Hirdetés
Archivum

Csütörtökön rajtol az U16-os Európa-bajnokság:

:

Hirdetés

Csütörtökön megkezdõdik Szkopjéban az U16-os A-divíziós Európa-bajnokság. Nehéz alapcsoportból várja a rajtot válogatottunk.

A szkopjei Európa-bajnokságon csütörtökön 14 óra 15 perctõl Finnország ellen mutatkoznak be a magyar lányok. Pénteken 18 óra 45 perctõl Oroszország lesz a rivális, majd szombaton 21 órától Olaszország. A keresztjáték során, ahol eldõl, hogy az 1-8. vagy a 9-16. helyért küzdhet a csapat az A-csoportból érkezik ellenfél. Itt Franciaország, Németország, Dánia és Litvánia szerepel.

A kontinenstornán résztvevõ magyar keretet Balogh Liza, Dúl Terka, Ferenczi Kata, Gyöngyösi Janka, Habling Lara, Krasovec Lili, Kuncz Petra, Miklós Melinda, Pfeiffer Virág, Renczes Rebeka, Sitku Zsuzsanna és Telegdy Zsófia alkotja. A bakui EYOF-on ezüstérmet szerzõ gárdában tehát egy helyen történt változás, az akkor megsérülõ Rakita Lilit Gyöngyösi Janka váltotta.

Szkopjéban a mieink Finnország ellen debütálnak. A finn utánpótlás egyértelmûen felfelé ívelõ idõszakát éli, miután idén U18-ban és U20-ban is kivívták a feljutást a B-divízióból. Tavaly pedig ugyanezt megtették az U16-osoknál, így lehetnek most itt a tornán. Egy évvel ezelõtt a podgoricai B-divízióban 6 gyõzelemmel és 1 vereséggel zártak a harmadik helyen. A legtöbb pontot, a legtöbb gólpasszt és a harmadik legtöbb lepattanót átlagolta a csapatuk. Bárkit meglephetnek. A keretükbõl ráadásul Kati Ollilainen bekerült abba az elõkelõ névsorba, akiket a torna elõtt a FIBA szakírói külön is kiemeltek.

Oroszország jó ismerõs az EYOF küzdelmeit tekintve. Bakuban a csoportjukban Franciaország, Belgium és Olaszország elõtt veretlenül végeztek az élen. Az elõdöntõben a magyar lányok állították meg õket. Sokáig emlékezetes 67-64-es sikert aratott akkor Igor Skocovski együttese. Végül bronzérmet szereztek. Egy kifejezetten magas, sok tekintetben régi tipikus oroszos stílusjegyeket felvonultató gárda. Bakuban a teljes mezõnyt nézve a legtöbb lepattanót szedték. A védekezésüket pedig az dicséri, hogy átlagban a legkevesebb pontot kapták, mindössze 53.6-ot.

A csoportkört a címvédõ Olaszország ellen zárjuk, akik szintén ott voltak az EYOF-on. A Bakuban szereplõ csapatuk, amelyhez képest négy változást is eszközöltek, a csoportkörben nem nyert meccset. Utána viszont Lengyelországot legyõzték és végül a hatodik helyen zártak. Az olaszok idén elképesztõ nyarat produkálnak. Csapataik nyerték az U18-as és az U20-as Európa-bajnokságot. Ha Szkopjéban is felérnének a csúcsra, akkor összejönne a nagy triplázás, aminél komolyabb elismerés egy nemzet szakmai programjának nem kell.

Utoljára 2013-ban a spanyoloknak jött össze ez a bravúr. 2016-ban is közel voltak hozzá, hiszen mindhárom korosztályban döntõztek. Akkor azonban az U18-as finálét elbukták. Nagyon ritka tehát a sportágban az, aminek a kapujában az olaszok most állnak. Az olaszoknak az U16 hagyományosan erõs korosztály, hiszen tavaly megnyerték az Eb-t. Az elmúlt 10 évet tekintve pedig négyszer álltak dobogón ebben a korcsoportban. Amíg mi az EYOF és az EB között Csehországgal, addig az olaszok Törökországgal vívtak két meccset. Egy gyõzelem, egy vereség a mérlegük.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés