. Nem gondolom, hogy nagyon-nagy dolgokra kellene koncentrálnunk. Viszont ezek a dolgok döntõ fontosságúak lehetnek.” – összegzett a kapitány.

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Az elsõ ellenfelünk a kontinenstornán csütörtökön 16 órától Szlovénia lesz. „Az összes csoportellenfelünk nagyon erõs. Hiába érkezett a szlovén válogatott a negyedik kalapból, az egy nagyon erõs csapat.” – kezdte a rivális bemutatását Székely Norbert „Elsõsorban azért mondom ezt, mert a selejtezõk során bebizonyította, amikor Franciaországot is megverte. Másodsorban azért, mert olyan Euroligás játékosok vannak benne, akik az európai topkluboknak is meghatározói, például Lisec, Oblak vagy Baric. Erõs társaság, kifejezetten gyors, támadó-kosárlabdát játszó válogatott. Emellett valószínûleg egész pályán fognak védekezni.” – jellemezte az elsõ ellenfelet a szakvezetõ.

Válogatottunk pénteken 18 óra 30 perctõl Olaszország ellen lép pályára. „Olaszország hagyományosan erõs kosárlabdát játszó nemzet, amelyikben nagyon magas szinten van a nõi kosárlabdázás. Az lesz a kérdés, hogy mit tudunk kezdeni a Zandalasini, Sottana párossal, akik szintén európai topcsapatok meghatározó játékosai. Olyan játékos érkezik az egyes posztról Dotto személyében, aki szintén nagyon erõs. Szervezett kosárlabdát játszanak, pontosan tudják mit akarnak. A védekezésük elsõrangú. Nehéz lesz ellenük kosárlabdázni.” – mutatta be második ellenfelünket Székely Norbert.

Vasárnap az utolsó csoportmeccsen jön Törökország. Velük kapcsolatban rendelkezik friss benyomásokkal a csapatunk a burgosi tornáról. „Velük játszottunk felkészülési mérkõzésen és már akkor láttuk azt, hogy európai mércével nézve is topcsapatnak számít. Attól függetlenül, hogy Burgosban még nem volt teljesen kialakult játékuk. Most már sokkal elõrébb tartanak. Szintén egész pályán védekeznek, amit nagyon fizikális játékosokkal tesznek. Nem véletlenül kerültek az elsõ kalapba. Ezen az Európa-bajnokságon is az egyik legerõsebbek lehetnek. Akár a négy közé jutásukat sem tartom kizártnak.” – zárta riválisaink bemutatását a szövetségi kapitány.

Az Európa-bajnokságra nevezett keret:
Pusztai Petra, Kiss Virág, Dubei Debóra, Raksányi Krisztina, Studer Ágnes, Varga Zsófia, Horti Dóra, Lelik Réka, Turner Yvonne, Horváth Bernadett, Határ Bernadett, Zele Dorina.

Szövetségi kapitány: Székely Norbert
Edzõk: Cziczás László, Kovács Andrea, Iványi Dalma
Erõnléti edzõ: Horváth Szabolcs
Gyúró: Burdi Szabolcs
Orvos: Dr. Kovács Ignác
Csapatvezetõ: Ivkovicné Béres Tímes
Technikai vezetõ: Plézer Gábor
 

Hirdetés